Pokretni prazni, demonstracije Arsenalove sile!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 28.04.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Dominaciju s početka veka, Arsenal iskoristio za kreativni obračun sa Totenhemom.

Povezane vesti

eliko rivalstvo u kolevci fudbala kakva je Engleska često podrazumeva niz parametara kojim se meri supremacija nad protivnicima. Puki zbir broja trofeja kroz istoriju nekad je nedovoljan da iskaže moć jednog nad drugim klubom, a baš to su imali u vidu navijači Arsenala kada su početkom milenijuma formirali koncept „Sent Toteringem dej“.

Ova kovanica koja se na jednoj navijačkoj stranici Arsenala pojavila 2002. godine označava trenutak u sezoni kada postaje i matematički jasno da će njihovi ljubimci završiti na tabeli Premijer lige ispred Totenhema.

Nikako ne reagujte na prvu ako vam prođe misao da je ovo „Sent“ nešto što se odnosi na sakralno. U svetu netrpeljivosti između klubova kao što su Arsenal i Totenhem podilaženje i laskanje ne postoji.

U ovom slučaju kovanica je nastala igrom reči zbog sličnosti engeskog prideva teturajući (tottering) sa nazivom Arsenalovog najvećeg gradskog rivala.

Imajući u vidu da postoji mogućnost da Arsenal ove godine zaokruži dve decenije bez osvojene titule, jasno je da bi potvrda da su dominantniji od gradskog rivala iz severnog Londona bila dovoljna da se sezona donekle smatra prihvatljivom.

Nimalo slučajno ne izgleda što je baš te 2002. godine nastao jedan od neobičnijih koncepta u svetu navijačkog rivalstva.

Bila je to sezona koju su fudbaleri Arsenala završili na prvom mestu sa čak 37 bodova više od Totenhema, a „Sen Toteringem dej“ se najranije slavio otkad postoji rivalstvo severnog dela britanske prestonice.

„Tobdžije“ su predvođene izvanrednim Tijerijem Anrijem već 18. marta i teoretski otklonili dilemu da ih te sezone skromni Totenhem neće stići na tabeli. Slikovito izgleda podatak da je Arsenal sezonu završio sa većom bodovnom razlikom u odnosu na klub sa nekadašnjeg „Vajt Hart Lejna“ nego što su „Pevci“ bežali Ipsviču koji je ispao iz Premijer lige.

Ispostaviće se da će čitava prva decenija ovog veka proći u surovoj dominaciji Arsenala nad Totenhemom pošto su „Ganersi“ svih 10 sezona slavili „Sent Toteringem dej“.

Izabranici Arsena Vengera napravili su iskorak u čuvenoj sezoni 2003/04 pošto su osim osvajanja lige bez poraza napakostili Totenhemu još 13. marta proslavljenim danom koji je „crvenim slovom“ zabeležen u odnosima između dva kluba.

Posebno zanimljiva je 2006. godina kada se Arsenal na spektakularan način oprostio od „Hajberija“, završivši sezonu na četvrtom mestu sa svega dva boda ispred najvećeg rivala.

Bilo je to 7. maja kada je na kultnom stadionu savladan Vigan 4:2, het-trikom nenadmašnog Anrija, dok je Totenhem istoga dana izgubio u londonskom derbiju protiv Vest Hemu 2:1 i na taj način ostao bez kvalifikacija za Ligu šampiona.

Uzbuđenjima te decenije nije bilo kraja pošto je već naredne sezone Arsenal proslavio „Sent Toteringem dej“ u direktnom okršaju protiv Totenhema. Na tri kola pre poslednje Anrijeve sezone u klubu, Arsenal je remizirao na „Vajt Hart Lejnu“ 2:2.

Ni izjednačujući gol Džermejna Dženasa u dubokoj nadoknadi vremena nije osujetio veliko slavlje navijača Arsenala tog 21. aprila 2007. godine. Ni dva kiksa u poslednja tri kola nisu poremetila Vengerove momke da završe sezonu sa plus osam u odnosu na Totenhem i tako ih ponovo ostave bez Lige šampiona.

Sve to bio je u uvod u vrhunac koji će se  dogoditi 2008. godine, upamćene po u najranijom proslavi „Sent Toteringem deja“ u istoriji okršaja dva londonska kluba.

Arsenal je u sezoni dominacije engleskih klubova u Evropi proslavio supremaciju nad Totenhemom još tokom kalendarske zime. Već 9. marta je bilo poznato da „Pevci“ nemaju šanse da ugroze sastav koji je te sezone završio sa svega četiri boda iza šampionskog tima Mančester junajteda.

Naredne sezone čuveni navijački praznik slavio se u drugoj dekadi aprila, a tačka na najsvetliju deceniju u istoriji Arsenala biće stavljena 9. maja 2010. godine kada će „Tobdžije“ u poslednjem kolu izboriti bolji plasman od Totenhema.

Arsenal je tog proleća izgubio u derbiju protiv Totenhema, zaređavši još tri kiksa pred odlučujuće kolo u kojem su demolirali Fulam 4:0. Trijumf u londonskom derbiju još više je dobio na značaju zbog poraza rivala u Barnliju 4:2 koji je ponovo „Pevce“ koštao direktnog plasmana u Ligu šampiona.

Bio je to trijumfalan završetak Arsenalove najuspešnije decenije u rivalstvu klubova iz severnog Londona, kojoj još jedino sedamdesete godine mogu da priđu po uspešnosti u ovom segmentu.

Istini za volju, poslednja decenija prošlog veka bila je takođe obeležena Arsenalovom dominacijom nad Totenhemom sa svega dve sezone u kojima je klub sa „Vajt Hart Lejna“ bio uspešniji u odnosu na gradskog rivala.

Impozantna prva decenija 21. veka omogućila je da se termin „Sent Toteringem dej“ više ne spominje isključivo u navijačim i neformalnim krugovima, već da postane mejnstrim. Takvu konotaciju dobio je spomenute 2010. godine kada se ovaj pojam našao na Bi-Bi-Siju i na stranicama Gardijana.

Arsenalova dominacija nastavljena je i u 2010-im godinama kada su Vengerovi izabranici slavili u šest uzastopnih sezona bolji plasman od Totenhema, ujedno spojivši čak 21 godinu u nizu kako im „Pevci“ gledaju u leđa.

Za razliku od deceniju ranije kada su samo dvaput slavili „Sent Toteringem dej“ u maju, prošla dekada ostala je upamćena po sve učestalijoj praksi da peti mesec bude taj koji će odlučitati o ovom pitanju.

U čak tri navrata u spomenutih šest godina Arsenal je u poslednjem kolu rešavao pitanje boljeg plasmana od Totenhema i svaki put bivao uspešniji.

Najinteresantnije bilo je 2016. godine kada se u poslednjem kolu odlučivalo hoće li neverovatan niz biti nastavljen. Vengerovi izabranici su ponovo nadmašili rivala.

Na krilima trostrukog strelca Olivijea Žirua londonski klub je demolirao Aston Vilu 4:0, dok je Totenhem doživeo debakl na gostovanju Njukaslu 5:1. Bio je to potop „Pevaca“ u kojem je doprinos dao i srpski golgeter Aleksandar Mitrović.

Ispostavilo se da je proleće 2016. godine bilo poslednje u nizu slavljeničkog kada je reč o navijačima Arsenala pošto je već od naredne sezone Totenhem prekinuo ritual kojim se „Tobdžije“ rugaju rivalu.

Kao ključan datum tačke na Totenhemovu višedecenijsku patnju uzima se 30. april kada su izabranici Maurisija Poketina golovima Dele Alija i Harija Kejna savladali Arsenal 2:0, završivši sezonu sa dvocifrenom razlikom u odnosu na rivala.

Sezona kasnije, upamćena kao Vengerova poslednja na klupi Arsenala, razrešiće dilemu dan ranije u odnosu na prethodnu pošto su „Ganersi“ izgubili na gostovanju Mančester junajtedu 2:1. U sezoni 2018/19, čuvenoj po prvom Totenhemovom finalu u Ligi šampiona, Poketinovi izabranici su prvenstvo završili sa samo bodom ispred Arsenala.

Usledio je period pandemije virusa COVID-19 u kojem je Totenhem produžio niz na šest sezona bez slavlja Arsenalovih navijača, a „Sent Toteringem dej“ vratio se prošle sezone kada je na šest kola pre kraja slavlje i zvanično moglo da počne.

Zanimljivo je da je Mikel Arteta tokom svih pet sezona kao fudbaler Arsenala učestvovao u dominaciji nad Totenhemom, a upravo ju je on kao menadžer nastavio prošlog proleća.

Na četiri kola do kraja sezone, Arsenal ima plus 17 u odnosu na Totenhem uz čak dve utakmice više. Trijumfom na gostovanju u derbiju severnog Londona (nedelja 15h) otišao bi na 20 bodova viška, pa bi i zvanično mogao da proslavi „Sent Toteringem dej“ bez obzira na rezultate rivala u poslednjih pet kola.

Od ostalih utakmica 35. kola Premijer lige, dueli Vest Hem-Liverpul (subota 13:30) i Aston Vila-Čelsi (subota 21:00) privući će najveću pažnju.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke