Partizan ima lepo iskustvo sa "starim" Dnjiprom!

Autor: Mladen Heleta
utorak 02.08.2022.
13:38
Izvor: Sportske.net

Crno-beli eliminisali Ukrajince 2005. godine.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Ako prođe AEK Larnaku, Partizan će se za plasman u Ligu Evrope boriti sa ukrajinskim Dnjiprom.

Zbog poznate situacije u Ukrajini, tamošnji šampionat prošle sezone nije završen, a za prohodnost u evropska takmičenja uzet je plasman na tabeli u momentu početka rata. Dnjipro je bio treći, iza Šahtjora i Dinama iz Kijeva, pa se tako našao u plej-ofu kvalifikacija za drugo po jačini UEFA takmičenje.

Dnjipro neće moći da dočeka Partizan ili AEK na svom stadionu, a ove sezone će, poput ostalih timova iz Ukrajine, biti oslonjen uglavnom na domaće igrače. Ipak, videli smo da to i ne mora da bude henikep u slučaju Dinama iz Kijeva. koji je prošle sedmice izbacio Fenerbahče u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Trener ove ekipe je Oleksander Kučer, a gro rostera čine Ukrajinci. Prva zvezda je napadač Dovbik, standardni reprezentativac Ukrajine i strelac odlučujućeg gola u osmini finala prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva protiv Švedske u 120. minutu te utakmice. Od stranaca su tu Brazilci Felipe i Bil, te Argentinac Di Franko.

Zbog celokupne situacije, Dnjipro predstavlja veliku nepoznanicu i biće teško spremiti eventualne mečeve sa njim.

U pripremnom periodu je ovaj klub pobedio slovenačku Kardu sa 14:0, poražen je od kiparskog Arisa iz Limasola sa 4:2, a remizirao je sa Beitarom iz Jerusalima 1:1 i sa Al Nasrom (UAE) bez golova.

Zanimljivost vezana za ovaj klub je ta što se stari i dobro poznati Djipro ugasio 2018. godine zbog nerešivih finansijskih problema, a potom je osnovan novi Dnjipro 1. Pokušali su Ukrajinci da zadrže tradiciju i boje starog kluba, ali im to zvanično nije dozvoljeno. Ipak, zna se da ovaj Dnjirpo 1 počiva na korenima onog Dnjipra.

Stari Dnjipro i Partizan su se 2005. godine sastali u šesnaestini finala baš ovog takmičenja. U Beogradu je bilo 2:2, uz dva gola Obiore Odite za crno-bele, a taj meč igran je po "snegu do kolena". U Dnjepropetrovsku je srpski tim pobedio sa 1:0, golom Miroslava Radovića, i prošao dalje, pa je u osmini finala poklekao u dvomeču sa kasnijim šampionom CSKA iz Moskve.

Djnipro je 2015. godine senzacionalno stigao do finala Lige Evrope, a u Varšavi je izgubio od Sevilje rezultatom 3:2.

 

  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke