Parma protiv Milana - Sećanje na devedesete!

Autor: Ivan Cvetković
subota 24.08.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Ovaj meč je uvek poseban…

Povezane vesti

Kada se pomenu mečevi Parme i Milana iz najboljih dana popularnih "Vojvoda" devedesetih godina, njima na pamet prvo pada onaj trijumf iz 1993. protiv po mnogima najjače ekipe na svetu tog vremena. Tino Asprilja je postigao jedini gol na toj utakmici koja je ušla u istoriju. Naime, poraz "Rosonera" bio je prvi za Kapelov tim posle 58 mečeva na "San Siru". Bila je to potvrda da će se, brzi kao vetar Kolumbijac dokazati u najjačoj ligi na svetu. Mnogi su dovodili u pitanje njegovu sposobnost da se prilagodi defanzivnoj seriji A, ali je pridošlica iz Atletiko Nasionala te prve sezone postigao sedam golova u ligi i četiri u evropskim kupovima i kupu Italije. Nije bio standardan u debitantskoj godini kod Nevija Skale, počeo je tek nešto više od polovine mečeva u ligi.

Ta pobeda je obeležila po mnogima Parminu najbolju sezonu u istoriji. Ona je bila treća u Seriji A po redu i mada su i posle nje osvajali trofeje i čak imali i bolju ekipu sa zvezdama poput Kanavara, Bufona, Tirama i ostalih, taj tim iz prve polovine devedesetih je bio poseban. "Dukali" su 1993. osvojili KPK protiv Antverpena, tukli ne samo Milan, već i ostale velikane, Juventus, Inter i Romu. Porazi protiv manjih timova, možda i neiskustvo, ali i tanji roster su ih koštali borbe za "Skudeto". Takođe, loše su počeli sezonu, tri pobede i pet poraza, ali od novembra do kraja sezone su bili ekipa koja je osvojila najviše bodova.

Od mečeva sa Milanom izdvaja se i ubedljiva pobeda, tačnije najubedljivija protiv "Rosonera" u istoriji. Naime, Parma je 1998. spakovala poker "Rosonerima" na "Tardiniju". To je najubedljivija pobeda "Mlekadžija" u istoriji protiv Milana i zanimljivo desila se u sezoni u kojoj su Lombardijci potpuno neočekivano osvojili titulu. Mnogi smatraju da je te sezone Parma propustila najveću šansu da ostvari snove i da se dokopa krune, ali realno te sezone su bili ne samo slabiji od Milana, već i Lacija. Ali, treba biti realan, to je godina u kojoj su osvojili i kup UEFA i italijanski kup, teško je bilo igrati na tri fronta. Ipak, ostaje taj poker u režiji Kjeze, dvostrukog strelca Krespa i Francuza Alena Bogosijana.

Čuvena je i utakmica iz 1995. koja je završena 0:0. Tog novembra se Italiji, ali i svetu predstavio verovatno najbolji golman ne samo Italije, već po mnogima sveta svih vremena. Đanluiđu Bufon je debitovao neočekivano, nakon povrede Luke Bućija. Skala je šansu dao klincu koji nije napunio ni 18 godina. Điđi je tog popodneva odbranio sve Bađu, Vei i Marku Simoneu. Iako je te sezone branio na sedam mečeva i Parma završila tek kao šesta, taj debi ima mitski prizvuk.

Parmu i Milan inače vezuje Arigo Saki. On je vodeći tada drugoligaša impresionirao Berluskonija. Te sezone je mali, nepoznati klub iz Emilije završio kao sedmi u Seriji A, ali su dva puta u kupu dobili Milan na "San Siru". Gazda Milana je reagovao na iznenađenje svih. Tokom te sezone je smenjena u aprilu klupska legenda Nils Lidholm, sezonu je kraju priveo Kapelo, a šansu je dobio nepoznati Saki, čovek bez igračke karijere koji će sa četiri igrača u liniji uvesti revoluciju u svet fudbala.

Ali, vratimo se Parmi.

U prvoj godini po ulasku u ligu 1990. oni će izboriti plasman u Kup UEFA. Za Sakija nisu imali milosti na Tardiniju, klupska legenda Alesandro Meli će sa dva gola u mreži Sebe Rosija srušiti "Rosonere" i odoleti u poslednjem kolu na "San Siru". Doduše, Milan je tu sezonu završio kao drugi, sa Superkupom i Interkontinentalnim kupom, ali neuspesi u prvenstvu i nesposobnost da se stigne do het-trika u Kupu Šampiona su uslovili da Sakija zameni Kapelo.

Parma je naredne godine oba puta izgubila od Kapelovog Milana, ali je pomenuti Meli nastavio da daje golove velikom klubu. Upravo on će na račun tih golova završiti u Milanu 1994. ali se nije proslavio i vratiće se odmah u Parmu. Inače u trećoj sezoni će Parma uz pomenutu "Aspriljinu" pobedu ponovo stvoriti probleme Milanu. Tih godina, tačnije u prvoj polovini devedesetih kada je Kapelov Milan vladao u Italiji (četiri titule u pet sezona i KEŠ protiv Barselone) Parma bila verovatno najteži protivnik "Đavola" u moćnoj Seriji A.

Kasnije sa propašću Parmalata i opadanjem moći Parme u ovom veku, stvari su se promenile, ali duel Emilijana i Lombardijaca uvek ima poseban šmek.

Najpoznatiji transfer svakako je prelazak Alberta Đilardina iz Parme u Milan 2005. za 25 miliona evra. On je proglašen za naslednika Inzagija, ali upravo zbog Super Pipa nikada nije bio standarda na "San Siru". I Inzagi je bio u Parmi jednu sezonu na svojim počecima, ali je njegov razvojni put bio drugačiji.

Legenda Milana Karleto Anćeloti je vodio Parmu, njegov drugi klub u trenerskoj karijeri, a od poznatijih igrača dresove oba kluba su nosili rasni napadači Krespo. Kasano, Pipo Manijero (on je iz Parme 1998. prešao u Milan) ali se nije dugo zadržao.

U svakom slučaju biće baš zanimljivo na "Tardiniju" u subotu popodne, to je meč koji otvara drugo kolo. Oba tima su remizirala, Parma je izgubila pobedu protiv Fiorentine u poslednjih 15 minuta, Milan se spasao iz dva gola minusa protiv Torina na svom terenu. Alvaro Morata je debitovao, dao gol, ali problem sa Fonseku biće povreda Španca, pa bi meč mogao da počne Luka Jović koji odbija da ode iz kluba.

Od ostalih mečeva, najsigurniji tip je pobeda Intera protiv Lećea, obradićemo je u drugim rubrikama, a Juventus koji je odigrao sjajno na otvaranju protiv Koma i predstavio nove "super klince" Mbangulu i Savonu će gostovati protiv neugodne Verone koja je rasturila Napoli na startu. Prvo kolo je obilovalo iznenađenjima što je i razumljivo jer ekipe još nisu kompletne.

Favoriti su i Napoli protiv Bolonje, Roma protiv Empolija pa i Fiorentina protiv Venecije, a u Udinama bi uz golove, domaće "Zebrete" mogle da ostanu neporažene protiv Lacija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke