PL poslednje kolo, kome šta treba, ide li peti u Ligu šampiona?

Autor: Boris Jovanović
nedelja 23.05.2021.
09:39
Izvor: Sportske.net

Usijanje u borbi za Evropu...

 EPA-EFE/Alex Livesey
EPA-EFE/Alex Livesey

Povezane vesti

Poslednji dan sezone u Engleskoj, spušta se zavesa, navijačima će biti još teže, jer su se tek stekli uslovi da se vrate na stadione, makar u ograničenom broju. Videli smo i sami jedini pravi fudbal je sa publikom, sada ćemo morati da čekamo tri meseca, ako naravno ne dođe do razbuktavanja pandemije.

U Engleskoj je trka za titulu odavno rešena, Siti je uspeo da vrati krunu izgubljenu od Liverpula, a Mančester Junajted je drugi put u četiri godine drugi, bez realne šanse da pripreti bučnim komšijama. 

Na dnu je sve poznato, Šefild, VBA i Fulam su se vratili u Čempionšip, "Blejdsi" su preživeli dve godine, Begiji i Kotadžeri igrali samo jedno leto.

Ali, ono šta će biti zanimljivo je borba za Ligu šampiona, odnosno evrokupove, jer mnogo je kombinacija, mnogo timova u igri.

Čelsi, Liverpul i Lester će se boriti za dva mesta u Ligi šampiona, Vest Hem, Totenhem i Everton za LE, dok Arsenal i Lids mogu da se kvalifikuju za inauguralnu Ligu Konferencija.

Prvo Liga šampiona. Rasplet sredinom nedelje je takav da je Lester prvi skliznuo, posle osvojenog kupa, a zatim poraza od Čelsija iz top četiri. Prvi put od decembra nisu na mestu koje vodi u Ligu šampiona i kao da se istorija iz prošle sezone ponavlja. Prošle godine su izgubili poslednja dva meča i Čelsi je otišao u elitu. 

Sada "Lisice" gledaju u leđa, ne samo Čelsiju, već i Liverpulu. Šampion je već bio viđen izvan Lige šampionaa, ali su dobili četiri meča, Sautempton, Mančester Junajted, VBA i Barnli i vratili se na poziciju u kojoj odlučuju sami, u poslednjem kolu protiv Kristal Palasa. 

Iako imaju isto bodova kao i Lester, odlučuje gol razlika, bolji su za četiri gola, teško da Lester to može da stigne poslednjeg dana kada Redsi čekaju Palas, a "Lisice" su domaćin protiv Totenhema. Naravno, i jedni i drugi se nadaju u kiks Čelsija. Recimo da Tuhelov tim izgubi, onda i Lester i Liverpul idu u Ligu Šampiona, na račun "Plavaca" jer bi bili ispred u krugu. Čelsi ima 67 bodova poen više i oni su treći ako pobede. Ako remiziraju, Liverpul i Lester pobede, stvar je ista, biće peti.

Ni to ne znači kraj nade za Tuhelov tim, oni i kao peti mogu u Ligu šampiona, u slučaju da osvoje pehar u Portu protiv Mančester Sitija. Tako bi Englezi imali maksimalan broj predstavnika u Ligi šampiona, pet.

Što se trke za Ligu Evrope tiče, Lester je, ako ne uđe u LŠ već u LE, osvojili su FA Kup, prvi u istoriji. To znači da i šest mesto donosi direktan plasman u Evropu, najbliži je Vest Hem. Naime, Mojes je blizu, "Čekićarima" je potreban bod kod kuće protiv Sautemptona i idu u Evropu. Everton i Totenhem sada imaju isti broj bodova posle pobede "Karamela" i poraza "Pevaca" od Aston Vile u onome što bi mogao da bude poslednji meč Harija Kejna za tim na domaćem terenu. Ni eventualno trijumf Junajteda u LE ne odnosi novo mesto timovima PL, dakle moguće je i da Čelsi osvoji Ligu šampiona, ali opet, samo dva mesta idu Englezima u LE, jedno je Lesterovo. 

Englezi su predvideli da osvajač Liga kupa ide u Ligu Konferencija, novo takmičenje, ali pošto je pomenuti trofej osvojio šampion Siti, to mesto će ići sedmom timu u šampionatu. To bi mogao da bude Totenhem, ali Everton, pa čak i Arsenal ili Lids bi mogli da se dokopaju Evrope. Totenhem ide Lesteru, Everton Sitiju na proslavu titule, Arsenal bi ako pobedi Brajton, a pomenuti timovi ne slave u gostima mogao da se dokopa sedme pozicije. Ili, što je malo verovatno, da izgubi Totenhem, ne dobije Everton, i ne pobedi Arsenal, Lids bi trijumfom nad otpisanim VBA završio na sedmom mestu i posle mnogo godina, tačnije 17 vratio se u Evropu. 

Svi mečevi poslednjeg kola igraju se u 17 časova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke