Pikeova Andora - Šta se krije iza čitave priče?

Autor: Ivan Cvetković
subota 25.03.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Debitantska sezona u Segundi.

Povezane vesti

Đerar Pike ima plan da jednog dana postane predsednik Barselone i to će se desiti, samo, ko zna, možda jednog dana njegov klub bude igrao protiv "Blaugrane", mogao bi da se nađe u čudnoj situaciji. To pod uslovom da Pikeova kompanija "Kosmos" zadrži vlasništvo nad Andorom.

On je kupio klub u ovoj državici na Pirinejima pre nekoliko godina kada su bili petoligaš. U stvari, od osnivanja i primanja u španski ligaški sistem 1942. Andora nikada nije igrala iznad regionalnih rangova. Reprezentacija je bila mahom sastavljena od lokalnih igrača plus nekih iz nižerazrednih katalonskih klubova koji su rođeni u planinama, i taj nacionalni tim je uz San Marino važio za najslabiji u Evropi.

Ali, klub je već u prvoj sezoni sa novim gazdom uspeo da se dokopa četvrte lige. Tu već nije lako, ima dosta tih klubova u regionu koji su nekada bili prvoligaši, pa propali, ali se nekako u raznim oblicima drže jedan rang ispod Segunde B (tako Španci nazivaju treću ligu dajući joj značaj). Ipak, sa finansijama je lakše. Andora je kupila licencu Reusa koji se na terenu plasirao u trećeligaško društvo, ali nije imao garancije, pa je tu Pike uleteo sa pola miliona evra, za njega je to šala, i za dve godine Andora je prošla dva ranga.

Oni to podvode pod sreću kako kaže predsednik Viljaseka, i tobože se vajka kako je uspeh došao prerano i kako nisu uspeli da ga isprate formiranjem tima koji većinski čine igrači iz Andore. To je utopija, državica je toliko mala da bez Pikeovih veza i dovođenja igrača iz La Masije i onih koji nisu dovoljno kvalitetni za Barsu i Primeru, tim be bi stigao daleko ni u trećoj ligi. Jer u ovom rangu ili igraju talentovani klinci, ili veterani kojima je još do fudbala.

Ipak ulaskom u treću ligu uveden je kompletan profesionalizam stigli su ljudi koji su preuzeli organizacioni sektor, u planu je izgradnja novog stadiona. Onaj sadašnji koji dele sa reprezentacijom Andore, "Nacionalni" ima samo 3600 mesta.

Zbog čega je Pike kupio klub, uopšte?

Pa, prvo jer je blizu Katalonije, drugo jer je idealan za razvoj mladih igrača. U dolini podno Pirineja nema šta da se radi, izgradnjom trening centra steći će se uslovi za razvoj fudbalske akademije. Inače, tim je prošao i treću ligu, uz Pikea je stala nacionalna MoraBank, ali i "Andora Pirineji" najveća kompanija u državi. Dakle, uz basket gde je klub prošle godine ispao neočekivano u ACB, sada je fudbal glavni projekat. Nije lako privući igrače, ali oni su nadmoćno osvojili treću ligu i onda kombinacijom generalno boljih plata i mogućnošću da talentovani igrači nastupaju u Segundi uspeli da oforme sasvim dobar tim.

Uz Barsu, igrače su pozajmili Atletiko, Anderleht, par Mendešovih fudbalera je stiglo takođe tražeći afirmaciju. Ne jure Primeru, jer i da se plasiraju, ne bi moglo da igraju na ovom stadionu, a nema poente da nastupaju u Kataloniji. Mnogi su se iznenadili kada je Pike na klupu doveo Edera Sarabiju.

Gde je problem?

Eder Sarabija je bio pomoćnik Kikeu Setijenu u svim prethodnim klubovima. Ovaj ga je doveo u Barsu gde je Sarabija otvoreno kritikovao igrače, a onda načinio nezamislivo, zakačio se sa Mesijem koji ga je ignorisao i na kraju prema pričama tražio da ga otpuste. Ubrzo je otišao Setijen, sa njim i Sarabija, ali Pike ga je doveo na klupu pre godinu i po dana, kada je smenjen Naćo Kastro.

Andora je u sredini tabele, ne bi trebalo da imaju problema, sedam bodova su iznad crte. Videlo se u nekim mečevima neiskustvo, ali tim je dovoljno dobar da ostane van borbe za opstanak.

Ali, problem je što nema igrača iz nacionalnog tima kao nekada, nisu dovoljno dobri da igraju u Segundi. Nijedan fudbaler koji igra za državicu nije član Andore, iako je nekada većina bila iz kluba. Tako u Andori (nacionalnom timu) nastupa i lik koji igra za Rudar iz Prijedora, ali nijedan iz lokalnog drugoligaša. U klubu se nadaju da će izgradnjom stadiona, trening centra, uspeti da oforme tim sa većinom igrača koji bi makar bili dovedeni u nekom mlađem dobu i dobili državljanstvo, ali to za sada deluje kao utopija.

Kad smo kod reprezentacije oni su recimo zaustavili Letoniju, tesno izgubili od Austrije, bolji su od San Marina, ali su recimo izgubili od Gibraltara. Svaki bod je sjajan rezultat, u kvalifikacijama za EP 2024. koje su počele ovog vikenda igraće protiv Rumuna na startu i nemojte se čuditi ako tu bude malo golova. U grupi su tzv Kosovo, Belorusija, Izrael i Švajcarska koja je favorit, Andora bi mogla da uzme par bodova. Oni od 2000. igraju u kvalifikacijama za EP i Mundijal, na debiju su izgubili svih 10 mečeva, primili su 28 golova. Ali, ova "patuljasta" selekcija je recimo u kvalifikacijama za prošlo EP uzela četiri boda, bila ispred Moldavije koju su pobedili kod kuće, a uzeli su bod u Albaniji. Sada, neko će reći da su pomenute reprezentacije namestile te mečeve, ko zna. Tek u dve utakmice protiv Francuza je Andora primila sedam golova, pre neku deceniju bi rezultat bio dvocifren. Dakle, napredovali su.

Da se vratimo klubu.

Postavlja se pitanje da li će i Pike imati interesa i da li će biti sukob interesa kada postane prvi čovek Barselone da ostane vlasnik Andore. Jasno, on može to da proda, ali onako sa strane, ko bi ulagao u Andoru, tamo nema ničega zanimljivog osim eventualno planinskog turizma. Za vikend Andora gostuje trejdmarku malih klubova u Španiji, Eibaru, teško će dati gol u Baskiji. Od ostalih mečeva Granada koja je surovao u Andaluziji bi trebalo da dobije prosečni Ovijedo, a dupla šansa na Ponferadinu protiv Mirandeša (hrabriji mogu da probaju i čistog keca na odličnu kvotu) uz malo golova nije loša ideja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke