Poljaci, Česi, Ukrajinci, Austrijanci, Švajcarci - Počinje!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 23.07.2021.
13:00
Izvor: Sportske.net

Još pet liga na meniju od ovog vikenda...

@slavia_eng/Twitter
@slavia_eng/Twitter

Povezane vesti

Ovog vikenda počeće još nekoliko šampionata, možda možemo da kažemo Srednje Evrope, ako tu uračunamo i Ukrajinu, ali i Švajcarsku, pa možda izraz nije prikladan. Tek, u pitanju su prvenstva koja generalno tokom leta dok ne počnu jače lige izazivaju dosta pažnje.

Da krenemo od Poljaka koji imaju jaku infrastrukturu, solidno ulažu, mada nemaju neke spektakularne rezultate u Evropi. Problem je i sa huliganima, ali i činjenici da dosta igrača i dalje odlazi u susednu Nemačku, da reprezentacija obično razočara iako imaju velike ambicije, pa je pad interesovanja onih običnih navijača u neku ruku očekivan. 

Legija je ove sezone veliki favorit, u poslednjih devet godina imaju sedam titula, pre tri sezone ih je poslednji iznenadio Pjast. Ali, vratili su se na vrh, cilj je da se dokopaju Lige šampiona, zadnji put su u grupnoj fazi igrali pre pet godina. Imaju najzvučnika imena u ekipi, legendarnog Boruca na golu, bez Srba ne može, sada je tu Filip Mladenović, reprezentativci Poljske, Kapuška i Jedrrejčik, nekoliko Portugalaca, imaju veći budžet od rivala. Uz njih jedino odskače Leh, "Železničari" iz Poznanja su imali lošu sezonu, delom i jer su igrali jesen u Evropi. Doveli su Daglasa iz Lidsa, Muravskog, Pereiru iz Panatinaikosa, Artura Sobijeka koji je igrao za Hanover, tu su još Amerikanac Aron Johanson, Bartoš Salomon, Čeh Sikova, Bednarek, kako rekosmo Leh verovatno ima ekipu koja vreba kikseve Legije. Šampion je, uzgred rečeno izgubio superkup od Rakova.

Ostali nisu baš za trošenje reči, Rakov ima zanimljiv tim, Pjatkovskog štopera su prodali RB Lajpcigu, deluju kao skladna celina, prošle godine su bili drugi, došao je Arsenić. tu su od naših Udovičić koji je pristigao iz Gdanjska, Marko Poletanović, Bosanac Vladan Kovačević koji je branio za Sarajevo. U ekipi je i Fran Tudor, Hrvat, Balkan  malom i ne ide im loše. Pjast koji je bio prvak pre nekoliko godina je tim za top pet ili šest, Pogon je prodao napadača Benediščaka Parmi. Visla iz Krakova nije ni senka nekadašnjeg velikog kluba, "Bela Zvezda" grca u finansijskim nevoljama.

Za ispadanje će se boriti verovatno Varta, Termalica, Radomiak i Gornjik Lečna koji takođe ima tim koji ne liči na prvoligaški...

I u češkoj ligi imamo izrazitog favorita, prvak Slavija ima daleko najbolji tim, plodovi rada njihove škole fudbala se vide u tri uzastopne titule. Naš Plavšić je deo ove odlične ekipe koja je dodala Hrvata Musu, Nigerijca Ekpala, Tijanija iz Obale Slonovače. Imaju još nekoliko Afrikanaca, Traorea, Olajinku, tu je i poznati Rumun Stančiu, ostalo su uglavnom reprezentativci Češke, par Danaca. Stvarno deluju moćno, nisu prodali nikoga od ključnih igrača. 

Sparta je više potrošila kako bi smanjila jaz, došao je Hancko iz Firence, danski levi bek Hojer iz Arhusa, Pesek iz Libereca. Uz Plavšića je otišao Libor Kozak, Tetea je otkupila Malatija, čini se da trofejniji praški klub teško da može da se nada da će biti ravnopravan "Sašivanima", svom najvećem rivalu.

Plzen je tu uz vrh, oni imaju svoju školu, neguju dopadljiv fudbal, prošle godine su bili peti, kouč Bilek ima veće ambicije, oslobodili su se starijih igrača poput veterana Limberskog, Ondrašeka, Kovanika, Hlouseka...

I Slovan Liberec hoće neko mesto više, i oni su tu u pet ili šest ekipa, vratio se Gabre Selasije koji je ispao za Verderom, uzeli su Novotnog, Havelku iz Sparte kojoj su prodali Peseka. Moskera je otišao u Plzen, pa je možda Slovan slabiji od recimo Jabloneca koji je izgubio Šranca, ali je doveo par igrača Slavije, i čini se da je jači nego prošle sezone.

Da opstanu bez problema će Slovačko, Sigma, Bohemijans, Ostrava, Mlada Boleskav, timovi iz sredine, Pardubice, Teplice, i Zlin su nešto slabiji, a Karvina i Hradec su prema prognozama najveći kandidati za ispadanje. 

U Austriji će se Salburg prošetati, doveli su najbolje igrače, par iz Šalkea, Kapalda iz Boke, povukli su par igrača iz Akademije, Pjatkovski je stigao iz Rakova, pa ni kada ode igrač kao što je Patson Daka iu Lester, Ramaljo u PSV, to nije veliki problem. Nemaju kvalitetnog rivala, mada je Rapid bolji od drugih. LASK Linc je tim za gornji dom, stigli su Marešić, Hong, Sšmid, Letard iz Sent Galena, otišli Madsen u Češku, Egeštajn u Šalke, kao i Ranfl. Šturm je sačuvao tim, oni bi mogli u top 3, a bečka Austrija je slabija nego prošle sezone. Volfsberger je vratio Joveljića Ajntrahtu, ali došli su Dedić iz Salcburga i Baribo iz Izraela, oni su tu u sredini, dok su najslabiji timovi Klagenfurt koji je prodao par dobrih igrača i Ried kod koga je bilo prometno, ali su oni bolji završili u jačim klubovima i ligama. 

Ima zanimljivih ponuda, pogledajte OVDE.

Kod Švajcaraca glavna vest je da se vratio Grashopers, ali teško da "Skakavci" nešto mogu. Jang Bojs je i dalje bolji od Bazela. "Mladi momci" su doveli Siebačua iz Rena za 2.5 miliona evra, stigao je Vilfred Kanga koji je bio u Kajzeriju, tu je i dalje Miki Sulejmani, na klupi je Klopov kum Vagner koji se nije proslavio u Šalkeu. Bazel ima neđto mlađi tim, Sebastijano Espozito je stigao na pozajmicu iz Intera, kaoi Darijan Maleš, Liverpulovo dete Lajam Miler traži afirmaciju. Uz Kanađanina, novi igrač je Endi Pelmar iz Nice, bivši omladinski reprezentativac Francuske.

Sent Galen nije loš, mada je Kintilja, Španac, otišao u Bazel. Došlo je nekoli igrača, Diakite iz Lajpciga je dobro pojačanje kao i napadač Fabija Šubert. 

Pola lige boriće se za goli život, Lugano, Lucern, Lozana, Sion pa i povratnik Grashopers. 

U Ukrajini je Dinamo vratio titulu, Lučesku je izdao Šahthjor i osvojio krunu, doveli su par igrača na pozajmicu, tek će kupovati, ostali su Sidorčuk, Žerson, Kedziora, nekoliko reprezentativaca, imaju skladan tim i dosta igrača iz svoje škole. 

Šahtjor?

Imaju novog trenera De Zerbija, na papiru bolji tim od Dinama, kolonija Brazilaca je tu, kao i Lasina Traore, Konopljanka, Bondarenko, Matvijenko, golmani Ševčenko i večni Pjatov, zatim Taras Stepanenko. Po nama, Dinamo nema šanse ove sezone...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke