Peta tinejdžera koja je opčinila Ostrvo – propast Delea Alija

Autor: Ivan Cvetković
subota 01.04.2023.
10:15
Izvor: Sportske.net

Ne tako davno, bio je prva zvezda reprezentacije Engleske i čovek procenjen na 100.000.000 funti, sada ne igra ni u Bešiktašu...

EPA-EFE/ERDEM SAHIN
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Povezane vesti

Kada je jedan 16-godišnjak ušao u igru na stadionu u Milton Kinsu sada već pomalo i dalekog 2. novembra 2012. godine, od prvog je dodira bilo jasno da se radi o posebnom talentu. Bio je to tada nepoznati Bamidele Džermejn Ali kojem je prvi kontakt s loptom bilo dodavanje petom. Osamdesetak kilometara severozapadno od Londona rastao je momak od oca Nigerijca i majke Engleskinje, među drugarima poznat kao Dele Ali koji je nedugo zatim postao jedan od najprepoznatljivijih fudbalskih talenata na Ostrvu.

Ali je imao neobičan fudbalski put, nije se razvijao u najjačim fudbalskim akademijama, već u trećeligašu MK Donsu gde je veoma rano i dobio priliku u prvom timu. Već 2012. godine ušao je u sistem mlađih selekcija Engleske gde je i privukao pažnju najvećih tamošnjih klubova, ali tamo nije žurio već je sačekao da postane standardan u svom matičnom klubu već sa 17 godina. Sve je oduševio svojom lakoćom dodavanja, prefinjenom fudbalskom tehnikom i lakoćom postizanja golova, iako kao vezisti to nije bio njegov primarni zadatak.

Najbrže je reagovao Totenhem koji ga je u februaru 2015. godine otkupio za 5.000.000 funti, ali i ostavio u MK Donsu da završi sezonu.

U Londonu je pokazao kvalitet već u prvoj sezoni pod vođstvom Maurisija Poketina, Argentinac mu je “pronašao žicu”, pa je tako sa Kristijanom Eriksenom u godinama koje dolaze postao sjajan tandem na sredini terena. Vrhunac je generacija Sparsa doživela 2019. godine porazom u finalu Lige šampiona od Liverpula.

Nakon toga, počinju sve češći problemi sa Alijem van terena. Mnogi bi rekli i bezazleni, oni koji se dešavaju mnogima, ali čini se da je to ipak bitno uticalo na njegove igre. Leta 2016. godine odlučio je promeni ime na dresu gde je umesto prezimena Ali, stavio ime Deli jer nije želeo da ima nikakve veze sa svojom biološkom porodicom. Otac Kehinde je napustio njegovu majku nedugo po rođenju Delea, dok je majka Deniz imala probleme sa alkoholom, pa je sa 13 godina ušavši u akademiju MK Donsa Dele zapravo bio u kući Alana i Salija Hikforda, jednog od njegovih saigrača u klubu. Usledile su i serije povreda, fokus na “van-nastavne aktivnosti” u vidu noćnih izlazaka, dečak koji je vapio za pažnjom postao je žrtva sopstvenih želja.

Na fudbalera je najviše pokušao da utiče Žoze Murinjo, u velikom serijalu Amazona koji je snimao sezonu u Totenhemu, ostao je upamćen razgovor Portugalca sa reprezentativcem Engleske. “Vreme leti, koliko juče sam imao 28 godina. Trebalo bi da zahtevaš više od sebe, ne da drugi to zahtevaju, nego ti sam. Ne tražim od tebe gol ili asistenciju na svakoj utakmici, ali možeš više”, legendarne su reči popularnog “Posebnog” koji je time pokušao da razmrda rastrojenog Alija.

Nije urodilo plodom, u međuvremenu je u London stigao Antonio Konte u čijem sistemu niko nije mogao ni da zamisli kreativnog vezistu, pa je usledila pozajmica u Everton koji ga je dobio praktično besplatno, uz uslov da posle odigranih 20 utakmica Sparsi dobiju 10.000.000 funti. To se nije dogodio, poslat je na pozajmicu u Bešiktaš gde je posle solidnog početka ponovo pao u zapećak.

Bilo je pitanje i discipline, iako su ga Turci dočekali kao Boga, nije to izgleda previše motivisalo Engleza da pokaže svoju magiju na terenu, pa je Bešiktaš najavio da ga neće otkupiti na kraju sezone, iako ima za to mogućnost ako upalti 8.000.000 evra Evertonu. Ali ima 26 godina, nije više tako mlad, ali nije ni previše star da barem delom vrati karijeru u pravi kolosek.

Bešiktaš će bez Alija pokušati da se u pakleno teškom gostovanju Fenerbahčeu približi velikom rivalu, a možda i Galatasaraju na vrhu tabele. Meč između Fenera i “crnih orlova” na programu je u nedelju od 19.30, ekipa Žorža Žesusa bi eventualnom pobedom praktično odvojila gradskog rivala od borbe za neko od prva dva mesta.

Lider šampionata dočekuje iznenađenje sezone Adanu, Trabon će ugostiti Kazerispor, Konja Aleksandra Stanojevića ide u Umranije, dok će Bašakšehir biti domaćin Ankaragučuu. Igraju još i Giresunsport – Alanijaspor, kao i Istanbulspor – Karagumruk.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke