"Petro" protiv Moskve, rivalstvo u svemu, lov na “Meso"

Autor: Milovan Longinov
nedelja 24.10.2021.
13:00
Izvor: Sportske.net

Uvek se uzburkaju strasti kada Spartak stiže u grad...

Povezane vesti

Ako se priča o najvećem rivalstvu u ruskom fudbalu, i ukoliko govorimo o sovjetskoj prošlosti, Spartak ili "Meso" kao sindikalni tim je uvek sa podozrenjem posmatran od komunističkog režima. CSKA ili "Armejci" su kako im ovaj nadimak i kaže, vojni establišment, i mada je policija imala Dinamo, sem u vreme zloglasnog Berije, KGB nije baš bio zainteresovan za fudbal.

Ali i vojska i tajna policija su oduvek posmatrale Spartak kao oportunistički element u ruskom fudbalu, pa su moskovski derbiji u SSSR bili praktično sav ruski doprinos fudbalu.

Ipak, ako uzmemo novije vreme, tačnije od vremena kada je novac od gasa upumpan u Putinov rodni grad, tačnije njegovi prijatelji poput Alekseja Milera i ostalih preuzeli Zenit, klub sa severa ima najveće rivalstvo ima Spartakom prosto jer je to najtrofejniji i najvoljeniji klub Rusije.

Dva kluba simbolizuju dva najveća grada i ono što se rodilo u post-komunističkoj Rusiji.

Jer, u Sankt Petersburgu ili "Petru" kako ga nazivaju njegovi stanovnici preziru bukvalno sve što ima veze sa Moskvom. Jer za njih je prestonica vrhunac kiča, kloaka u koju se sliva čitava Rusija, dok je Sankt Petersburg "Venecija severa" i grad kulture.

Zbog toga su na severu ogorčeni jer se novac upumpava u Moskvu, kritikuju svaki potez usmeren na promociju klubova iz glavnog grada koji su uvek imali povlašćen položaj u istoriji 

Tačnije, imali, do Gasproma. Naime, Zenit je danas mnogo moćniji i od CSKA i od Spartaka. Energetski gigant je klub preuzeo 2005. godine, od tada su prvaci bili sedam puta, uz tri godine uzastopne vladavine koja i dalje traje. Već po dolasku u klub, Dik Advokat ih je vodio do četvrtfinala UEFA kupa, a onda su trofej u tom takmičenju osvojili 2008.

Pre toga, u sovjetskoj Rusiji Zenit je iznenadio sve 1984. kada je uspeo da osvoji jedinu krunu, tada je grad zvao naravno Lenjingrad, a završili su dva boda ispred moskovskog Spartaka. Njihovi navijači, poznati i kao ekstremni desničari, odnosno rasisti (znate da nema kompromisa kada su crni fudbaleri u pitanju) više od CSKA mrze Spartak. Jedan od njihovih nadimaka je i "Svinopinateli", odnosno "Ubice svinja", jer upravo ovim pogrdnim nazivom oslovljavaju najbrojnije pristalice u Rusiji, Spartakove.

Inače kada su sredinom osamdesetih postali prvaci, propisno su se izblamirali u KEŠ, izbacio ih je finski Kusisi. Ovaj tim iz Lahtija je u prvom kolu dobio tadašnjeg jugoslovenskog prvaka Sarajevo. Kasnije Zenit je imao više uspeha, sa dominacijom u ruskom fudbalu stigli je igranje u Ligi šampiona, tri puta su bili u osmini finala.

Dmitri Šostaković čuveni kompozitor bio je vatreni navijač Zenita, kao i Kiril Lavrov velika filmsa zvezda. Putin navija naravno za klub iz rodnog grada, mada ne voli fudbal, jedva su ga naterali da jedne sezone dolazi na utakmice moskovskog Dinama, kao prvi čovek KGB. Čim je nasledio Jeljcina, zaobilazio je stadion u širokom luku.

Zenit je od dolaska Gasproma forsirao strane trenere, posle Advokata, ređali su se Spaleti, Viljaš-Boaš, Lučesku, Manćini, ali je na kraju Rus doneo dominaciju. Sergej Semak je čovek kluba, završio je fudbalsku karijeru na "Petrovskom", bio je pomoćnik strancima a od 2018. je naređao tri titule.

Stvar koja mu je oproštena, on je zapravo igračka legenda CSKA, deset godina je igrao za "Konje", pa se preko PSŽ i Moskve (kluba koji je finansirao gradonačelnik prestonice Luškov) skrasio u Zenitu.

Kako stoje stvari ove sezone 

Zenit vodi, ali ne blistaju, izgubili su previše bodova

U Sankt Petersburgu ne sumnjaju da će biti prvaci, imamu najbolji tim, četiri Brazilca, Daglasa Santosa, Vendela, Malkolma i Klaudinja, ovaj poslednji je tek stigao iz Južne Amerike, Malkoma znate iz Barse... 

Doveli su Lovrena koji je od Baneta Ivanovića preuzeo kapitensku traku. imaju najbolje igraće Rusije poput Džube, Karavajeva, Erokina, Ozdovijeva, Čistjakova, svi su već nosili dres Rusije. Tu je "Iranski Mesi", Serdar Azmun, Ukrajinac Rakitski, Kolumbijac Barioš koji je stigao iz Boke pre nekoliko godina. Niko nema takav kvalitet u Rusiji, pa ni CSKA za koji igraju naturalizovani Rus Mario Fernandeš, Vasin, Čalov, Džagoev, Nababkin, brani kapiten Akinfejev... 

"Gladijatori" iz Moskve nisu ni senka nekadašnjeg tima. Po raspadu SSSR oni su zaista dominirali u potpunosti, u deset godina su osvojili devet šampionata. Ali, od tog poslednjeg, 2001. do sledećeg i jedinog 2017. nije bilo ničega.

Na kraju su se radovali kada su u klub stigli Kvinsi Promes, Fernando, Ze Luiš, Melgareho, Glušakov, Zobnin, Ilja Kutepov. Jednostavno te sezone su morali da postanu prvaci, ali od nove vladavine nije bilo ništa. Od tada Zenit dominira.

I to se neće promeniti, makar kada je Spartak u pitanju.

Naime, prošle godine su bili drugi, ali pre toga sedmi i peti, nisu se letos dokopali Lige šampiona. Titulu je osvojio nekadašnji Konteov pomoćnik i trener Juventusa, Masimo Karera, on je nasledio Alejničeva. Posle su probabli sa Kononovom, pa italijanskim Nemcem, Tedeskom i konačno Portugalce Rui Vitorijom. Selektor Rusije Karpin, vodio je tim u nekiliko navrata, probali su sa Emerijem, Jakonom, ranije Laudrupom, bez nekog uspeha. Ako Zenit ima najbolje Južnoamerikance, a CSKA dobar deo ruskih reprezentativaca, Spartak forsira Evropljane, uz Promesa tu je i Hendriks, a dvojici Holanđana su pridruženi, Šveđanin Larson, par Franxuta i Belgijanaca, Nigerijac Mozes koga se sećate iz Čelsija i Argentinac Ezekije Ponse. Prošle godine to je dalo rezultat, ali ove sezone su sedmi, mada je razlika u odnosu na lidera ne tako strašnih šest bodova. Ali, najviše bolji neuspeh u Evropi, lako su ispali od Benfike u kvalifikacijama za Ligu šampiona 

Ali, pisali smo već, to nije ništa novo za Spartak, ne postoji ruski klub koji ima manje uspeha u Evropi, iako su najtrofejniji na domaćem planu, nikada nisu napravili ništa, a pre nekoliko godina doživeli su ultimativno brukanje primivši sedam komada na "Enfildu". 

Neće im biti nimalo lako na velelepnoj "Gasprom Areni" za vikend. Jer Moskovljani su očajni kada doputuju na sever. Oni su bez pobede devet godina u Sankt Petersburgu. Za sve to vreme, na ovom gostovanju su sedam puta izgubili u prvenstvu i dva puta zadržali 0:0. Uz to su eliminisani i jednom u kupu koji je retko kada prioritet za klub iz "Petra". 

Tradicija koja opominje...

 

 

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke