“Pivari” - Ukus Skandinavije u Engleskoj!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 07.09.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Barton okrenuo novu stranicu istorije, šta nas čeka u engleskim nižim ligama za vikend?

Povezane vesti

 Jedna era u engleskom fudbalu je završena. Naime, posle 40 godina, najdugovečniji vlasnik u engleskom ligaškom fudbalu, Ben Robinson je prodao klub. "Pivari" su trećeligaš, jedan od četiri kluba iz grada koji je bio član ligaškog sistema. Albion kje poslednjih osnovan, 1950. i posle trijumfa u Konferenciji dokopao se četvrte lige prvi put. Oni su se pre nekih sedam godina takmičili u Čempionšipu, što je nezamisliv uspeh, ovo je mesto od 40 000 duša u trouglu Midlend, Derbišajer i Stafordšajer i gravitira ka Stouku koji je mnogo poznatiji.

Ovo su najslavniji dani istorije, igrali su polufinale Liga kupa, izbaili Vilu, Barnli, Forest i Boro. Sećate se verovatno da su prvi meč protiv Junajteda u polufinalu na "Old Trafordu" izgubili sa 9:0. Na klupi je u dva navrata Najdžel Klaf proveo 15 sezona, bio i igrač menadžer, a drugi mandat mu je trajao pet godina. Otišao je 2020. Onda su se menjali treneri, smenjen je i Džimi Flojd Haselbank, prošle godine su Dino Mamria i Martin Paterson bili na klupi, ovaj poslednji je nekako sa "Žutima" uplovio u luku spasa.

A ovog leta je usledila revolucija.

Kako rekosmo nakon četiri decenije Ben Robinson je prodao klub, i mada su njegova deca, sin i ćerka ostali na nekim položajima, vlasnici su novi.

I to iz Skandinavije, "Nordijska fudbalska grupa" što je u stvari konzorcijum iz nekoliko zemalja Severne Evrope. Prvi dan posle kupovine doveli su i trenera, Marka Robinsona. On zbog povrede nije mogao da ganja neku karijeru u Fulamu, ali je gotovo dve decenije proveo u Vimboldonu kao trener u različitim kategorijama. Onda je par godina vodio mladi tim Čelsija i sada dobio šansu u "Bruersima".

Ovo je potpuno novi tim, Barton je doveo, što u transferima, što u pozajmicama oko 25 igrača, veliki broj je i otpušten. Oni imaju fin stadion, "Pireli" koji je napravljen iz 2005. Nove gazde su insistirale na strancima, dovedeni su Šveđani Larson iz Notingem Foresta i Kuper Lav iz Elfsborga. Kalinauskas je reprezentativac Litvanije, Bajrami čeka poziv Albanije, Čarli Vebster je sa trenerom stigao iz Čelsija, i on je igrao za mladi tim Engleske.

Dakle, jedna nova ekipa, tri remija u prva četiri meča, bez pobede, nije krenulo dobro, zbog dosta reprezentativaca su iskoristili pravo i odložili meč protiv Kravlija.

Kao što znate, tokom internacionalne pauze, igraju se treća i četvrta engleska liga i peti rang, naravno, ali u trećoj je većina mečeva odložena. Reksam igra kod kuće protiv Šruzberija, Velšani sa holivudskim novcem, odlično gaze i u trećem rangu, ko zna, možda ih čeka borba za treću uzastopnu promociju i plasman u Čempionšip.

U četvrtoj ligi, samo dve utakmice su pomerene, po nama Nots Kaunti i Akrington bi trebalo da odigraju efikasan meč, oba tima imaju bolje napade nego odbranu, a Česterfild koji je stigao iz pete lige, ali ima odličnu ekipu bi mogao da dobije Grimsbi.

u "Nacionalnoj" (peti rang nekadašnja Konferencija) ligi, trku je poveo Gejtshed tim sa severa, iz okoline Njukasla koji vodi bivši golman "Svraka" Irac Rob Eliot (i dalje je registrovan, ali ne staje na gol). Oni igraju derbi sa Barnetom, "Pčele" su projektovane kao prvi favorit za plasman u profesionalni ligaški sistem i tu bi moglo da bude golova.

OVDE pogledajte ponudu za engleske niže lige. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke