Penal za Liverpul - Klopov čas taktike za Olea?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 24.10.2021.
12:00
Izvor: Sportske.net

Prema svemu viđenom do sada u ovoj sezoni, Liverpul je apsolutni favorit u ovom duelu.

Solskjer
Solskjer

Povezane vesti

Taktička pripremljenost i zrelost ekipe definitivno je na strani Liverpula. Jirgen Klop nije menjao svoj pobednički sastav ovog leta izuzev odlaska Žoržinja Vajnalduma, ali to ne predstavlja veliki problem za njegovm tim.

S druge strane, Kristijano Ronaldo, Džejdon Sančo i Rafael Varan nisu učinili da Ole Gunar Solskjer liči na trenera koji je zreo da pobeđuje velike utakmice. Ne kažemo da se to neće desiti u nedelju, jer, skup fudbalera koje ima je zaista fantastičan, ali on prosto nije taj čovek.

Utakmice između ova dva tima najčešće su nepredvidive, što bi svaki najveći derbi bilo koje zemlje trebalo da nosi sa sobom. Nema pravila i pitanja forme. Kada glavni sudija označi početak utakmice između Mančester junajteda i Liverpula, apsolutno sve što je bilo pre duela se zaboravlja.

Sada već dugo vremena nismo bili svedoci uzastopnih pobeda nekog od ovih timova u međusobnim duelima. Poslednji put je vezane trijumfe upisao Mančester junajted, kada je od kraja 2014. godine, pa do početka 2016. u četiri susreta bacao na kolena najvećeg rivala. Upravo ova utakmicu zvuči kao nešto tako – Liverpul praktično ima penal ispred sebe.

Osokoljeni sjajnom pobedom protiv Atletiko Madrida, pogurani izuzetnom formom i igrom Mohameda Salaha, ali i ostatka ekipe, fudbaleri iz Merzisajda ulaze kao favoriti u ovaj meč prema brojnim analitičarima, ali i bukmejkerima. Naravno, ne mora to ništa da znači, ali činjenica je da je Liverpul mnogo organizovaniji na terenu sa jasnim zadacima svakog od igrača. Tim je godinama identičan, veoma se dobro poznaju i ove sezone su spremni da odgovore na svaki atak protivnika. I dalje nemaju nijedan poraz, računajući sva takmičenja, napad im funkcioniše sjajno, a Klop konačno može da se osloni na distribuciju dvojice najisturenijih Dijoga Žote i Roberta Firmina. Brazilčev het-trik protiv Votforda uliva nadu u tako nešto i Nemac bez problema može da ih rotira u bilo kom trenutku, protiv bilo kog rivala. Konekcija između Sadija Manea i Mohameda Salaha konačno liči na prijateljsku i timsku. Odbojnost je bila primetna kraj malih ekrana prethodnih sezona, a kamoli da se nije osećala u ekipi. Utisak je da sada duvaju drugačiji vetrovi između njih. Spremni su da sarađuju, zapravo više Salah, koji osim što cepa mreže, pronađe lopti put i do nogu ili glava svojih kolega.

Odbrana funkcioniše dobro, ali ranjiva je, posebno na bekovskim pozicijama i to će biti oružje Ole Gunara Solskjera. Endi Robertson i Trent Aleksander Arnold nisu vrsni defanzivci. Ono što rade u ofanzivnom delu terena je za naklon, ali u odbrani i te kako imaju propuste. Njihova široka postavka ostavlja prostor za utrčavanja igrača kao što su, pre svih, Mejson Grinvud kojem je neophodan milimetar prostora da vam zagorča život, o Kristijanu Ronaldu i njegovom osećaju ne moramo previše da pričamo, mada Portugalac ne učestvuje previše u samoj igri svog tima. Odsečen je, ne može previše da doprinese individualnim kvalitetom, ali je pred golom babaroga i iskoristiće svaku nepažnju defanzivaca rivala. Veliki minus za njih je njegov nedoprinos u defanzivi i početnom pritisku. Liverpul će moći lako da iznese loptu, a onda sledi glavobolja... Ne treba zaboraviti ni Bruna Fernandeša, koji se, doduše, nije video na poslednjoj utakmici dva tima. Jeste gol pripisan njemu, ali uz mnogo sreće jer se lopta odbila od noge Filipsa. No, ukoliko bude na nivou kao u meču sa Atalantom u Ligi šampiona, biće problema, s tim da je Liverpul mnogo bolje organizovana ekipa od Italijana i Henderson i Fabinjo znaju kako protiv toga. Pol Pogba ima svoje uspone i padove. Reč je o izuzetnom fudbaleru, ali u poslednje vreme kada je doprinos u klubu u pitanju, ne demonstrira predstave sa početka sezone. O odbrani Junajteda, posebno bez Rafaela Varana, teško je govoriti... Apsolutno svi su spremni na kikseve i velike gluposti. Od Van Bisake, do Lindlefa i Megvajera. Niko nije pouzdan, iako mogu da odigraju na vrhunskom nivou, radije će vam zabiti nož u leđa. Često kasne, umeju loše da brane zonski i markacija često izmiče. Sa brzinom koju ima Liverpul, moglo bi da bude veoma naporno po njih. Sudiće Entoni Tejlor, čovek rođen u Mančesteru, ali ne navija za bilo koji od klubova, niti bi smeo. No, obratite pažnju i na taj segment igre. Prema statistici, Liverpulu dosuđuje više prekršaja nego Junajtedu...

Sve oči biće uprte detalje na ovoj utakmici, najveća je u Engleskoj, prosto je uvek tako. Liverpul je spremniji, zreliji, ali Junajted ima udarne igle i tražiće svaki propust kako bi ga kaznili.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke