"Petica" Barselone za narednu deceniju - Ko je Pau Kubarsi, dečak koji je pojeo zver iz Nigerije?

Autor: Milovan Longinov
sreda 13.03.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Ko je dečak o kome priča Evropa?

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Fudbaleri Barselone posle četiri godine konačno su ponovo u četvrtfinalu Lige šampiona, a igrač utakmice u revanšu sa Napolijem je dečak o kome će tek pričati fudbalski svet - Pau Kubarsi.

On je još jedan u nizu mladih izdanaka "La Masije" koji je debitovao kod Ćavija Ernandesa. Trener Barselone obara sve rekorde kada su u pitanju igrači iz Barsine akademije koji su dobili šansu u prvom timu. Ćavi je tako u vatru gurnuo Gavija, Alehandra Baldea, a potom ove sezone Lamina Jamala i Fermina Lopeza i sada Kubarsija.

Pau je momak rođen u gradiću Beskanu u okolini Đirone, udaljenom stotinak kilometara od Barselone. Kao dečak igrao je u mlađim kategorijama Đirone, ali su ga Barsini skauti "namirisali" još kao 11-godišnjaka i 2018. godine doveli u "La Masiju".

Kubarsi je napredovao, bio je tihi vođa Barselone B, a onda mu je Ćavi pružio šansu početkom 2024. godine. Kada je postalo jasno da Oriol Romeu nije rešenje na zadnjem veznom, a da na toj poziciji Barselona mnogo gubi u završnoj trećini terena kada igra Ilkaj Gundogan, Ćavi je odlučio da postavi Kristensena u vezni red, a da u srce odbrane stavi upravo Kubarsija. 

Tome je doprinela i povreda Alehandra Baldea, pošto je onda Kanselo prekomandovan na levi bok, a Kunde opet na desni i tako su u sredini ostali - Kubarsi i Injigo Martinez. Ćavi je rizikovao sa 17-godišnjakom i isplatilo se.

Kubarsi je bio igrač utakmice protiv Napolija, stavio je u džep Viktora Osimena, a da ga gotovo nije ni pipnuo. Detaljna statistika pokazala je da Kubarsi nije napravio nijedan prekršaj, niti je bio predriblan, osvojio je sve duele na zemlji i u vazduhu (3/3 i 3/3), pet puta je vratio loptu u posed i imao je osam očišćenih lopti. Na sve to imao je i visok procenat od 61/68 dodavanja, s tim da treba uzeti u obzir da Kubarsi mnogo rizikuje u pas igri i da uglavnom šalje lopte između linija protivničkog tima.

Ćavi je posle utakmice možda i na najbolji mogući način opisao Kubarsija.

"Kada bih morao da opišem Kubarsija, rekao bih da mi puls ne skače nikada kada lopta dođe do njega. On je potpuno miran, u svakom trenutku zna šta treba da radi, donosi najbolje odluke i ne greši. On je budućnost Barselone i igrač sa posebnim talentom i karakterom", rekao je Ćavi.

Nadovezao se i kapiten Serhi Roberto.

"Kubarsi treba da potpiše doživotni ugovor i da ostane celu karijeru u Barseloni. On je dragulj koji mora da bude sačuvan, večeras je bio spektakularan", istakao je Serhi Roberto. 

Navijači Barselone očekivano podižu Kubarsija u nebesa, smatraju ga novim liderom i savršenim parnjakom sa Ronaldom Arauhom i zaista i deluje da Katalonci sa njima dvojicom imaju tandem za narednih 10 godina. 

Za kraj, znate li šta je posebno zanimljivo? Transfermarkt procenjuje 17-godišnjeg štopera na samo milion i po evra. Pratićemo da vidimo koliko će vredeti na leto. 

Kubarsi ima ugovor do 2026. godine i otkupnu klauzulu postavljenu na samo 10 miliona evra. Ali, Barselona već sprema papire da potpiše novi dugoročni ugovor i postane standardni prvotimac od naredne sezone. 

Neka mu daju i broj 5 i neka "zaključaju" konačnu tu odbranu koja je rak rana godinama unazad...

Pogledajte inserte njegove jučerašnje partije... 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke