“Platense” - “Vukovi” traže plen posle mnogo godina

Autor: Milovan Longinov
nedelja 19.03.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

Na programu jedan od najvećih derbija Argentine…

Povezane vesti

Nije baš dobar način da započnete gradsko rivalstvo porazom autogolom. To se dogodilo studentima kada su prvi put igrali protiv gimnazijalaca. Prvi "Platense" naime dobila je Gimnazija pre nešto manje od 110 godina, Ludoviko Pastor je dao jedini gol, na svoju nesreću je zatresao sopstvenu mrežu.

Ali, to nije odredilo odnos snaga u derbiju grada,"Studenti" su od tada više pobeđivali, mada razlika nije tolika koliko bi se naziralo, ako se pogleda status klubova. Estudijantes ima 15-tak pobeda više, sa visine gledaju komšije pre svega zbog sjajne generacije krajem šezdesetih koja je osvojila tri Kopa Libertadores. Ti su tukli gore nego argentinska policija i predstavljaju suštinu trenda tog vremena u pomenutoj državi. Naime, pošto su Argentinci videli da je nemoguće samo veštinom parirati Brazilcima i Urugvajcima, rešili su da napuste dotadašnji stil igre i pređu na lukavstvo kombinovano sa grubošću. Tim koji je vodio Osvaldo Zubielda, a nasledio kratko Karlos Biljardo (pravo iz kopački) je bio sinonim za prljavštinu u drugoj polovini šezdesetih. Evropa ih je upoznala kada su pretukli Junajted i dobili na stadionu Boke 1:0, a onda odoleli na "Old Trafordu". Jedini gol za "Studente" u Engleskoj dao je Veron, legendarna "Veštica", čiji je sin, nama poznatiji kao "Mala veštica", odnosno Brujita, odnosno Huan Sebastijan Veron, ponovio očev uspeh 2009. osvojivši četvrti Kopa Libertadores. Legendarni plejmejker je danas potpredsednik kluba, a njegov sin Dejan (nazvao ga po Stankoviću) je nasledio oca, mada je na pozajmici u Sentral Kordobi (da se ne lažemo, ako ste ga gledali nije ni prineti fudbalski tati).

Ali, o Estudijantesu ćemo pisati više, da se vratimo "Platenseu". Ovaj grad je jedan od retkih u Argentini, uz Rozario, Santa Fe, Kordobu, pa i San Migle Tukuman gde lokalno stanovništvo u većini navija za lokalne klubove, umesto "Zvezde i Partizana", odnosno Boke i Rivera.

Estudijantes je nastao od Gimnazije što navijači manjeg kluba ne propuštaju da naglase u klasičnoj šizmi članova koji se nisu slagali ni oko čega.

Jedini meč koji je igran van argentinskih takmičenja, tačnije dvomeč dobio je Estudijantes u Kopa Sudamerikana. Najjača priča je iz 2006. kada su navijači Gimnazije otvoreno pretili sopstvenim igračima da moraju da izgube od Boke kako Estudijantes ne bi uzeo titulu. Oni jesu izgubili, ali su Estudijantes i Boka imali isti broj bodova (gol razlika ne odlučuje). Usledilo je plej-of za titulu koji je tim iz La Plate dobio preokretom, iako je "El Loko", Martin Palermo doveo na startu "Đenovljane" do prednosti.

Te godine Estudijantes je savladao Gimnaziju sa 7:0 što je i najveća pobeda u derbiju grada.

Samo devet igrača u istoriji nastupalo je za oba kluba, neka vrsta klasne razlike je za razliku od nekih drugih zemalja ostala i danas. Za "Vukove" kako zovu Gimnaziju navija radnička klasa, Estudijantes podržavaju bolje stojeći, ali i prilično velika kasta činovnika zaposlenih u institucijama. Koreni Gimnazije su u industriji mesa u Berizu gde je radila većina njihovih navijača u La Plati (to je bila glavna delatnost u gradu pre rata, ali i u prošlom veku" pa su poznati i kao "Kasapi", ali ih rivali zovu i "Đubretarima" pošto im je predsednik svojevremeno bio izvesni Venturino, predsednik kompanije za odnošenje smeća u gradu. Maradona je pred kraj života trenirao Gimnaziju, bio je dobar prijatelj sa legendom kluba Pelegrinom koji je bio predsednik, ali ni on nije uspeo da im promeni sudbinu. Jer, nikada nisu bili prvaci, imaju pet drugih mesta od kada se liga igra u ovom formatu. Ipak u ovom veku su solidni, nekoliko učešća u Kopa Sudamerikana i dva u Kopa Libertadores, to je ipak prošlost, tačnije prva decenija našeg veka kada je za klub igrao sjajni napadač Fakundo Sava (bio je i trener pre nekoliko godina bez uspeha, ali je osvojio kup Argentine sa Patronatom, sada vodi paragvajski Sero Portenjo.

Derbi će biti nervozan, oba tima su krenula loše. Gimnazija ima prilično prosečan tim, ali Estudijantes je očekivao više. Četiri poslednja meča su završena remijem, obično ima malo golova, ili ih nema uopšte. Izuzetak je duel pre par godina kada je Gimnazija imala 4:2, promašila i penal usput i na kraju je završeno remijem 4:4. Inače "Vukovi" nisu pobedili "Lavove" već devet godina. U tu tućnu seriju upleli su se i pomenuti porazi u Kopa Sudamerikana 2014. u prvom meču je bilo 0:0, Dijego Vera koji i danas ima kultni status zbog toga je postigao jedini gol u revanšu i odveo tim u top 16 fazu...

Ne verujemo u golove, hrabriji mogu da probaju 0:0 tačan rezultat, na poluvremenu i na kraju. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke