Počinju i nemački trećeligaši!

Autor: Lazar Nikolić
petak 02.08.2024.
15:15
Izvor: Sportske.net

Puno poznatih imena…

Povezane vesti

Nemačka treća liga je profesionalna, postoji već 17 godina, pravo je čistilište jer ispada čak pet timova, a mnogi klubovi kojih se sećate iz boljih vremena i Bundeslige, plešu negde na tankoj granici drugog i trećeg ranga.

Naravno da znate pale istočno-nemačke divove, Hanzu, Kotbus, tu je i Dinamo iz Drezdena. Ovaj klub tradicionalno ima najveću posetu u trećoj ligi, svojevremeno su bili najjači klub u DDR dok im Štazi nije oteo igrače i napravio Dinamo Berlin. Drezden je pre par godina bio u Cvajti, nisu uspeli da se vrate, juriće ponovo promociju. Stariji se sećaju da su oni bili poslednji šampioni komunističke Oberlige, ispali su te poslednje sezone i u Ligi šampiona od Crvene zvezde.

Ove godine, iz regionalne lige je stigao Kotbus, za Lužičke Srbe navija Angela Merkel, poslednjih pet godina su ispadali u četvrti rang, konačo su se vratili, ali ne treba očekivati da odmah napadnu drugu ligu. Nemaju ni dovoljno dobar tim, ni finansije. Hanza je ispala iz Cvajte posle tri sezone, nije iznenađenje, ekonomska depresija čini svoje, Rostok je sada senka nekadašnjeg tima. Na klupi je iskusni Bernd Holerbah, igračka legenda Hamburgera, radio je kratko u svom klubu, vraća se u nemački fudbal nakon dve sezone u Sant Trojdenu.

Vidi se po samom raspletu situacije da postoji jaz između Cvajte i treće lige, Osnabrik je odmah ispao, bili su nedorasli. "Ljubičasti" se nisu dovoljno pojačali prošlog leta i platili su ceh. Ista sudbina zadesila je Vehen, klub iz Hesea, iz blizine Frankfurta. Oni bi mogli da se bore za povratak, imaju nekoliko igrača sa prostora Balkana, ali i Agrafiotisa koji je pola Grk, pola Srbin i ima naš pasoš. Došao je iz Ekscelsiora, ali nije blistao u Cvajti. U nižem rangu bi mogao da bude prevaga.

U ligi igraju i drugi timovi Štutgarta, Dortmunda, Hanovera, ispali su amateri Frajburga. Nema ni "Zebra" iz Duizburga, klub proživljava teške dane, dok je Libek u slobodnom padu. Inaće, da ne zaboravimo, amaterski timovi nemaju pravo promocije u Cvajtu. Ako pratite ovo takmičenje znate da se igra otvoreno, bez kalkulacija, da postoje timovi koji ne pripadaju ovom društvu, ali da nema pardona, ni popusta, odnosno da ih savez gura kao u nekim drugim zemljama.

Gde ćete bolji primer od "Lavova" iz Minhena?

Gradski klub nikako da se isčupa, početkom decenije su bili kratki par puta, prošle godine tek 15. mesto. I dalje okupe 15-tak hiljada ljudi u proseku, ali nisu bili u Cvajti već osam godina. Klub koji je šezdesetih osvojio i kup i Bundesligu, čak igrao finale KPK je sada na marginama. Procena je da će ove godine napasti vrh, imaju dosta igrača sa drugoligaškim iskustvom, trener Janikis je radio u AEK-u iz Atine, on je proleće proveo u Bavarskoj, nekako su se spasili bruke, ispadanja u regionalno takmičenje, ovo bi mogla da bude bolja sezona.

Arminija Bilefeld je još jedno relativno veliko ime, "Plavi" su prošle sezone bili tek 14. po ispadanju iz Cvajte, do pre samo tri godne igrali su Bundesligu.

U tom društvu je bio još jedan bavarski klub, Unteahing, doduše poslednji put početkom veka. Oni su pre par godina proveli dve sezone u četvrtom rangu, prošla godina je bila stabilizaciona, ali sada su im ambicije veće.

Zanimljivi su i Moldšeri iz Sarbrikena,prošle godine su igrali polufinale kupa, drugi put u četiri godine. Pravi "ubica divova", ekipa iz Sarlanda od 2002. nije igrala u Cvajti...

U prvom kolu, probali bismo golove u meču amatera Dortmunda i Unterahinga, efikasan meč bi mogao da bude između Ingolštata i Manhajma.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke