Pelegrini i Isko u epizodi "osveta se servira hladna na vrućem Benito Viljamarinu"

Autor: Milovan Longinov
subota 09.12.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net

Poseban motiv protiv Real Madrida.

EPA-EFE/Enric Fontcuberta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Ovog vikenda na programu je duel između Betisa i Real Madrida, pa svakako da su u centru pažnje - Manuel Pelegrini i Isko.

Pelegrini je u Real Madridu proveo jednu sezonu 2009/10, a iako je po rezultatima to bila njegova najbolja, nije bilo dovoljno da osvoji titulu ispred Pepove Barselone. S druge strane, Isko je počeo upravo kod Pelegrinija u Malagi, Čileanac je njegov fudbalski otac i sasvim sigurno zbog kasnije blistave karijere čiji je zenit doživeo baš u Madridu. Ali, za početak, krećemo od Pelegrinija.

Čileanac je ponudu karijere dobio leta 2009. godine, kada ga je Florentino Perez pozvao na klupu Real Madrida i to na početku jednog neverovatnog "galaktičkog" projekta. Navijači Real Madrida i danas pamte to čuveno leto 2009. godine kada je Perez napravio najveći rez u istoriji kluba. Za preko 300 miliona evra stigli su istog leta, pazite sada - Kristijano Ronaldo, Karim Benzema, Rikardo Kaka, Ćabi Alonso, Alvaro Arbeloa i Raul Albiol. Lista igrača koji su otišli je duplo duža - Fabio Kanavaro, Rud van Nistelroj, Arjen Roben, Vesli Snajder, Alvaro Negredo, Klas-Jan Huntelar, Mičel Salgado, Gabrijel Hajnce, Havijer Saviola, Ruben de la Red, Havi Garsija i Migel Tores. 

Čileanac je prethodno u Evropi radio samo u Viljarealu, sa kojim je činio čuda od 2004. do te 2009. godine, stigavši do polufinala Lige šampiona, a pamti se i čuvena sezona 2007/08 kada je bio vicešampion, iza Reala, a ispred Barselone sa Ronaldinjom, Etoom, Anrijem, Mesijem. Ipak, Madrid je bio preveliki zalogaj, preciznije u najtežem mogućem trenutku, jer je za rivala imao najbolju Barselonu u istoriji. Osim Barse, Pelegrini je morao da prekine i negativnu tradiciju i prekine prokletstvo osmine finala Lige šampiona, gde je Real stajao pet godina unazad.

Real je u La Ligi bio i više nego dobar, osvojio je čak 96 bodova, dao je 102 gola, od toga Gonzalo Iguain 27, Kristijano Ronaldo 26, ali to nije bilo dovoljno. Pepova Barsa je osvojila 99 bodova, Katalonci su slavili u oba ligaška "El klasika" (1:0 i 0:2). Na sve to, i on je zapeo u osmini finala Lige šampiona, gde je bolji bio Lion. Florentino Perez je krajem maja odlučio da se zahvali Pelegriniju i umesto njega dovede Murinja, a Čileanac je po odlasku rekao:

"Nisam imao nikakvo pravo glasa u Madridu. Oni su doveli najbolje igrače na svetu, ali ne i najbolje koji su im bili potrebni na ključnim pozicijama. Nije dobro kada orkestar ima 10 najboljih gitarista, ako nema dobrog pijanistu. Real je imao najbolje gitariste sveta, ali kada bi im tražio da sviraju piano, oni to ne bi umeli. Perez je prodao igrače koje sam ja smatrao da bi bili bitni. Iz Lige šampiona smo ispali zato što nam ekipa nije bila adekvatno strukturisana i izbalansirana."

Za razliku od Pelegrinija, Isko je ispisao istoriju u Real Madridu. Španac je stigao u Real leta 2013. kada je Karlo Anćeloti zamenio Žozea Murinja. Isko je u Realu proveo punih devet sezona, osvojio je čak pet Ligi šampiona, tri La Lige, odigrao je 353 utakmica uz učinak od 53 gola i 57 asistencija.

Međutim, i Isko ima svoje motive protiv Reala. On je poslednje dve sezone praktično proveo na tribinama. Praktično je proteran, nije dobio novi ugovor i leta 2022. postao je slobodan igrač. I sudbina ga je opet spojila baš sa Pelegrinijem, sa kojim sada ima priliku da pred punim "Benitom Viljamarinom" zakuva borbu za titulu.

Betis ove sezone ima samo dva poraza i sa 25 bodova zauzima sedmo mesto na tabeli, dok je Real Madrid lider sa 38 bodova koliko ima i Đirona. Treba istaći i to da je Real pobedio samo jednom ekipu Betisa na poslednjih pet ligaških mečeva, usput na njima je ukupno palo samo četiri gola.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke