Počinje Serija A - Predstavljamo svih 20 timova i njihove ambicije!

Autor: Mladen Heleta
subota 17.08.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Ovo bi mogla da bude sjajna sezona.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Ako premotamo godinu dana unazad, Serija A bi mogla na neki način da doživi reprizu. Jer, i tada smo rekli, kao konstataciju, Inter je svetlosnu godinu ispred rivala. Ne radi se samo o kvalitetu tima, već kontinuitetu, pažljivim kupovinama, Maroti kao čoveku koji vidi tri poteza unapred za razliku od rivala.

Kada se sve to spakuje dobijate izvesnu sezonu u kojoj Inter samo nadograđuje, ostali prave kuću iz temelja.

Dovoljan dokaz je činjenica da su svi najveći klubovi osim "crno-plavih" promenili trenere, izuzimamo naravno Atalantu koja je ipak kraljica provincije, mada i osvajač LE, što je za ostale misaona imenica (o Ligi šampiona da i ne govorimo). U svakom slučaju, lagodna pozicija za Lombardijce koji imaju svojih mana, ali to su već detalji, strukturalno kada je tim u pitanju, sigurno je da su za klasu iznad drugih.

Zato je ovih dana na Apeninima glavno pitanje ko će biti "prvi do" Intera, odnosno ko bi mogao da bude "anti-Inter".

Sledi kao i svake sezone najava timova, letnjim pojačanjima, aspiracijama i realnim mogućnostima ekipa.

INTER

Kako rekosmo, nije bilo potrebe da bilo šta menjaju, Lautaro je postao "zastava" odnosno simbol kluba produžetkom ugovora, dodali su Taremija i Zjelinskog na omiljeni Marotin način, kao slobodne agente. Ono što će uslediti je verovatno dodatno čišćenje igračkog kadra, probaće da se posle Sančeza, oslobode i Arnautovića, ali kako rekosmo, staza je utabana, put se zna. Baš bi nas iznenadilo da Inter ne odbrani titulu, jednostavno razlika je ostala velika u odnosu na ostale klubove.

JUVENTUS

Leto velikih promena, navijači od Tijaga Mote očekuju da izbriže "alegrizam", tačnije da promeni sistem, tome se nada i Vlahovića. Italo-Brazilac koji je napravio čudo sa Bolonjom je dobio pregršt novih igrača u svim linijama tima, stigli su Di Gregorio, Daglas Luiz, Kabal, Kefren Tiram. mete ostaju Kopmajners pre svih, ali i Konseisao, Niko Gonzales, po svemu sudeći stiže i Kalulu iz Milana. Stara garda je dobila sat i sliku što se kaže, ovo je novi Juventus, biće im potrebno vreme.

MILAN

Sa dosta skepse je dočekan Paulo Fonseka, kreće post-Piolijeva era koja je donela jednu titulu, ali je Milan realno, s obzirom na budžet bio daleko od toga da taj jedan "Skudeto" materijalizuje u dužu vladavinu. Vreme velikog trošenja je prošlo, Ibra je preuzeo konce prelaznog roka, Pavlović i Morata su glavna pojačanja, stigao je i bek Emerson Rojal iz Totenhema. I dalje se spekuliše oko Tamija Ejbrahama, problem je što Jović ne želi da ide. Milan je tu negde sa Juventusom, ali objektivno daleko od Intera.

NAPOLI

Antonio Konte se vratio u italijanski fudbal, prihvatio možda sa godinu dana zakašnjenja ponudu De Laurentisa i već počeo da kuka da tim nije pojačan. Čeka svog omiljenog igrača Lukakua, ali prepreka je Osimen koga niko ne želi po paprenoj ceni, doveli su Spinazoli i Realovog Marina, čeka se Nereš verovatno i Hermozo, od bitnih igrača otišao je Zjelinski. Ipak, ovo je slabija ekipa od one šampionske od pre dve godine, ali ne igraju Evropu, što je za Kontea i njegov način treniranja svakako prednost, sa Čelsijem i Juventusom je imao odlične rezultate u prvoj sezoni.

ATALANTA

"Dea" ima probleme i pored kontinuiteta. Po mnogima najbolji igrač Teun Kopmajners želi svim silama u Juventus što je napravio razdor. Povredio se Skamaka, teže, pa je Retegi (nije po našem ukusu) prinudna zamena. Stigao je Zaniolo da proba da oživi karijeru, Gasperini takođe, kao i Konte, poručuje da nema dovoljno igrača. Da li će ovaj pritisak na predsednika Perkasija uroditi plodom videćemo, nekoliko igrača je na meniju, tipa Oskarsona iz Kopenhagena, kao da hoće da rekreiraju situaciju sa Hjulmandom. Nismo sigurni da Atalanta može da bude na nivou prošle sezone, uvek kada igraju u Ligi šampiona trpi Serija A.

ROMA

Kupovali su neuobičajeno skupo za familiju Fridkin, Teksašani su se otvorili za Dovbika, Sulea, čekaju još nekoliko fudbalera, De Rosi nije želeo da otkupi igrače na pozajmici koji nisu doneli puno, nema više Lukakua, Dibala će izgleda ostati. Takođe neki "murinjovski" igrači poput Rui Patrisija, Auara, Renata Sančeza su prošlost. Tim je i dalje nekompletan, De Rosi je pokazao da zaslužuje klupu svoje "Vučice" ali bez Lige šampiona naredne sezone, Roma kao da se vrti oko svog repa. Po nama, nisu dovoljno dobri za top četiri.

LACIO

Opet novi trener, niko ne može sa Lotitom i njegovim kapricima, Marko Baroni navijačima koji su protiv vlasnika ne uliva poverenje. Ni Tudor, posle Sarija nije potrajao, pa će doskorašnji trener Verone biti pod pritiskom od početka. Kao i obično "L'Akvile" su se gađale velikim imenima i skupim pojačanjima, za sada mete otpadaju jedna za drugom. Priče o Samardžiću, ranije i Grinvudu, pa i Stengsu iz Fejenorda nemaju osnova, doveli su na pozajmicu Nunja Tavareša iz Arsenala, Kastrovilija, još par mlađih igrača. Ovo je nova era, bez Imobilea, Luisa Alberta, Felipea Andersona. Iskreno, nama Lacio izgleda kao tim za sredinu tabele.

FIORENTINA

Rafaele Paladino je naplatio dobre godine u Monci i stigao na veću klupu, u Toskanu. Fiorentina je na novom početku posle silnih izgubljenih finala, nova lica su De Hea, pa Kin iz Juventusa (nije nam jasna ta kupovina), tu su još Ričardson iz Remsa, Pongračić iz Lećea. Iskreno, nismo impresionirani prelaznim rokom, nema više Milenkovića, Artur se vratio u Juve, možda baš Juventusu prodaju Nika Gonzalesa. Moraće da kupuju u to nema nikakve sumnje inače repriza prethodnih sezona je nemoguća misija.

BOLONJA

Nakon istorijskog uspeha i povratka među najbolje klubove Evrope (igrali su tamo pre više od šest decenija) Bolonja je izgubila Tijaga Motu, ali i prodala Kalafijorija, Zirkzea, otišao je Salemakers, tačnije vratio se u Milan. Bolonja je napunila kasu nakon dobre sezone i to je ok. Ipak, igranje u Ligi šampiona je potpuno druga priča, biće teško i Vićenco Italijano, bez obzira na uspehe sa Fiorentinom bi mogao da ima problem u prvoj sezoni na klupi Emilijana. Ima tu još kvaliteta, ali Bolonju će ozbiljnije shvatiti, nismo sigurni da pojačanja poput Elića, Emila Hllma, Frojlera, Dalinge iz Tuluza mogu da drže tim na nivou iz prethodne sezone. Sredina tabele je najviše što mogu.

TORINO

Nova sezona biće po mnogo čemu prekretnica, Ivan Jurić je napustio "Bikove" nakon tri godine, Torino je bio tu negde tim iz sredine, sa ambicijom da se bori za Evropu. Nisu uspeli, Hrvatu je zamerana previše defanzivna igra, videćemo hoće li naslednik Paolo Vanoli koji stiže iz Venecije nešto promeniti. Duvan Zapata je otkupljen od Atalante i biće centar projekta, zanimljivo pojačanje je i Če Adams škotski reprezentativac koji stiže iz Sejntsa. Kasu je napunio Bonđorno koji je otišao pod Vezuv, Rikardo Rodrigez se preselio u Primeru, nema puno promena u rosteru, ali biće ih u koncepciji.

VERONA

"Skaliđeri" su dovodili na "kilo" mnogo je novih igrača, dosta se vratilo i sa pozajmica, ali o nekom skoku kvaliteta se ne može govoriti. Veneti će se boriti za opstanak, novi trener Paolo Zaneti se srodio sa tim bitkama u Empoliju. Imaju baš težak raspored, ako kola na početku sezone krenu loše, teško se to ispravlja. Naši Lazović i Stefan Mitrović su i dalje tu, Veroni su potrebna pojačanja, nadaju se kao i obično u pozajmice iz većih klubova severa. Traže napadača neka interesantna imena poput Slovaka Boženika ili takođe kršnog Lauritsena iz holandske Sparte bi bila od pomoći.

UDINEZE

U ovoj deceniji od "Zebreta" nije ostalo ništa, tačnije kao da su im se šare malo izgubile, tim se srodio sa borbom za opstanak. Doduše, povoljna okolnost je da se patron Poco ohladio od Votforda koji je sada čvrsto u Čempionšipu, pa "Stršljenovi" neće biti priotitet. Vratio se posle 13 godina Aleksis Sančez, za sada Samardžić ostaje, imaju Tovina, novi je trener Kosta Runjajić, nemački đak, poreklom Balkanac. On je napravio ime u Poljskoj, ozbiljan trener, ovo bi mogla da bude lakša sezona za Udineze.

MONCA

Sezona treća, ambicije iste, opstati u sredini, afirmisati igrače, naplatiti dobre rezu kao što je bio slučaj sa Di Gregoriom koji će biti golman Juventusa. Ali, nema više Paladina, novi trener je Alesandro Nesta. Legendarni štoper je radio u Peruđi, Frozinoneu, Ređani, nismo sigurni da je rešenje. Kao i obično "Brijancoli" su ostali bez igrača koji su bili na pozajmici, verovatno će do kraja dovesti još nekoga osim Sensija, Kirijakopulosa i Junajtedovog klinca Forsona. Ovo će biti sezona istine, mnogo zavisi od poslednjih deset dana prelaznog roka.

ĐENOA

Mogli bi da imaju problem. Otišao je Retegi, ali ako prodaju Gudmunsona, Đilardino bi mogao da bude u nevolji. Traže ofanzivce, reagovali su dovođenjem Vitinje iz Marseja, stigli su golman Atalante Golini da popuni konkurenciju (prodali su Martineza Interu), Zanoli iz Napulja, otkupljen je par Norvežana, Torsbi i Bohinen. Verovatno dovoljno da izbegnu borbu za opstanak, ali druga sezona je uvek teža.

KALJARI

Sardi su preživeli sa Ranijerijem, "Tinkerman" je otišao u penziju, Davide Nikola ima zadatak da ih zadrži u ligi. Na ostrvu su izgubili odličnog Urugvajca Nandeza, par pojačanja iz manjih italijanskih klubova nisu impresivna. Ekipa je prosečna, videćemo hoće li dovesti još nekoga, iskusni Argentinac Palomino je dobar dodatak. Mogu da nadograde dobru sezonu, imaju dosta igrača naviklih na borbu za opstanak, možda to može da bude prednost.

EMPOLI

Preživeli su, Toskanci su svake godine jedan od tipova za ispadanje. Espozito iz Intera bi trebalo da donese golove, uvek manji timovi računaju na napadača koji bi sa 15-tak pogodaka mogao da bude prevaga nad ekipama sličnih kvaliteta. Nije bilo nekih većih prodaja kao u prethodne dve godine, pa je jasno zbog čega će biti i manje trošenja.

LEĆE

I njih čeka teža sezona, mada su dovodili besplatne igrače. U Salentu su ostali bez Pongračića, ali je ta prodaja dobar potez, mada će morati da se pojačaju. Zadržali su Krstičića, mada su imali ponudu Đenove. Tim se nada reprizi prošle sezone, dobrom startu koji će uneti samopouzdanje u tim. Raspored je međutim surov, Atalanta, Inter, Torino na strani u prva četiri kola. Ipak, i prošle godine su ih videli u Seriji B, ispostavilo se da nisu imali problem. Ključ će biti "Via del Mare" i pobede protiv direktnih rivala...

PARMA

Od promovisanih timova Parma je svakako najveće ime, ali i najbolja ekipa. Oni su sačuvali tim dovoljno su dobri da prežive, Amerikanas Kraus koji je već nekoliko godina je uložio novac u kupovinu Japanca Suzukija iz Sent Trojdena. Fabio Pekija je sastavio dve sezone na klupi, očekuje još novih igrača, ali Parma ima stabilnu osnovu.

KOMO

Komo je priča leta, doveli su Varana, Belotija, Alberta Morena, golmana Audera, jasan je cilj, pojačati ekipu iskusnim igračima. Sesk Fabregas je na klupi, na predivnom jezeru u okolini Milana veruju da bi mogli da lako izbore opstanak jer imaju prebogate vlasnike, solidnu organizaciju i kontinuitet. Ciljaju još par mlađih igrača iz velikih klubova, priča se da bi mogli da dovedu i par Južnoamerikanaca, dobre su šanse da postanu stabilan prvoligaš.

VENECIJA

Euzebio Di Frančesko je posle ispadanja sa Frozinoneom sleteo u Veneciju, treba očekivati ofanzivan fudbal, klub je bio u finasijskim problemima, stigao je novac od poznatog repera Drejka, pa "Lagunari" sa više optimizma gledaju u budućnost. Dosta je stranaca, neki su iskusni, nekoliko fudbalera poput Dekijevog sina Filipa Stankovića je stiglo na pozajmicu, vintaga deluju imena Mata Jajala, Bosanca, Bjarkasona Islanđanina. Danca Gutkjera. Sve izgleda šareno, onako bez plana, Venecija je ipak slabija i od Parme i od Koma.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke