Počinje meksička Klauzura, koliko može “komandant Veljko”?

Autor: Mladen Heleta
petak 05.07.2024.
15:00
Izvor: Sportske.net

Amerika je ujedinila titule, Paunovićevi “Tigrovi” bacaju rukavicu…

Screenshot twitter VPaunovic
Screenshot twitter VPaunovic

Povezane vesti

Za vikend se na tikete vraćaju Meksikanci.

Klub Amerika je uspela da se u plej-ofu protiv Kruz Azula dokopa titule prvaka. Posle suše na početku decenije "Orlovi" su ujedinili titule i svakako kao prvi favorit startuju u novom prvenstvu. I dalje neće igrati na "Asteki" koja se renovira, morali kao i Kruz Azul da se presele na manji stadion u prestonici. Mitska "Asteka" će umivena dočekati Mundijal 2026. Tim Klub Amerike je nepromenjen, Džonatan dos Santos je i dalje tu, kao i nekolicina reprezentativaca Meksika, ali i par odličnih Južnoamerikanaca. Ako izbegnu povrede, šampioni će imati veliku šansu da odbrane titulu.

Kruz Azul je neočekivano stigao do finala u Aperturi, izgubio od Amerike, ali za "La Makinu" ovo je veliki iskorak. Biće dosta romantike, i oni su se preselili na "Sijudad de los Deportes" na kome su nekada igrali i koji je bio poznat kao "Plavi stadion". Na klupi je Martin Anselmi, odradio je dobar posao tokom proleća, ni njegov tim nije doživeo puno promena.

UNAM "Pume" su zadržale sjajnog Sezara Huertu koji je odigrao sjajnu Aperturu, ali se pominje da bi do kraja leta mogao da ode u Evropu, tim je nepredvidiv, najavljuju pojačanja, trener je Argentinac Gustavo Lema koji je bio pomoćnik Antoniju Mohamedu i preuzeo posao posle smene prvog trenera. Ovo je njegov prvi samostalni posao.

"Tigrovi" iz Nuevo Leona su doveli Veljka Paunovića na klupu, problem sa igračkim kadrom ostaje isti, ako se ne pojačaju, ostaće bez daha u post-sezoni. "Žuto-plavi" imaju i dalje Žinjaka, Ibanjeza, Laineza, Brazilca Samira, ali prateći "bend" nije tako jak. Doveli su prošlog proleća odličnog Argentinca Brunetu, klasičnu "desetku", on bi sada mogao da zablista.

Poznato lice na klupi Gvadalahare, Fernando Gago, "Koze" su ispale u polufinalu u Aperturi, tim izgleda kao Amarkord, pre svega jer je "Ćićarito" Ernandez tu, ali i još par veterana poput Brizuele. Videćemo koliko može posle proleće adapatacije američki klinac Kejd Kauel koji je proglašavan za čudo od deteta...

Na klupi "Lisica", iz Gvadalahare, Atlasa je Španac ili bolje rečeno Baskijac, Benat San Hoze, koji je radio u Meksiku u Mazatlanu. Sada se vratio, doveli su Uroša Đurđevića iz Hihona koga nije potrebno posebno predstavljati. Ima ekipa iz Haliska dosta zanimljivih igrača, tu su reprezentativac Venecuele Murijo, pa rođak bivšeg trenera Reala, Augusto Solari, reprezentativac Ekvadora, Kaisedo (niko od onih poznatih Južnoamerikanaca sa tim prezimenom).

Meksička liga je bogatija od argentinske, ne samo da uvoze igrače, već i trenere. Tako je Fernando Ortiz koji je vodio Ameriku, sada u Montereju gde igraju iskusni Argentinac Maksi Meza i bivši igrač Reala Serhio Kanales, kao i meksička legenda, Hesus Korona, pa legendarni kapiten "Sombrerosa", Ektor Moreno.

Na klupi Nuevo Leona je Urugvajac Bava koji je poznatiji kao golman, nego kao trener, ali tim iz Guanahata ima Andresa Guardada, Nika Lopeza koji je ranije bio u Romi, Anhela Menu koji desetak godina igra za Ekvador, oni bi mogli dobro da prođu ove sezone.

Na dnu kao i obični, Huarez, Mazatlan, verovatno Keretaro, ostatak lige je negde između sredine i borbe za opstanak.

Amerika na startu gostuje Atletiko San Luisu, ekipi iz Potosija koju vodi bivši Pepov pomoćnik Toren i za koju nastupa bivši Zvezdin fudbaler Pićini. Amerika je pobedila prošle godine na ovom gostovanju, ali neće biti lako.

Golove bi mogli da vidimo u duelu Pueble i Santos Lagune, Tigrovi su favorit protiv Nekakse, obradili smo meč između Kruz Azula i slabog Mazatlana u drugim rubrikama. Atlas bi mogao da donese nešto sa granice, iz Huareza. Domaći "Bivoli" su počeli novu eru sa brazilskim trenerom Barbijeriem, a imaju dosta stranaca kao i igrača na pozajmicama iz većih klubova...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke