Panonsko tlo bez jačih potresa

Autor: Mladen Heleta
petak 26.07.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Nova sezona u Mađarskoj teško da će doneti promenu na vrhu tabele.

EPA-EFE/Tibor Illyes
EPA-EFE/Tibor Illyes

Povezane vesti

Nova šampionska trka u Mađarskoj pobudiće samo kod najvećih fudbalskih entuzijasta nadu da bi šestostruki uzastopni prvak Ferencvaroš mogao da padne sa trona.

Mada egzaktni podaci u fudbalu nekad ne moraju da budu presudni, sve ono što sezonama unazad gledamo u prvenstvu našeg severnog suseda pokazuje da velikanu iz Budimpešte nema ko da parira.

Dovoljno je samo uočiti da je tržišna vrednost tima našeg Aleksandra Pešića bezmalo petostruko veća nego što je to slučaj sa Fehervarom, koji je najkonkurentniji šampionu u tom kontekstu.

Impozantan broj od 26 stranaca jasno ukazuje da svi puteve iz drugih zemalja vode na budimpeštansku „Grupama arenu“ pa je teško zamisliti da će se bilo šta promeniti u novoj sezoni.

Razlika u odnosu na prethodnu je što je Ferencvaroš odlaskom Dejana Stankovića promenio trenera. Na mesto sadašnjeg stratega moskovskog Spartaka stigao je holandski stručnjak Paskal Jansen nakon što je okončao četvorogodišnji mandat u AZ Alkmaru.

Klub je ostao i bez vunderkinda Kristijana Listeša pošto je momak rođen 2005. godine pojačao Ajntraht iz Frankfurta.

Najviše novca izdvojeno je za iskusnog brazilskog veznog fudbalera Krasnodara Kedija Borhesa, a iz holandskog šampionata je kao vredno pojačanje došao Filip Romens, koji je prošao mlađe kategorije PSV Ajndhovena.

Veliki peh na startu sezone predstavljeće im povreda prvog strelca iz prethodne Barnabaša Varge, koji je doživeo ogroman peh na nedavno završenom Evropskom prvenstvu.

Ferencvaroš će zbog evropskih obaveza biti slobodan u prvom kolu, pa će odbranu titule započeti tek 3. avgusta na svom stadionu protiv Kečkemeta.

Znatno osveženje u odnosu na prethodne sezone je sve veći broj srpskih fudbalera koji su uhlebljenje našli u zemlji našeg severnog suseda.

U tom kontekstu značajno će biti ispratiti kako će teći karijera Aranđela Stojkovića u Debrecinu. Standardni desni bek Partizana je dolaskom novog trenera Aleksandra Stanojevića prosleđen na pozajmicu u slavni mađarski klub o čijem prvom timu se već dve godine kao strateg stara Srđan Blagojević.

Debrecin već deceniju ne zna za uspeh nakon što je poslednju titulu uzeo 2014. godine, a sada će biti jači i za srpskog golgetera Andriju Majdevca nakon što se vratio sa pozajmice u Napretku.

Na procenu njihovih dometa sačekaćemo početak avgusta pošto neće izlaziti na teren u prvom kolu.

Vladimir Radenković će sa Diošđerom pokušati da načini još veći iskorak u odnosu na prošlosezonsko sedmo mesto, a za prve bodove konkurisaće u ponedeljak od 18:50 kada im stiže vicešampionski sastav Pakša.

Na tom putu veliku pomoć trebalo bi da mu pruži Marko Rakonjac kojeg je moskovska Lokomotiva prosledila na pozajmicu, a za mesto u timu konkurisaće i  srpski defanzivac Uroš Drezgić pošto nije uspeo da dođe do značajnije minutaže u Rubinu iz Kazanja.

Fehervar, poslednji mađarski šampion pre dominacije Ferencvaroša, gostovaće Kečkemetu u isto vreme, a u trećem meču toga termina slavni Ujpešt će dočekati Puškaš Akademiju.

Novitet u mađarskom fudbalu predstavljaće i povratak Đera nakon skoro decenije igranja u drugom rangu. Za tim iz istoimenog grada igraju nekada velika nada Crvene zvezde Željko Gavrić i bivši špic TSC-a Nenad Lukić.

Priliku da se pokažu u pravom svetlu imaće ovog petka od 20:15 na gostovanju Njiređhazi, a sezona će početi istog dana od 18 sati kada će Zalaegerseg dočekati MTK u sudaru timova koji su beležili prosečne rezultate prošle sezone.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke