Poljak u krugu počastvovanih, koliko ćemo videti kartona u finalu?

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 10.06.2023.
11:30
Izvor: Sportske.net

Kontroverza pred meč u Istanbulu…

Epa/Peter Powell
Epa/Peter Powell

Povezane vesti

 Šimon Marčinjak je sebi učinio medveđu uslugu, ali UEFA se ne odriče svojih ljudi, neko će reći da se ponašaju slično organizacijama u kojima ste doživotno član.

Šta se desilo sa poljskim sudijom?

On je učestvovao na skupu u Katovicama, u organizaciji Slavomira Mencena, poljskog lidera ekstremne desnice, odnosno Konfederalne Partije čija su agenda borba protiv Jevreja, gej populacije, poreza, abortusa i EU". Ovaj čovek je poznat i kao proizvođač White IPA Matters, piva koje je, ma kako smešno zvučalo, nastalo kao poruga protestru Black Lives Matter.

Marčinjak se posipao pepelom, izvinio uz opravdanje da nije znao o kakvom se skupu radi, inače bi odbio, uz standardnu konstataciju da se zalaže za iste vrednosti kao i UEFA (iz naše vizije to baš i nije pohvalno, pogotovo ako se gleda suština umesto deklarativnih principa evropske kuće fudbala).

Međutim, Marčinjak je pozajmio svoje ime događaju koji je nazvan "Everest" i navodno se bavio networkingom. U izveštajima se vidi i kako sudija finala u subotu nazdravlja sa pomenutim ekstremnim političkim liderom, pa je malo čudno da nije znao o čemu se radi.

Marčinjak je očekivano delegiran da sudi finale LŠ, na kraju krajeva sudio je i finale Mundijala u Kataru.

Ovaj 42-godišnji Poljak već dugi niz godina važi za najboljeg sudiju na svetu, u poljskoj eliti debitovao je pre 15-tak godina, pola života je sa pištaljkom. Kratko je igrao u Nemačkoj za Buholc među amaterima, ali se kasnije potpuno posvetio suđenju.

On važi za sudiju koji ume da drži meč pod kontrolom, statistika kaže da pokazuje oko četiri žuta kartona po meču. Uz to svaku četvrtu utakmicu pokaže crveni karton, a dosudio je 131 penal u 300 mečeva koje je sudio u Poljskoj.

FIFA znak dobio je 2011. kada je i debitovao u kvalifikacijama za LE u duelu Alesunda i Ferencvaroša. Pre više od decenije je sudio prvi meč u LŠ, a onda i kvalifikacije za Mundijal u Brazilu. Prvo veliko reprezentativno takmičenje bilo je EP u Francuskoj pre sedam godina. Odlično je sudio finale Mundijala u Kataru, a ove sezone je "doneo sreću" Sitiju u pobedi od 4:0 u revanšu protiv Reala.

Propustio je EP 2021. jer je imao problema sa aritmijama nakon preležanog Kovida. Igrači ne bi trebalo da se kače sa njim jer je odličan u mau-taiju, istočnjačkoj borilaćkoj veštini.

Osim političkh kontroverzi, imao je problema sa navijačima Krakovije koji nisu baš naivni, posle meča 2016. protiv Jagelonije. Te godine je imao nekoliko grešaka pa ga je federacija odmarala, nije bilo popusta iako je i tada važio za najboljeg poljskog sudiju.

Kada se gleda prosečno broj kartona u Ligi šampiona on je nešto ispod pet žutih, i to je prosek u granicama ove sezone.

Prošle godine u finalu videli smo samo jedan karton od strane Klemena Trupana u duelu Reala i Liverpula. Pre dve godine u sudaru Sitija sa Čelsijem bilo ih je tri, malo ako nas pitate s obzirom da je teatralni Mateu Lahoz svirao meč u Portou.

Ali, u korona finalu 2020. u Lisabonu, Orsato je podelio osam kartona, godinu dana pre toga Slovenac Skomina nijedan kada je Liverpul tukao Totenhem.

Ima raznih scenarija, ali sigurno je da bi Interovi igrači trebalo da dobiju više

žutih zbog stila igre. Postoji neko pravilo da sudije iz Istočne Evrope, ili zemalja sa istočne strane nekadašnjeg gvozdene zavese daju generalno manje kartona, ali to je možda samo slučajnost, pogotovo u ovom veku. Recimo, naš Mažić je dao samo jedan žuti u onom finalu iz 2018. između Liverpula i Reala. Ali, Slovak Luboš Mihel je deceniju ranije na Lužnjikiju u čuvenom okršaju po kiši između Sitija i Junajteda pokazao osam žutih i crveni, ali čak pet u produžetku.

Recimo i da je Marčinjak prvi Poljak koji sudi finale LŠ, a ulazi u klub do sada petorice koja su delila pravdu u utakmici za klupsku titulu prvaka Evrope i Mundijala. Pre njega Kolina. Ricoli, Šandor Pul, Hauard Veb i Džek Tejlor su uspeli u tome.

Kompletnu ponudu za finale Lige šampiona u AdmiralBetu pogledajte OVDE!

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke