Peti moskovski klub - Voz u ozbiljnom kašnjenju!

Autor: Ivan Cvetković
subota 29.10.2022.
12:00
Izvor: Sportske.net

Očajna sezona Lokomotive…

Lokomotiv Moscow
Lokomotiv Moscow

Povezane vesti

Dugi niz godina Lokomotiva je smatrana za "peti točak" moskovskog fudbala i to ne bez razloga. Iako je klub ruskih železnica bio uspešan od svog postojannja, a posle Drugog Svetskog Rata i gvozdene zavese služio kao svojevrsni ambasador sovjetskog fudbala, osamdesete su bile užasne.

Naime, oni su tu poslednju deceniju crvene imperije većim delom proveli u drugoj ligi, uspeli da se vrate, ali i ospadnu u godini pada zida u Berlinu.

Ostaće zabeleženo da su sedamdesetih imali dobru generaciju, da je Lokomotiva delovala loše u poređenju sa najvećim moskovskim klubovima, ali da su oni imali mnogo moćnije sponzore i uticajnije ljude na čelu kluba.

U takvim uslovima, jedan kup pre rata i jedan posle, 1957. kada ih je predvodio Boris Arkadijev, strašni strelac (oteo ga je CSKA posle pomenutog trijumfa), su sasvim solidan rezultat.

Post-sovjetski period, tačnije ovaj vek kada je izgrađen novi stadion, ali i devedeset su mnogo uspešnije i vezane za najveću ličnost u klupskoj istoriji, Jurija Sjomina. On je "Železničare" vodio ukupno 23 sezone u četiri navrata. On je sa Lokomotivom i stigao do istorijske prve titule.

To je jedno verovatno najuzbudljivije prvenstvo od pada komunizma, odlučivala je majstorica protiv CSKA, oba tima su imala isti broj bodova na kraju. Mitski kapiten Loskov je postigao jedini gol i upisao se u istoriju. Dve godine kasnije, ekipa je ponovila uspeh  uslugu im je učinio Dinamo. "Železničari" su dobili Šinjik u Jaroslavu, dok je "armija" iz CSKA pala protiv Dinamove "policije", pa je titula pripala Lokomotivi.

Sjomin je po ukazu morao na klupu reprezentacije 2005, njegov naslednik Eštrekov je smenjen kada je u finišu izgubio titulu, a prvi menadžer stranac u istoriji kluba postao je Slavoljub Muslin. I on je smenjen nakon sezone, Sjomin se vratio kao predsednik kluba, osvojen je kup, ali to nije bilo dovoljno, uprava se mešala pa je i iskusni Bišovec, kao i sam Sjomin morao da napusti klub. U to vreme među navijačima su preovladali rasisti, pa smo gledali mučne scene na "RZD Areni", na meti je bio Peter Odemvingo. I Miodrag Božović je sedeo na klupi, smenjen je, a privremeni trener Čerčvečenko je osvojio kup.

Na čeku Lokomotive je do 2016. bila "gvozdena dama" Olga Smorodskaja čiju vladavinu klub i danas oseća. "Železnice" su je smenile, dovele ponovo Sjomina za trenera, a novi prvi čovek Ilja Herkus je čak insistirao da se u klub kao pomoćnik slavnog trenera vrati Loskov čiji je gol doneo prvu titulu.

I krenulo je bolje, mada je u ligi tim završio van top šest, osvojen je kup, čime je Lokomotiva izbila na deobu prvog mesta u ruskom fudbalu kada su ova takmičenja u pitanju. Sjomin je u četvrtom mandatu uzeo titulu 2018. i 2019. sa Farfanom, Arijem, Pejčinovićem, Ćorlukom, Ederom, Mirančukom, Fernandešom, a odbranio je godinu dana kasnije dodavši Kričkovijaka, Smolova i Hevedesa. No, naredne sezone je bio drugi, predsednik Kanadze je doveo Marka Nikolića, Srbin je osvojio novi kup, bio treći u šampionatu. Sve vreme je bio kritikovan od medija naklonjenih legendarnom Sjominu. Prošle godine počela su posrtanja po odlasku Srbina, stigao je Markus Gizdol, klub je bio tek šesti, najslabiji plasman u poslednjih pet godina, ove sezone su otpušteni nakon očajnog starta i njegov naslednik Zinbauer i Tomas Zorn sportski direktor.

Lokomotiva se nalazi pred ovo kolo na 14. mestu koje znači baraž za opstanak. Izgubili su četiri od pet mečeva, klub se blamira, kako moskovski mediji pišu i nalazi u nezavidnoj situaciji, ne mogu da nađu trenera. I još što je loša vest, ugostiće CSKA za vikend u moskovskom derbiju. Protiv "Armije" imaju odličnu seriju izuzimajući poslednji meč, ali sada je situacija drugačija. CSKA je mnogo uverljiviji mada su najave o napadu na totulu vile zaista nerealne, Zenit je mnogo bolji od ostalih timova.

U 15. kolu izdvajamo mogući remi između Čečena iz Groznog i Rostova, golove u duelu Krasnodara i Zenita, a Jokanovićev Dinamo iz Moskve bi u efikasnom meču morao da dobije Himki...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke