Petković krenuo baš oštro i sklonio Mareza iz reprezentacije

Autor: Mladen Heleta
petak 15.03.2024.
23:54
Izvor: Sportske.net

Hrabar i riskantan potaz.

AP Photo/Themba Hadebe
AP Photo/Themba Hadebe

Povezane vesti

Novi selektor fudbalske reprezentacije Alžira Vladimir Petković krenuo je baš oštro u novi posao i iz nacionalnog tima sklonio Rijada Mareza, Islama Slimanija i Jusefa Belailija.

Prema nepotvrđenim informacijama, Petković se odrekao usluga ove trojice prekaljenih igrača jer želi da "pročisti svlačionicu" i okrene "novi list", nakon debakla Alžiraca na nedavno završenom Afričkom kupu nacija u Obali Slonovače.

Alžir u predstojećem martovskom terminu čekaju prijateljske utakmice sa Bolivijom i Južnom Afrikom, a Petkovićev "novi list" kreće od tada.

Stručnjak iz Bosne i Hercegovine je na mestu selektora Alžira nasledio Đamela Belmadija, kom je uručen otkaz posle i ispadanja u grupnoj fazi Afričkog kupa nacija.

Petković je od 2014. do 2021. godine bio selektor Švajcarske i veoma uspešno je predvodio taj nacionalni tim. Nakon Švajcaraca je preuzeo francuski Bordo, u kom se nije dugo zadržao, a sada se vraća reprezentativnom fudbalu i imaće zadatak da Alžirce odvede na Mundijal 2026. godine.

Alžir je pod Belmandijem dobro započeo kvalifikacije i prvi je u grupi G sa svih šest bodova u dva odigrana kola. Po tri boda imaju Bocvana, Gvineja, Uganda i Mozambik, dok je Somalija bez bodova. Pobednik grupe će se direktno plasirati na Svetsko prvenstvo.

Alžir je 2019. godine osvojio Afrički kup nacija u Egiptu, ali na poslednja dva kontinentalna šampionata, 2022. u Kamerunu i nedavno u Obali Slonovače, nije izašao iz grupe.

Sledeći šampionat Afrike je na leto 2025. u Maroku, pa će Petković tada imati debi na velikom takmičenju sa ovom selekcijom.

Odstranjivanje Mareza, koji ne igra dobro ni za svoj Al Ahli, je hrabar i riskantan potez, jer je u pitanju najveća zvezda Alžira i lider tima, ali Petković pred nastavak kvalifikacija u junu verovatno želi da poruči svima da nema nedodorljivih.

Prvi spisak Petkovića možete pogledati u prilogu dole:

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke