Počinje belgijska liga - Hoće li Anderleht izaći iz kože ponavljača?

Autor: Mladen Heleta
petak 26.07.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Sećanje na šampionsku 2017. godinu sve bleđe pred start nove sezone.

EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Povezane vesti

Deca navijača Anderlehta, rođena kada je njihov tim poslednji put bio šampion Belgije, već su izrasla u sedmogodišnjake stasale da stiču prva znanja u školskim klupama.

Već je odavno prošlo vreme kada su se nanožili i naučili prve reči, a sada je došlo doba da uplove u nešto ozbiljnije vode gde će se svaki njihov trud nagraditi, a nemar kazniti.

Roditelji će ih učiti da ne budu ponavljači, nastuprot voljenom klubu koji će ovog leta iznova pokušati da vrati dane stare slave pošto je šampionska 2016/17 već daleko za njima.

Ubedljivo najtrofejniji belgijski klub već odavno ne zavređuje strahopoštovanje u evropskom fudbalu, a nadolazeća sezona daće odgovor da li će se išta u tom pogledu promeniti.

Prethodna je pokazala jasne obrise danskog trenera Brajana Rimera koji je digao tim na noge nakon što se decembra 2022. godine dohvatio teškog zadatka preuzimanjem posrnulog giganta.

Već nakon 12 meseci napredak je bio uočljiv, a završetak prethodne sezone daje veliku nadu da bi već ove mogao da se načini korak napred.

Sunarodnici Andres Drejer i Kasper Dolberg biće mu velika pomoć na tom putu. Ostanak kapitena Jana Vertongena pružiće mu neophodnu stabilnost u odbrani koja bi do kraja prelaznog roka mogla da bude pojačana dovođenjem defanzivca Milana Jan Karla Simića.

Prvi izazov imaće u subotu od 20:45 kada će na svom „Loto parku“ ugostiti prosečni sastav Sint Trojdena.

Prvi favorit za osvajanje titule bez sumnje je Klub Briž, sastav koji je usred prošle sezone promenio trenera, što se pokazalo kao ispravna odluka jer je Niki Hejen doneo šampionski pehar na stadion „Jan Brejdel“.

Sada mu je poveren nimalo lagodan zadatak da u prvoj samostalnoj sezoni vodi klub koji po vrednosti igrača značajno odskače od ostatka lige.

Ovoga leta ostali su bez izvanrednog brazilskog golgetera Igora Tijaga, prodatog za 33 miliona evra engleskom premijerligašu Brentfordu, a u zamenu je iz rivalskog Rojal Uniona stigao švedski napadač Gustaf Nilson.

Klub se pojačao dovođenjem i krilnog fudbalera Fortune Diseldorf Kristosa Colisa, a opremu belgijskog šampiona zadužili su i Ardon Jašari i Zaid Romero.

Uvertiru pred početak sezone obeležio im je poraz od Rojal Uniona u finalu Superkupa Belgije, a priliku za popravni imaće ovog petka kod kuće od 20:45 protiv Mehelena.

Osokoljeni prvim trofejom u sezoni, fudbaleri Rojal Uniona pokušaće u subotu od 16 sati na gostovanju novajliji Denderu da dođu do prvih bodova u sezoni.

Istog dana od 18:15 sati belgijskom fudbalu na klupi Beršota predstaviće se nekadašnji holandski fudbaler Dirk Kajt. Bivšem asu Liverpula trebalo je svega četiri meseca nakon imenovanja na mestu trenera da uvede klub iz Antverpena u elitni rang fudbala.

Prvi izazov imaće na svom terenu protiv prosečnog sastava Leuvena kada će imati priliku da ostvare prvu pobedu u eliti nakon dve sezone igranja u nižem rangu.

Ambicija neće nedostajati ni Genku čiji prvotimci će od 13:30 započeti nedeljni program na domaćem terenu protiv Standarda iz Liježa.

Dva i po sata kasnije Gent će gostovati Kortrajku, a od 18:30 Šarlroa će na svom terenu dočekati ekipu Antverpena, koji sa kapitenskom trakom predvodi nekadašnji as Totenhema Tobi Adervajrled.

Uvodna runda biće okončana u nedelju od 19:15 kada će Vesterlo dočekati Serkl Briž, sastav koji je poslednje dve sezone skrenuo pažnju na sebe dopadljivom igrom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke