Pep u komšiluku - Miriše li opet na debakl?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 29.10.2023.
10:15
Izvor: Sportske.net

Junajted u teškom trenutku dočekuje gradskog rivala.

EPA-EFE/Adam Vaughan
EPA-EFE/Adam Vaughan

Povezane vesti

Ovaj vikend obeležiće derbiji širom Evrope, a u Engleskoj je na programu duel između Mančester junajteda i Mančester sitija.

Ako pogledamo formu timova i ambijent na "Old Trafordu" i "Etihadu", teško da neko može da pomisli da Junajted može da iznenadi Siti kao prošle sezone. Početkom godine, tačnije 14. januara, Junajted je slavio rezultatom 2:1 u onom čuvenom meču kada nije poništen gol zbog neobjašnjivog pravila o ofsajdu, kada je Rašford iz nedozvoljene pozicije uticao na odbranu Sitija, a Bruno pogodio za pobedu.

No, u ovom momentu se više postavlja pitanje - da li Junajted može da izbegne debakl, pa se podsećamo najubedljivih poraza "đavola" u derbiju Mančestera. Prošle sezone, u prvom ligaškom meču, Siti je razbio Junajted rezultatom 6:3, 2. oktobra 2022. kada je Erik ten Hag tek počeo da ostavlja svoj pečat u igru svoje ekipe. Ako ste zaboravili, to je bio onaj duel kada su Erling Haland i Fil Foden upisali po het-trik i poneli po loptu svojim kućama. Da je Siti želeo, mogao je da upiše znatno ubedljiviju pobedu, posebno se to odnosi na činjenicu da su "građani" olako dopustili da Marsijal postigne dva pogotka u finišu i ublaži poraz sa 6:1 na 6:3.

Da nije bilo Francuza, Pepov tim bi ponovio najubedljiviji poraz Junajteda i to na "Teatru snova", pre tačno 12 godina. Tog 23. oktobra 2011. godine, Siti je slavio 6:1, što je zasigurno najbolniji poraz Aleksa Fergusona u bogatoj trenerskoj karijeri. Četa Roberta Manćinija je takođe brojala do šest, sve je počeo Mario Baloteli golom za 0:1, nakon čega je nastala i ona čuvena proslava sa natpisom na podresu - "zašto uvek ja?". Nakon toga, Džoni Evans, koji je tu i danas, zaradio je direktan crveni karton u 47. minutu i to je donelo potpuni debakl - Baloteli opet, pa Aguero, dva puta Edin Džeko i David Silva potpuno su dotukli "đavole" za koje je počasni pogodak postigao Daren Flečer. Inače, podsetićemo da je to bila ona sezona u kojoj je Siti postao šampion golom Kuna Aguera u poslednjim sekundama, timovi iz Mančestera imali su identičan broj bodova (89), ali su "građani" osvojili Premijer ligu.

Iz novije ere, izdvaja se još jedan ubedljiv trijumf Mančester sitija, iz marta 2022. godine, kada je na "Etihadu" bilo 4:1. Na klupi Junajteda tada je sedeo Ralf Rangnik, po dva gola za Siti dali su De Brujne i Rijad Marez, a Sančo počasni za goste. I te sezone Siti je lagano osvojio titulu, dok je za Junajted bila košmarna godina, posle koje je i stigao sadašnji menadžer Erik ten Hag.

Ako pogledamo celokupnu istoriju, najubedljiviji rezultati bili su češće u korist "građana". Osim pomenute Sitijeve pobede od 6:1 iz 2011, tu je jedna Junajtedova iz 1994. - 5:0, a pre toga Sitijeve iz 1989. - 5:1, 1955. - 5:0 i 1926. - 6:1.

Kako Junajted sada može da spreči debakl?

Junajted je teškom mukom upisao prvu pobedu u Ligi šampiona, Onana je odbranio penal u poslednjoj sekundi meča, da nije, Ten Hagu bi "visio" i plasman u osminu finala. Junajted se muči protiv svakog rivala, čak i protiv Šefilda, koji je možda zaslužio i bod u prošlom kolu. Činjenica da je Hari Megvajer iskočio u prvi plan i da je trenutno možda najbolji defanzivac ekipe, dovoljno govori u kakvom su padu "đavoli". Problem su i povrede, Kazemiro je zbog lakše povrede propustio Šefild, zbog suspenzije Kopenhagen, mada je pre toga bio u očajnoj formi. Ni Amrabat se nije proslavio u njegovom odsustvu, u Ligi šampiona je izašao na poluvremenu, nije isključeno ni da je u pitanju povreda, jer se tek oporavio. Kako formu i dalje traži Mejson Maunt, a Bruno oscilira, vezni red je veliki problem za Erika ten Haga. Osim toga, Hojlund i dalje čeka prvenac u Premijer ligi, a Rašford nije ni bleda senka igrača iz prošle sezone koja mu je bila najbolja u karijeri. O Antoniju je tek suvišno trošiti reči, nakon svega oko skandala i tužbe da je fizički zlostavljao bivšu parnerku.

S druge strane, tu je zahuktali Siti, koji je i pored dva šokantna poraza od Vulvsa i Arsenala, iskoristio pauzu na pravi način. Pobedili su Brajton i Jang Bojse, a najvažnije je da su svi igrači na broju, osim odavno povređenog De Brujnea, dok suspenzija Akanđija ne bi trebalo da predstavlja problem posle povratka Džona Stounsa. Siti će igrati u najjačem sastavu, ključni igrači su u boljoj formi, a i Pep ima mnogo boljih opcija sa klupe i duži roster.  Svakako da najveća opasnost vreba od tandema Haland-Alvarez. Iako je na udaru zbog lošije forme, Haland je samo razmazio fudbalske "znalce", jer na 14 mečeva ima 11 golova u svim takmičenjima, od toga devet u Premijer ligi. Alvarez je eksplodirao u odsustvu Kevina De Brujnea, dao je sedam golova i upisao pet asistencija.

Pep Gvardiola "pozitivan" sa svima

Kao menadžer Sitija, Gvardiola je preko puta na klupi Mančester junajteda imao čak četvoricu trenera - Žozea Murinja, Ole Gunar Solskjera, Ralfa Rangnika i Erika ten Haga. Katalonac ima pozitivan skor od deset pobeda, od čega čak pet na "Old Trafordu", uz sedam poraza i dva remija. Prvo je "ratovao" sa Žozeom Murinjom sa kojim je imao skor 3-1-2, a potom je došao Ole Gunar Solskjer, koji je umeo da namuči Katalonca. Norvežanin je na 10 susreta upisao četiri pobede, uz pet poraza i remi. Solskjera je kratko zamenio Rangnik, kao prelazno rešenje do Ten Haga, u pomenutom jedinom derbiju izgubio je 4:1. I za kraj, sa sadašnjim rivalom ima tri susreta, a dva smo pomenuli - 6:3 i poraz od 2:1 na "Old Trafordu", dok je u trećem u FA kupu Pep pobedio - 2:1.

Potencijalni sastavi:

Mančester junajted: Onana, Dalo, Varan, Megvajer, Regilon, Kazemiro, Amrabat, Bruno, Antoni, Rašford, Hojlund.

Mančester siti: Ederson, Voker, Stouns, Dijaš, Gvardiol, Kovačić, Rodri, Foden, Alvarez, Doku, Haland.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke