PL - Da li će Junajted pobediti zbog boje dresova i hoće li Arteta OPET promašiti “penal”?

Autor: Darko Mitrović
subota 27.08.2022.
10:30
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Nema derbija, ali biće zanimljivo kolo u Premijer ligi…

 EPA-EFE/DANIEL HAMBURY
EPA-EFE/DANIEL HAMBURY

Povezane vesti

Uvek kada Mančester Junajted gostuje u Sautemptonu, sećanja se vrate na 1996. godinu. To je jedna od najčuvenijih utakmica ova dva kluba u istoriji Pl. Ser Aleks Ferguson je uvek bio odličan u nalaženu opravdanja za poraze, ali ovaj je bio zaista originalan. Naime, Škot je iznerviran nakon 3:0 na poluvremenu za "Sejntse" naredio igračima da skinu rezervnu sivu garnituru smatrajući da ne vide dobro kome dodati loptu. On je rekao nakon meča u kome je na kraju bilo 3:3 da su se fudbaleri na poluvremenu žalili da teško vide saigrača u daljini i da je to razlog velikog broja izgubljenih lopti tog popodneva na "Sen Meriju".

To i jeste bila najgora partija "Đavola" koji su u Sautempton stigli posle serije od 12 mečeva bez poraza i koračali ka novoj tituli, ali su ih "Sveci" koji su se žestoko borili za opstanak, nokautirali u prvom delu.

Promena dresova se isplatila, na kraju je ipak gost stigao do boda.

Inače u istoriji PL, u ovom formatu "Đavoli" su protiv "Sejntsa" igrali 50 utakmica, odnosno timovi su se sastali u 25 od 30 sezona u najjačem takmičenju na svetu.

Sautempton ima sedam pobeda, uspeli su da remiziraju još 11 puta, uključujući i dva puta 1:1 u prošlom šampionatu. Recimo i to da su pre dve godine pretrpeli poraz od 9:0 na "Old Trafordu", ali da su u poslednjih devet mečeva imali šest remija. Kada remiziraju najčešće je 1:1, kada pobede velikog rivala, obično je 1:0, mada je uzorak mali, jer kako rekosmo od 50 mečeva u PL, Junajted je pobedio u 32 meča.

I to je što se tiče tradicije i "pogrešnih dresova". Junajted stiže u Hempšir osokoljen neočekivanom pobedom protiv Liverpula od 2:1. To su prvi bodovi za Ten Haga koji je izjavio da je ovo samo početak, ali i injekcija samopouzdanja za tim koji je služio za ruganje u prvih 180 minuta sezone nakon blamiranja protiv Brajtona i Brentforda. Sautempton čiji je vlasnik Srbin, Dragan Šolak, po pobeda, poraz i remi u prva tri kola su tempo kojim bi "Sveci" mogli da izbegnu borbu za opstanak, što je jedini cilj. Oni se nisu posebno pojačali, i dalje računaju na strašan nagon za preživljavanje koji poseduju, šokirali su "Lisice" u Sautemptonu.

Priča sezona do sada je Arsenal. Arteta je raspalio navijačku nadu, tri pobede, usamljeni su "Guneri" na čelu tabele, to odavno nismo videli. "Tobdžije" baš ispaljuju plotune, devet golova u tri meča, na sever Londona stiže "zapadni" Fulam. Za "Kotadžere" ovo je teren na kome sreće nema, mada su uspevali u prošlosti na svom stadionu da iznenade i Vengerov Arsenal, bilo "Hajberi" bili "Emirejts" nisu mesto dobrih sećanja. Uspevali su ponedak da uzmu bod, najčuveniji je meč od pre deset sezona kada je bilo 3:3, Berbatov je dao dva gola za goste, na drugoj strani je Žiru dva puta savladao Marka Švarcera. Tu utakmicu Arteta pamti, promašio je penal u nadoknadi, pa će sada kao trener imati priliku da se sveti. Kada je poslednji put bio u ligi pre dve sezone, Fulam je bio blizu pobede protiv favorita, primili su izjednačujući gol (Nketija je bio strelac u 97. minutu). Aleksandar Mitrović, najzaslužniji za dobar start povratnika u PL je protiv Arsenala u Engleskoj dao gol, ali kao igrač Anderlehta u Ligi šampiona. Ali, u pet mečeva kao igrač Njukasla i Fulama ima pet poraza, remi od pre dve godine je presedeo na klupi. Sećate se verovatno kada je debitovao za "Svrake", odnosno u jednom od prvih mečeva na "Sent Džejms Parku", dobio je crveni karton i mediji su ga razapeli.

Izgleda da (prethodno kolo je to pokazalo), Siti i Liverpul nisu tako nadmoćni kako se činilo. Za Klopove Redse nakon lošeg starta nema izlaza, pobeda protiv Bornmauta na Mersisajdu je obaveza, a slično razmišlja Siti kome u goste stiže bivši igrač Patrik Vijera sa Palasom, koji će i ove sezone biti izgleda dovoljno dobar za sredinu tabele, mada da ne prenagljujemom sa prognozama na osnovu 270 minuta. Vieira je prošle godine šokirao šampiona, uzeo je Gvardioli četiri boda, Siti "Orlovima" nije dao gol, a klub iz Londona se radovao na "Etihadu", Zaha i Galaher su utišali "Građane". Vieira je inače poslednju godinu karijere odigrao za Siti, osvojio FA kup, onda dve godine proveo u školi kluba, pa još dve u Njujork Sitiju, MLS filijali, ko zna, možda se jednom vrati...

Lester igra loše na početku, tačnije rezultati su lošiji od igara, a mora u London. Rodžers je Čelsiju pre dve godine uzeo kup, stasao u školi, pa kao trener drugog tima i onda član Murinjovog stručnog štaba na "Stamford Bridžu", ali Severni Irac je u 20 mečeva na klupama raznih timova protiv "Plavaca" dobio dve utakmice, ima dva remija i devet poraza. Najbolniji je onaj kada se Džerard okliznuo protiv Čelsija, Murinjo slavio na "Enfildu" i poklonio titulu Sitiju.

Čelsi je delovao kao razbijena vojska u Jorkširu protiv Lidsa, i njih čeka "vađenje".

U ostalim mečevima, izdvojili bismo eventualno pobedu Brentforda nad Evertonom, kako smo pisali prošle nedelje "Karamele" ne ulivaju poverenje, pa je dupla šansa na Notingem Forest bila odlična opklada.
Njukasl koji igra izuzetno nadahnuto ne bi trebalo da izgubi u Midlendu protiv rigidnih Vulvsa, Totenhem ide Forestu, ali ima boljih parova. Brajton ne posustaje, nekako se mali broj golova protiv iznenađujuće dobrog Lidsa podrazumeva, a što se tiče duela Aston Vile i Vest Hema, "Čekićari" su zakucani za dno, mada ni Džerardov tim ne blista i ovo je verovatno meč u kome su bukvalno sva tri znaka u igri.

Dok čekate da utakmice počnu, pogledajte kompletnu ponudu AdmiralBet-a za naredno kolo engleske Premijer lige.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke