Platense - Neuništivi “Kalamari”!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 02.06.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Klub iz četvrti Florida neizbežan deo argentinskog fudbalskog kolorita…

Povezane vesti

"Izgledaju kao lignje u mastilu", opisao je izgled igrača Platensea novinar Palasio Zino pre mnogo decenija. Tako su i dobili nadimak "Kalamari", Platense je jedan od onih klubova koji je nekako po strani u Buenos Ajresu. Nemaju tako vatrene navijače, razlog je što je Florida, četvrt iz koje dolaze uvek na neki način bila privilegovana, tamo su domove podigli dobrostojeći trgovci, bankari, viša srednja klasa. Lokalni klub je prvo nosio crveno-crno, po bojama lokalne ergele, ali samo par meseci. Onda su promenili u braon i belo, po opremi džokeja koji je slavio na jednoj važnoj trci. Bilo je to još 1904. godine. Ima još jedna verzija, da su prvo nosili samo belo, a da je onda 1908. dodata braon boja, kako bi podsećale na mrlje od blata koje su u zoni čestih poplava "ukrasile" stadion u Floridi. Ti beli dresovi ukaljani stalno blatom su inspirisali pomenutog novinara da im da nadomak.

Oko kluba su bili prvo okupljeni Englezi i Italijani, lokalni klinci, potomci imigracije su dobili te 1905. na hipodromu 445 pezosa, njih šestorica su uložili nagradu u osnivanje fudbalskog kluba. "Platense" je u stvari pomenuta ergela, a džokej koji im je doneo nagradu, eto i to da znate kao nepotrebnu informaciju bio je Gaj Simon.

Najteži trenutak u istoriji je početkom sedamdesetih, ostali su u isto vreme i bez prvoligaškog statusa i stadiona Perdaca. Morali su da ga napuste zbog teške finansijske situacije, a na novi su čekali do kraja decenije, iako su radovi počekli još 1974. I sada igraju na "Visente Lopezu" koji je dobio ime po aveniji na kojoj se nalazi.

Poznati su kao klub koji izbacuje dosta mladih igrača, poznatiji od ostalih su Ruben Sosa, Hulio Kozi, Alfaro Moreno, Pusineri, Gonzalo Bergesio u novije vreme. Neki su igrali i za reprezentaciju, ali Platense nema nijedan bitan trofej. Ipak u oko 120 godina postojanja, 77 su proveli u eliti. Kada se pogleda večna lista oni su u top 15 klubova u Argentini po broju osvojenih bodova u eliti.

Tim iz 2018. je uspeo da se vrati u elitu, a Danijel Vega je postao najbolji strelac u istoriji "Kalamara", dao je 86 golova za klub. Ali, u četiri mandata je nosio braon-beli dres. Te sezone u drugoj ligi je golman Horhe De Oliveira ostao nesavladan 726 minuta što je klupski rekord. Brzo su ispali, ali su se opet vratili 2021.

Kako rekosmo, klub insistira na davanju šanse mlađim igračima, sadašnja generacija ima nekoliko talentovanih fudbalera, dosta ih je na pozajmicama, traže afirmaciju.

Platense ima dva remija u tri kola, nisu dobili nikoga, sada im dolazi Boka. U Liga kupu pre nekih mesec dana su sačuvali 0:0, ne bi ni sada imali ništa protiv. Prethodno takmičenje su završili u sredini tabele, tim je bio baš neefikasan, ali je odbrana izvukla stvar. Sada su pustili nekoliko starijih igrača prave novi tim.

Što se tiče četvrtog kola prvenstva, za vikend je River veliki favorit protiv Tigrea koji nije ni senka ekipe od pre par godina. Zanimljivo će biti u duelu Rosarija i Lanusa, domaći nisu prošli u top 16 Kopa Libertadores, idu u baraž Sudamerikane, dok je Lanus u ovom takmičenju već u narednoj rundi. Gosti igraju dobro, tukli su u prošlom kolu Estudijantes. Ne bi trebalo da bude puno golova na "Arohitu", a ni u duelu San Lorenca i Sarmienta koji se igra u noći između ponedeljka i utorka.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke