Počinje, uvod je Superkup!

Autor: Lazar Nikolić
subota 30.07.2022.
09:15
Izvor: Sportske.net

U nekoliko evropskih zemalja otvara se sezona borbom za prvi trofej…

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Po tradiciji, "Komjuniti Šild", odnost nekada "Čeriti Šild je meč koji otvara sezonu u Engleskoj, u pitanju je neka vrsta Superkupa, kako ga priznaju i FA i UEFA, mada ga navijači nikada tao ne nazivaju. Prva utakmica je odigrana još na startu 1908. godine i nasledila je "Čeriti Šild" Šerifa od Lndona koji se igrao od kraja 19 veka. Menjala su se pravila, spisak učesnika, a 1921. je takmičenje prvi put dobili ovakav format, pobednik lige protiv osvajača kupa.

Inače, kao početak sezone, meč je proglašen 1959, godine, neki put prvak nije bio zbog unapred dogovorenih obaveza spreman da igra, da su šansu dobijali pobednici druge lige, poput Lestera početkom sedamdesetih. Bilo je i slučajeva kada su učesnici delili pobedu, pa recimo rekorder Junajted uz 17 pobeda ima i 4 trofeja kada su ga podelili sa protivnikom, Arsenal je na 15+1, a Everton je rekorder po broju uzastopnih pobeda od 1984. do 1987. ali je jednu od tih pobeda "podelio" sa gradskim rivalom. Nekada se igralo na različitim stadionima, od 1974. je domaćin Vembli, osim pet godina početkom našeg veka kada je utakmica zbog radova na "novom" Vembliju preseljena na Milenijum u Kardifu.

 Sezonu će otvoriti dva najbolja tima, u to nema nikakve sumnje, klubovi koji su obeležili prošlu sezonu u Evropi i Engleskoj. Mančester Siti koji gvozdenim stiskom vlada PL će se suočiti sa Liverpulom koji im je jedini uzeo krunu poslednjih pet godina. Redsi su prošle godine stigli do prvog FA Kupa u Klopovoj eri, zanimljivo da Komjuniti nisu osvojili još od vremena Rafe Beniteza. Gvardiola je dva puta slavio, prošle sezone su izgubili od Lestera čiji će stadion biti domaćin vikend meča. Klop je dva puta gubio uvodni meč u sezoni, 2019. od Sitija i to posle penala u kojima je Vajnaldum promašio (bilo je 1:1 u regularnom delu), sledeće godine su kao šampioni Mersejsajdersi izgubili od Arsenala na isti način, 1:1, Bruster nije savladao Emilijana Martineza, pa su ponovo ostali praznih ruku.

Zanimljivo da je Klop protiv Gvardiole igra i nemački Superkup svojevremeno i dobio oba meča sa Dortmundom protiv Bajerna.

Ovo će biti prilika da se Haland predstavi Englezima u zvaničnoj utakmici, ali sa druge strane to važi i za Darvina Nunjeza.

Koliko je važno?

Iskreno u svetlu onoga što čeka dva kluba i generalno rasta popularnosti PL gde je svako kolo nestvarno ispraćeno van ostrva, ovo je samo zagrevanje, ali trofej se računa.

Golova bi trebalo da bude, AdmiralBet nudi kvotu 1.58 za bar po jedan u obe mreže.

I Nemci otvaraju sezonu, o kupu ćete čitati u magazinu, ovde ćemo pomenuti meč Superkupa u kome će se sudariti neizbežni Bajern, prvi put posle gotovo deset sezona bez Levandovskog, a rival će biti Red Bul Lajpcig. Novi klub, "plastični" kako ga zovu navijači ostalih bundesligaša se dokopao kupa iz trećeg pokušajam posle poraza 2019. i 2021. godine. "Bikovi" prvi put igraju u Superkupu, Domeniko Tedesko je spasio prošlu sezonu nakon što je Marš neuspešno nasledio Nagelsmana. Uspeli su da se sjajnom formom dokopaju četvrtog mesta, a DFB Kup je bonus. Do sada nisu mnogo kupovali, Šlager iz Volfsburga je stigao za 12 miliona, ali su Amerikanac Adamd i napadač Brajan Brobi uneli u kasu blizu 35 miliona evra, pa transfere tek treba očekivati. Bajern je u Superkupu koji se igra tek od 2010. godine u ovom formatu, mada je igrano i u poslednjih 15 godina prošlog veka iako bez krovne podrške federacije. Kasnije je sezonu otvarao Liga kup, kada sve saberete ovakvih izdanja koja ćemo gledati za vikend bilo je 22, Bajern je osvojio devet trofeja u 15 finala. Poslednji put nisu igrali još 2011. godine, a pokušaće da ponove het-trik iz perioda 2016. do 2018. kada su trijumfovali tri puta u nizu. U prethodna dva navrata u ovoj deceniji dobili su Dortmund, kako rekosmo sada će se suočiti sa ambicioznim Lajpcigom. Nagelsman više nema Levandovskog, ali utrošeno je stotinak miliona na Manea i Matijsa De Lihta, stigli su Granvenberg i Mazraui još dva pulena agencije pokojnog Rajole, a osim Levandovskog otišao je Toliso, ali on ionako nije bio starter. Sve u svemu, ovo je novi Bajern, biće potrebno vreme, pa je zanimljivo videti kako će delovati na "Red Bul Areni" za vikend.

U Portugalu repriza kup finala, ako neki tim osvoji duplu krunu, rival na otvaranju sezone u Superkupu je poraženi u finalu. Tako će nekoliko par meseci posle poraza na "Žamoru", Tondela igrati još jednom sa Portom. Ovaj mali klub je u međuvremenu ispao iz lige, pa su "Zmajevi" apsolutni favorit u ovom susretu. Porto je takmičenje koje se igra od 1979. osvajao 22 puta, apsolutni su vladari, na kraju ono se poklapa sa njihovim izrastanjem u najveći klub u zemlji, dovoljno je reči da su Sporting i Benfika zajedno osvojili 17 trofeja.

U Holandiji repriza prošlogodišnje utakmice koja je donela veliko iznenađenje. Ako se sećate, mladi tim PSV je pregazio Ajaks na početku sezone 4:0 i preoteo titulu iz 2019. (zbog korone nije igrano 2020.) kada je Ajaks slavio sa 2:0. Dakle ovo je treći put u nizu da se "Der Topper" kako nazivaju sudar dva najuspešnija kluba u Holandiji, igra za "Johan Krojf trofej", kako je superkup nazvan, omaž jednom od najvećih fudbalera u istoriji.

 Zanimljivo, klub iz Ajndhovena je rekorder u ovom takmičenju, igrali su 19 puta, imaju 12 titula, tri više od Ajaksa koji je polovičan u finalima. Takmičenje je igrano 1949. ideja nije zaživela do 1991. od kada se igra redovno. Trofej je dobio ime po Krojfu još 1996. godine i tada je PSV uzeo krunu protiv Ajaksa, Dakle ovo je meč koji svi očekuju, PSV je osvojio kup, u finalu su sredinom aprila slavili na "De Kajpu" sa 2:1.

 Šta se promenilo od tada?

Ajaks ima novog trenera, Ten Hag je završio eru, stigao je Šrojder, bivši Kumanov asistent koji je radio u Brižu prošle sezone. Mazraui, Gravenberg, Ale, Lisando Martinez, Taljafiko su napunili kasu, klub je prihodovao neverovatnih 120 miliona evra. Ali, jasno trošili su, nekadašnji igrač PSV Stiven Bergvajn se vratio iz PL iz Totenhema, stigao je talentovani Vajndal bek AU, Nigerijac Basi iz Gersa, sin Serža Konseisaoa, Francisko iz Porta, kao i Brajan Brobi iz Lajpciga, pa je ceh iznosio više od 80 miliona evra, nikada više nisu uložili. PSV je promenio trenera, legendarni Rud Van Nistelroj je pred izazovom života. Otišli su Gece u Ajntraht i Doan, Korejac u Frajburg, stigli talentovani Ćavi Simons iz PSŽ i povratnik Lud De Jong iz Sevilje, preko Barselone za koju je igrao. Oni za razliku od Ajaksa nisu menjali tim, pa im to daje šansu u ovom meču...

Ajaks je favorit i bez Erika ten Haga, a kvota na "kopljanike" u AdmiralBetu sjajna, 1.90.

 Da završimo u Turskoj, Trabzon je prvi put posle osamdesetih u nadmoćnom stilu osvojio titulu, nadali su se duploj kruni, ali je klub sa Crnog Mora ispao neočekivano od Kajzerija posle pobede u prvom meču. To je iskoristila Siva koja je u finalu stigla do trofeja, prvog u istoriji kluba iz Male Azije. Sada će eto igrati u Superkupu, takmičenju koje je menjalo imena, ali ima dugu tradiciju. Trabzon obično pobedi kada igra, devet trijumfa i tri poraza. Poslednja pobeda vezana je za 2020. kada su kao osvajači kupa dobili šampionski Basakšehir. Šampion se pojačao, otišao je Žervinjo, ali su stigli Striger Larsen iz Udina i Trezege iz Aston Vile, kao i nekoliko odličnih turskih igrača, pa su favorit u ovom duelu...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke