Počinju Holanđani – Ajaks bez Tadića napada tron, Fejenord ga čuva!

Autor: Lazar Nikolić
petak 11.08.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Boriće se za titulu i PSV.

Povezane vesti

Dominirao je Ajaks iz Amsterdama holandskim fudbalom od 2019. do 2022. godine. Igrali su „kopljanici“ u tom periodu i polufinale Lige šampiona, osvojili tri šampionske titule, ali je njihova dominacija prekinuta.

Malo ko je očekivao, ali Fejenord je prošle sezone ubedljivo osvojio titulu u Erediviziji, svoju 16. u istoriju. Tim iz Roterdama sakupio je 82 boda, sedam više od drugoplasiranog Ajaksa i prvi prošao kroz cilj u Holandiji. Ajaksu nije pomoglo ni 18 asistencija, najboljeg asistenta u ligi, kapitena Dušana Tadića, a u novoj sezoni nekako će morati da nadomeste ovu brojku.

Dugogodišnji lider velikana iz Amsterdama i kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić napustio je Ajaks nakon pet sjajnih sezona u kojima je doneo „kopljanicima“ tri titule šampiona i dva kupa. Tadić je postao „desetka“ turskog Fenerbahčea, a Ajaks će bez njega krenuti po povratak na tron u Erediviziji, i to pod vođstvom novog trenera Morisa Stejna.

Stejn nije zvučno trenersko ime, karijeru je gradio u ADO Den Hagu, vodio sve mlađe kategorije, bio pomoćnik i na kraju šef struke prvog tima. Nakon Den Haga bio je na klupi Venloa, a onda otišao put Ujedinjenih Arapskih Emirata i predvodio tamošnju Al Vahdu. Prošle sezone 49-godišnji Stejn trenirao je Spartu iz Roterdama odakle je zaslužio poziv velikog Ajaksa i pokušaće da u Amsterdamu iskoristi životnu priliku.

A neće mu biti lako, jer se ambicija zna, to je šampionska titula. Ajaks je ubedljivo najtrofeniji klub u Holandiji sa 36 šampionkih titula. Najskuplji su tim u ligi, a vrednost igračkog kadra „kopljanika“ procenjuje se na skoro 230.000.000 evra. Verovatno najbolji igrač ekipe je ofanzivac iz Gane Mohamed Kudus, a lideri ekipe u odstustvu Tadića biće novi kapiten Stiven Bergajn, te sjani vezista iz Meksika Edson Alvarez. Ajaks nije mnogo trošio u dosadašnjem delu prelaznog roka, najviše su izdvojili za đaka Mančester sitija Karlosa Forbsa, koji je plaćen 14.000.000 evra i igraće na levom krilu. U Amsterdam je stigao i bosanski reprezentativac Benjamin Tahirović iz Rome, te Dian Ramaj, doskorašnji golman Frankfurta. Pored Tadića, najveći problem za trenera Stejna biće nedostatak dvojice štopera Jurijena Timbera i Kalvina Basija, prvi je pojačao Arsenal, a drugi Fulam.

Fejenord je uglavnom sačuvao šampionski tim, ali će trener Arne Slot u novu sezonu, ipak, bez jednog od najvažnijih igrača u proteklom periodu, doskirašnjeg kapitena Orkuna Kokčua, koji je u transferu vrednom 25.000.000 evra pojačao Benfiku. Tim iz Roterdama će se i u narednoj sezoni uzdati u sjajnog napadača iz Meksika Santjaga Himeneza i dvojicu fantastičnih štopera Davida Hancka i Lutšarela Getruidu. Šampion se pojačao za nastup u Ligi šampiona, a između ostalih stigli su brzonogi Kalvin Stengs i japanski golgeter Ajase Ueda iz Serkl Briža, koji je prošle sezone postigao 23 pogotka za ovaj tim.

Šansu za šampionsku titulu iz drugog plana vreba PSV Ajndhoven. „Filipsovci“ su angažovali bivšeg trenera Ajaksa i  Borusije Dortmund Petera Boša za novog šefa struke i ulaze sa velikim ambicijama u novu sezonu. PSV je u liku doskošranjeg ofanzivca Klub Briža Noe Langa dobio veliko pojačanje, a tu je i novi napadač Rikardo Pepi, koji je stigao iz nemačkog Augzburga, dok bi najviše trebalo da se oseti odlazak Ćavija Simonsa, novog igrača PSŽ-a na pozajmici u Lajpcigu. Ubedljivo najvredniji igrač PSV-a je sjajni vezista Ibrahim Sangare za koga bi trebalo izdvojiti oko 35.000.000 evra prema „Transfermaketu“.

Od ostalih klubova, izdvaja se AZ Alkmar sa dvojicom sjajnih ofanzivaca Jesperom Karlsonom i Vangelisom Pavlidisom, ali bez dvojice nosioca u prošloj sezoni Tijanijem Rejndersom, novim igračem Milana i Milošem Kerkezom, koji je potpisao za engleski Bornmut.

Najbolji strelac lige prošle sezone, Grk Anastasios Duvikas ostao je u Utrehtu, a novi članovi najjačeg ranga holandskog fudbala postali su Almere siti, Herakles i Cvole.

Imaće i Srbija predstavnike u novoj sezoni Eredivizije. Nadamo se debiju mladog Mateje Milovanovića za Ajaks, bivši fudbaler Partizana Filip Stevanović biće nova uzdanica RKC Valvajka, dok bi Sava Aranđel Čestić trebalo da bude stub odbrane novog prvoligaša Heraklesa.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke