Platense - "Vukovi" sanjaju svoju seriju!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 28.07.2024.
14:55
Izvor: Sportske.net

Gimnasija prošle godine prekinula crni niz, hoće li iskoristiti nevolje.

Povezane vesti

Klasiko Platense je jedan od onih argentinskih derbija koji su specifični jer osim što nisu u Buenos Ajresu, deo su kolorita grada u kojima velikani River i Boka nemaju većinu navijača. I Estudijantes i Gimnasija imaju stabilno navijačko jezgro, strašnu podršku na domaćem terenu, recimo da podsećaju na Napulj kada je fanatizam u pitanju.

Baš malo igrača je nastupalo za oba kluba, postoji jasna podeljenost, igraju već 108 godina. Prvi meč 1916. je kurioziteta radi rešen autogolom, fudbaler Estudijantesa Ludovik Pastor je zatresao sopstvenu mrežu-

Crveno-beli iz Estudijantesa su mnogo uspešniji, oni su već osvojili titulu 1913. pre nego što se gradski rival tri godine kasnije dokopao prve lige. "Vukovi" nemamju za razliku od gradskog rivala južnoameričke titule, samo jednom su bili prvaci i to kada su krajem dvadesetih u amaterskom fudbalu. Iako uglavnom stabilan prvoligaš, Gimnasija je pre svega poznata kao klub u kome mladi igrači dobijaju šansu i priliku za afirmaciju. Kada se pogleda "CV" Estudijantesa, četiri južnoameričke titule sa različitim generacijama porodice Veron, očekivali biste veću razliku u korist "Studenata", ali oni imaju samo 14 pobeda više. I upravo je to krajem prošle decenije bila i najveća razlika, ostvarena u ovom veku zahvaljujući nizu pobeda u prvoj deceniji našeg stoleća. To je ona čuvena generacija sa Huanom Sebastijanom Veronom koji se vratio iz Evrope, Boselijem, Encom Perezom, Skijavijem, Benitezom, golmanom Anduharom. Oni tri godine nisu izgubili od gradskog rivala.

Inače Estudijantes je tek 1942. stigao Gimnasiju u broju pobeda, a najubedljivija je ostvarena 2006. kada je bilo 7:0 i to neće biti nadmašeno u skorije vreme. Meč je na kraju bio prekinut zbog tuče navijača "Loba" i policije. Mitski status ima Hoze Luis Kalderon, retki ga se sećaju kao neuspešne akvizicije Napolija devedesetih.. On je postigao het-trik u tom derbiju. Tih godina derbi je premešten na stadion La Plata i tu je 15 godina Estudijantes bio bez poraza. Inače Kalderon nije jedini igrač sa het-trikom u derbiju. pre vek je to isto učinio Raul Ečeverija, takođe igrač Estudijantesa. Kuriozitet je da se posle tog meča povukao u 26. godini!

Kako rekosmo Gimnasija je ispadala retko, ali je van prve lige bila u prvoj polovini osamdesetih godina,čak šest sezona.

Nekih 35 godina pre toga Gimnasija je ispala tako što ih je Estudijantes gurnuo preko ivice. Bio je potreban bod da prežive i stignu do baraža za opstanak. Ali, crveno-beli nisu imali milosti, dobili su glatko i osudili sugrađane na ispadanje.

Jedna od najdražih pobeda Gimnasije je ona iz 1992. koja ide u istoriju zbog zemljotresa u gradu koji je izazvala radost navijača "Vukova". Naime, Urugvajac Hoze Perdomo, poznat sada kao "Teremoto" odnosno "Zemljotres" je postigao jedini gol posle koga je grad podrhtavao.

Kao i uvek derbiji donose tvrdu utakmicu, nije da je bilo puno golova, ali onaj na "Zerilju" od pre tri godine je završen 4:4 i najefikasniji je u istoriji "Platensea". Par godina posle toga, tačnije prošle godine Gimnasija je uspela da pobedom od 21 prekine seriju od 13 sezona, odnosno 13 mečeva bez pobede! Timovi su pre deceniju odigrali i međunarodni meč, u Sudamerikani, prošao je Estudijantes zahvaljujući pobedi na svom terenu. Jedini gol je postigao Urugvajac Dijego Vera koji je bio promašena akvizicija, ali ga navijači i danas slave zbog tog gola.

U novoj sezoni, Estudijantes koji je osvojio Liga Kup u prethodnom takmičenju, nije dobro startovao, polovičan učinak, teško daju golove. Huan Sebastijan Veron je sada potpredsednik, ali i najuticajniji čovek u klubu. Njegov sin Dejan (nazvan po našem Stankoviću je deo tima. Ekipa ima nekoliko iskusnih fudbalera,  Hoze Sosa se vratio iz Evrope (nikada u Bajernu i Milanu nije dobio pravu šansu= on je sada kapiten. Napadač Kariljo je takođe povratnik iz Evrope, igrao je za Monako i Elće, ima još iskusnih igrača, ali Estudijantes kao i svi ostali ima problem sa novcem i mora da prodaje.

Gimnasija je nešto bolja, mada je pokvarila utisak sa starta. Oni su tim koji igra nešto ofanzivniji fudbal, dovode fudbalere na pozajmicu. Inače ovaj klub još zovu i "Mesari" jer je radnički i jer su originalno nastali kao ideja zaposlenih u fabrici mesa. Dobili su sedamdesetih i nadimak "Basurerosi" odnosno "Đubretari", tadašnji predsednik Venturino je imao ugovor sa gradom o odnopenju smeća. Njihovi navijači su inače generalno siromašniji i slabije obrazovani od Estudijantesa koji je osnovala lokalna poslovna aristokratija.

Mali broj golova je uvek prvi izbor u derbiju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke