Pepova noćna mora - polufinale Lige šampiona

Autor: Milovan Longinov
sreda 28.04.2021.
10:49
Izvor: Sportske.net

Sećanje na godine u Bajernu...

EPA-EFE/Peter Powell
EPA-EFE/Peter Powell

Povezane vesti

Sećanje na Pepove godine u Bajernu, nakon jednogodišnjeg egzila u Njujorku obeleženo je titulama, insistiranjem na igri koju je Bekenbauer nazvao dosadnom "tiki-takom", ali pre svega neuspesima u Evropi.

On je nasledio tim koji je pokorio Ligu šampiona, osvojio triplu krunu, dežurni vatrogasac Hajnkes je pokupio sve trofeje i ostavio klupu Pepu. Velika očekivanja od Gvardiole su se ipak izjalovila.

"Moj boravak u Bajernu je bio neuspešan jer nismo igrali finale Lige šampiona", reći će iskreno Katalonac u jednom razgovoru za nemačke medije.

Dočekan kao fudbalski inovator, potpisao je ugovor na tri godine, od tada u ovih sedam godina pratiće ga mantra da ne osvaja Ligu šampiona bez Lea Mesija. Te prve sezone u Bavarskoj dovedeni su Tijago Alkantara na njegovo insistiranje, pretpostavlja se da je bio konsultovan u pregovorima oko Gecea koji je par meseci ranije već postigao dogovor sa Bajernom.

Bez obzira na nadmoćno osvojenu titulu, prvo mesto u grupi ispred Sitija, eliminaciju Arsenala i Junajteda, Bajern nije otišao dalje od polufinala. Izgubili su u Madridu golom Benzeme, a onda je usledio jedan od najtežih poraza u karijeri. Za 15-tak minuta Los Blankosi su mu spakovali četiri komada na "Alijancu" pa je prva evropska godina završena u suzama. 

Dupla kruna je bila slaba uteha, dodatno su oslabili Borusiju, stigao je Levandovski, Bernat, Ćabi Alonso, Benatija kao ključ u odbrani, a u koncepciju mu se nije uklapao Mandžukić dok Tonija Krosa nije uspeo da ubedi, na kraju je Bajern uzeo od Reala novac da ne bi naredne sezone izgubio vezistu bez obeštećenja. Verovalo se da će to biti velika godina, pre svega jer se ekipa navikla na zahteve trenera, ali i jer je Pep godinu dana iskusniji. 

Ponovo je osvojena titula, ostali su bez svih kupova, a u polufinalu Lige šampiona se isprečila Barsa. Luis Enrike je iskreno imao jači tim od Gvardiole, ma šta se pričalo, to je sezona u kojoj je Barsa pokupila sve sa talona. Na "Kamp Nou" je oko 95000 ljudi dočekalo bivšeg trenera i igrača ovacijama, ali na terenu su mu presudili u poslednjih 14 minuta dvostruki strelac Mesi i Nejmar koji je u nadoknadi učinio zadatak nemogućim. Gvardiola je bio besan zbog promašaja, mediji jer je napadao bezglavo posle 0:2 i dozvolio da praktično bude eliminisan pre revanša. Ispostavilo se kao tačno, iako je Benatija upalio nadu, Nejmar je brzo spustio domaće na zemlju, preokretom. Na kraju ipak oproštajna pobeda od 3:2, i očekivanje nove prilike.

Na leto je odbio da produži ugovor, što je bio još jedan signal da namerava da ode u Englesku, iako je demantovao da je postigao dogovor.

U trećoj godini, poslednjoj svog ugovora, Gvardiola je lako trijumfovao u prvenstvu ispred Dortmunda, koji su dobili i na penale u kupu. Prethodnog leta doveo je Vidala iz Juventusa, Daglasa Koštu i Kimiha. Probao je sa Memfisom Depajom, ali on je završio u Junajtedu. Bio je to kraj ere, Bastijan Švajnštajger se takođe preselio na "Old Traford".

Polufinale Lige šampiona kao zla kob. Ovoga puta Bajern se prošetao protiv Arsenala, u grupi su bili Olimpijakos i Dinamo Zagreb. Kada su na nestvaran način uspeli da eliminišu Juventus (pomogle su sudije), činilo se da su prošli Golgotu i da će biti lakše. U Torinu je bilo 2:2, u revanšu su Italijani vodili sa 2:0, poništen im je čist gol, kada su već počeli da slave, prvo Leva, a onda i Miler u nadoknadi su izborili produžetke. Jasno, Juve je bio demoralisan, Tijago je doneo prednost u produžetku, a sudbinu bivšeg kluba je zapečatio Koman.

Bajern nije delovao posebno dobro ni protiv Benfike u četvrtfinalu, dobili su 1:0 na "Alijancu" golom Vidala, a iako su "Orlovi" poveli, na kraju je u Lisabonu bilo 2:2, pa je Gvardiola stigao u novo polufinale, ovoga puta rival je bio Atletiko.

Simeone je odigrao očekivano, Saul je postigao gol na startu, "Jorgandžije" su sačuvale prednost do kraja, iako je Bajern bio bolji rival. U revanšu, juriti 0:1 protiv tima kao što je Atletiko je jedna od težih stvari u svetu fudbala. Naime, Alonso je stigao prednost, ali pokazalo se ono što su mnogi tvrdili, ako Španci daju gol u revanšu, za Bajern je nemoguće da prođe. I dao ga je Grizman, zaledio oko 70 000 navijača domaćih, Levandovski je vratio prednost, bilo je 15 minuta do kraja, opsada Oblakovog gola završena je bez rezultata, pa je zahvaljujući golu u gostima Simeone otišao još jednom u završnicu kako bi ponovo izgubio od Reala.

Gvardiola se spakovao, u Sitiju ga je čekala Barsa u malom, tačnije direktori Begirstajn i Feran Sorijano, ali ni u prethodnim godinama nije dobacio dalje od četvrtfinala.

Sada je Siti u polufinalu, jednom su sa Pelegrinijem bili tamo, ali u u dva beskrvna meča eliminisani od Reala.

Za Pepa ovo je nova šansa, sa Barsom je osvojio dve titule prvaka Evrope kao trener, kao igrač je slavio 1992. pod Krojfom, ali van Katalonije nije uspeo da osvoji nijedan bitan evropski trofej.

Na putu stoji PSŽ i ponovo Nejmar na koga ima loša sećanja od pre šest godina.

Može li korak dalje u borbi za pehar?

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke