Pep i menadžeri Junajteda - Da se zna ko je gazda Mančestera!

Autor: Milovan Longinov
subota 14.01.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

Erik ten Hag četvrti rival u derbiju Mančestera.

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Pep Gvardiola će po 18. put odmeriti snage sa velikim gradskim rivalom, Mančester junajtedom, od kako je leta 2016. godine nasledio Manuela Pelegrinija.

Tradicija pokazuje da Gvardiola obožava da igra protiv Junajteda, što je pokazao još kao trener Barselone, kada je u oba finala Lige šampiona, 2009. na "Olimpiku" i 2011. na "Vembliju" nadigrao Aleksa Fergusona (2:0, 3:1).

Svoju dominaciju nastavio je i kao menadžer Mančester sitija. Od kako je došao na "Etihad", Junajted nijednom nije bio ispred Sitija u Premijer ligi, a Gvardiola je usput osvojio čak četiri od šest mogućih titula.

Kao menadžer Sitija, Gvardiola je preko puta na klupi Mančester junajteda imao čak četvoricu trenera - Žozea Murinja, Ole Gunar Solskjera, Ralfa Rangnika i Erika ten Haga. Katalonac ima pozitivan skor od devet pobeda, od čega čak pet na "Old Trafordu", uz šest poraza i samo dva remija.

Žoze Murinjo (2016. - decembar 2018)

Istovremeno kada je Gvardiola stigao u Siti, u Mančester je došao i Žoze Murinjo. Premijer liga je verovala da će dobiti onaj rivalitet koji je krasio La Ligu u periodu od 2010. do 2013. godine kada su Pepova Barsa i Murinjov Real bile ubedljivo najgledanije utakmice na svetu. Desilo se potpuno suprotno. Istina, u prvoj sezoni Mančester junajted je bio drugi na tabeli iza Sitija, što je Murinjo i imenovao kao uspeh koga će mnogi postati svesni tek za nekoliko godina, i danas vidimo da je potpuno u pravu.

U prvom međusobnom susretu, 10. septembra 2016. godine, Siti je slavio na "Teatru snova" rezultatom 1:2, da bi se potom Murinjo revanširao u Liga kupu kao domaćin - 1:0, dok je drugi ligaški susret završen bez pogodaka - 0:0. U narednoj sezoni, Siti je opet slavio kao gost - 1:2, da bi potom usledilo najveće iznenađenje i Murinjova osveta na "Etihadu" rezultatom 2:3.

Kada je novembra 2011. godine Siti održao čas fudbala Junajtedu u pobedi od 3:1, bilo je već jasno da Murinja čeka otkaz. Mesec dana kasnije, Portugalca je zamenio Ole Gunar Solskjer, a Pep je dakle Murinja ispratio sa skorom 3-1-2, što i nije bilo toliko loše.

Ole Gunar Solskjer (decembar 2018. - novembar 2021)

 

Iako su mnogi očekivali da će Solskjer imati još gori učinak protiv Pepa, to nije bio slučaj. Naprotiv, Norvežanin je na 10 susreta upisao četiri pobede, uz pet poraza i remi. Ipak, Pep je i Solskjeru priredio toplu dobrodošlicu i pobedio Solskjera u prvom susretu rezultatom 2:0 i to na "Old Trafordu".

U novoj sezoni 2019/20, Siti i Junajted su se sastali čak četiri puta, pošto su bili rivali i u Liga kupu. Solskjer je u prvom ligaškom derbiju iznenadio Pepa pobedom od 1:2. mesec dana kasnije, januara 2020. usledio je dvomeč u Liga kupu, Siti je kao gost slavio 3:1, pa mu je poraz od 0:1 u revanšu bio nebitan. Usledila je nova pobeda Junajteda, u Premijer ligi, u martu rezultatom 2:0. Međutim, čak i tri pobede na četiri utakmice protiv Sitija, bile su slaba uteha za Solskjera koji je sezonu završio sa čak 33 boda manje od Liverpula i 15 od gradskog rivala.

Nova sezona 2020/21 nije donela iskorak za Junajted u gradskom derbiju. Doduše, u prvom meču na "Etihadu" nije bilo golova (0:0), a onda ih je žreb ponovo spojio u Liga kupu u kom je Siti na "Old Trafodu" slavio 2:0, tada se igrao jedan meč. U drugom premijerligaškom Siti je ponovo slavio kao gost 0:2 i tako overio put ka tituli sa 12 bodova više iza drugoplasiranog Junajteda.

Solskjer je dobio poverenje uprave i pred sezonu 2021/22, što je očigledno bio pogrešan izbor. Solskjer je još jednom odmerio snage sa Pepom, ponovo je izgubio kao domaćin - 0:2, 6. novembra, da bi dve nedelje kasnije Junajted odlučio da otpusti Norvežanina, pošto je posle 17. kola imao već 12 bodova manje od Sitija.

Ralf Rangnik (novembar 2021. - maj 2022)

Nemac je došao kao privremeno rešenje do kraja sezone, posle Solskjera i bio je još jedna loša odluka u nizu. U svom jedinom mančesterskom derbiju doživeo je potpuni debakl, pošto je Pepova ekipa slavila rezultatom 4:1. Koliko je ta sezona bila promašena Solskjerovim ostankom i Rangnikom kao zamenom potvrdila je najbolje tabela - Siti je bio šampion sa 93 boda, Liverpul drugi sa 92, a Mančester junajted šesti sa samo 58 osvojenih bodova.

Erik ten Hag (jul 2022. - )

Novi početak morao je da počne pametnije, a za vođu novog projekta izabran je - Erik ten Hag. Holanđanin je dobio i željena pojačanja, a sada je potrebno i ono ključno - da dobije vreme. Prvi derbi Mančestera došao je verovatno prerano, Siti je demolirao Junajted rezultatom 6:3, Foden i Haland su upisali po het-trik, a Marsijal je u finišu sa dva gola samo ublažio poraz. Ipak, i pored tog debakla, Ten Hag je nakon toga postepeno podizao formu ekipe. Junajted je prvi stigao do 20 pobeda u istoriji Mančester junajteda, ali to je samo početak. 

U kakvoj formi timovi ulaze u derbi?

Junajted se nalazi u odličnoj formi, vezao je četiri ligaške pobede, prošao je i polufinale Liga kupa, takođe je preskočio i prve dve prepreke u FA kupu tokom protekle nedelje (Everton i Čarlton). Markus Rašford igra u strašnoj formi, stigao je već do 15 golova u sezoni, u celoj prošloj dao je samo pet. Ono što još više raduje jeste forma na "Old Trafordu", Rašford je dao makar gol na poslednjih šest domaćih mečeva, što nikome nije pošlo za nogom.

S druge strane, i pored dve lagane pobede nad Čelsijem, u PL i FA kupu, Siti ne može da se pohvali da blista posle pauze. Neočekivani remi sa Evertonom i potom eliminacija iz četvrtfinala Liga kupa od Sautemptona je nešto što je malo ko mogao da očekuje. Gledajući izbor igrača na poslednje dve kup utakmice, Voker i Kanselo bi vrlo lako opet mogli da ostanu na klupi. Voker je bio starter na obe, Kanselo protiv Sautemptona, dok su odmor dobili i Riko Luis i Ake i Stouns, pa je vrlo moguće da će se sva trojica vratiti u startnu postavu.

Sve u svemu, ako gledamo tradiciju, Pep ima čemu da se nada, jer od dolaska u Mančester ima već pet pobeda na "Teatru snova". S druge strane, Junajted je u strašnoj formi posle Mundijala i ovo je prava prilika da pobedi "bučnog komšiju" i pokaže da se vraća na velika vrata u Premijer ligi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke