Pep nema zamenu za Rodrija, ali ima tri načina da ga zameni

Autor: Mladen Heleta
subota 05.10.2024.
08:30
Izvor: Sportske.net

Siti nije dobro počeo bez Španca.

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Pep Gvardiola mora da se suoči verovatno sa najvećim izazovom na klupi Mančester sitija - da nastavi da dominira bez ključnog igrača na sredini terena - Rodrija.

Sigurno se svi sećamo čuvenog finala Lige šampiona 2021. godine, kada je Čelsi slavio u Portu rezultatom 1:0. To je bila prva utakmica u toj sezoni koju je Pep odlučio da počne bez klasičnog zadnjeg veznog, kojeg je uglavnom pokrivao Rodri, a u rotaciji i Fernandinjo. Kazna i jedini gol pali su upravo zbog toga, pasom Mejsona Maunta i utrčavanjem Haverca baš na onom delu terena gde je Rodri godinama Pepog glavni osigurač.

Od tada, Pep više nikada nije filozofirao i u protekle tri godine, Rodri je bio najstandardniji u ekipi. Ali, sada neće igrati do kraja sezone, a Pep nema pravu zamenu. Preciznije, iako ima igrače koji mogu da pokrivaju Rodrijevu poziciju, nijedan od njih ne može da igra kao sam zadnji vezni, što znači da Pep ponovo mora da menja formaciju iz 4-1-4-1 u 3-2-4-1.

Prvi meč bez Rodrija nije protekao dobro. Najpre, čim je on izašao, Arsenal je spakovao dva gola i na kraju osvojio bod na "Etihadu". U drugom je bilo još teže, Njukasl je potpuno zasluženo osvojio bod u novom remiju - 1:1. Pep je pokušao da upari Kovačića i Rika Luisa, ispred je igrao Gundogan, ali to nije izgledalo dobro. Naprotiv, Pep kaže da je Gundogan odigrao svoju najlošiju partiju ikada. Katalonac je pohvalio Gundogana posle Slovana u Ligi šampiona, Nemac je dao gol, čime je zamaskirao loš nastup u Njukaslu.

"Sada je odigrao na svom prepoznatljivom nivou, na koji smo i navikli. To je zbog njegovog pobedničkog i snažnog mentaliteta. U Njukaslu je odigrao baš, baš loše, verovatno je to bilo i njegovo najgore izdanje u poslednjih osam, devet godina. Ali, takve stvari se dešavaju, takav je ritam. I zato mu je potrebno da igra, na svojoj poziciji, jer je toliko inteligentan, Osim što je dao gol, odigrao je fantastičan meč", rekao je Pep.

Očekuje se ipak da Gundogan bude opcija sa klupe kada se oporavi De Brujne, a da tandem zadnjih veznih budu Riko Luis i Mateo Kovačić, mada potencijalno može da se očekuje i Džon Stouns.

Pep je više puta javno hvalio Luisa govoreći da može da pokrije čak četiri pozicije, obe bekovske, kao i dve u veznom redu - kao zadnji vezni i centralni koji se ubacuje iz drugog plana. Po svemu što slušamo u medijima od Pepa, zaista deluje da bi mladi Riko Luis mogao da ima značajnu minutažu u novom sistemu u kom je potrebno nadomestiti Rodrijev izostanak.

Daleko od toga da Pep nema opcije, Stouns je upravo kao zadnji vezni, ali tada u tandemu sa Rodrijem, igrao najbolju sezonu u karijeri, 2022/23, kada je Siti i osvojio "tripletu". Englez je bio povređen na početku sezone, postepeno se vraća u ritam i očekuje se da on i Riko Luis dele to mesto, uz Matea Kovačića.

 Mateusa Nunjesa ne pominjemo, zaista deluje da se neće naigrati, osim u kup utakmicama. Srećom po Siti, sledi nešto lakši raspored, pa predstojeći period ekipa može da se uigra i navikne na život bez Rodrija. Za vikend stiže Fulam potom posle reprezentativne pauze - Vulverhempton, Sparta u Pragu u Ligi šampiona, Sautempton, Totenhem u Liga kupu, Bornmut...

Ako na ovo dodamo da se Siti lako odrekao Hulijana Alvareza, deluje da će ova sezona biti daleko najteža za Pepa Gvardiolu...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke