Počele kvalifikacije za EP - Slovenija slavila u Kazahstanu!

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 23.03.2023.
17:55
Izvor: Sportske.net

Važna pobeda izabranika Matjaža Keka.

Kazakhstan Football Federation
Kazakhstan Football Federation

Povezane vesti

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj počele su utakmicom u Astani između Kazahstana i Slovenije, a gosti su u prvom kolu grupe H pobedili sa 2:1 nakon preokreta i osvojili tri veoma bitna boda. 

Tvrd meč su odigrale dve selekcije na veštačkoj travi "Astana arene", a domaćin se bolje snašao na početku, iskoristio je u prvom poluvremenu sve prednosti svog domaćeg terena i poveo je u 24. minutu preko Samorodova. On je udarcem glavom iz peterca savladao Jana Oblaka, nakon sjajnog prodora i centaršuta Vorožovskog sa leve strane. 

Slovenci su izjednačili na samom startu drugog poluvremena, u 47. minutu. Gnezda Čerin je centrirao iz kornera sa leve strane, a najbolji u skoku je bio Brekalo, koji je glavom sa nekih pet metara poslao loptu u mrežu, za 1:1.

U nastavku je Slovenija preuzela potpunu kontrolu, vršila je pritisak, Kazahstan je odolevao, ali je u finišu njegov bedem počeo da popušta. 

Slovenci su u 74. minutu imali veliku šansu. Zajc je bio u idealnoj poziciji, ali je oklevao sa udarcem, pa ga je Bistrov izblokirao u odsudnom trenutku.

Gol za goste je stigao četiri minuta kasnije. Stojanović je poslao perfektan pas za mladog debitanta Vipotnika preko zadnje linije domaćih, a ovaj je "za dlaku" izbegao ofsajd zamku i udarcem levom nogom iz prve matirao golmana Šackog, za 1:2.

U ovoj grupi, koja je uz onu u kojoj igra Srbija najlakša u kvalifikacijama, večeras se sastaju Danska i Finska, odnosno San Marino i Severna Irska.

Danska je apsolutni favorit grupe, dok će se ostale ekipe, osim San Marina i Kazahstana, verovatno do kraja boriti za još jedno direktno mesto na završnom turniru. Slovenija je ovim trijumfom napravila važan korak u tom pravcu, jer nikom neće biti lako da slavi u Astani.

Slovenija za tri dana dočekuje San Marino i izvesno će imati šest bodova posle martovskog "prozora", dok će Kazahstan biti domaćin Danskoj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke