Poljska - U Lođu pamte i bolja vremena

Autor: Milovan Longinov
nedelja 18.02.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Devedesete godine poslednje slavne za velikane iz Lođa.

Povezane vesti

Jedan od najžešćih evropskih derbija odigraće se nedelju u šampionatu Poljske kada će treći po veličini grad u ovoj državi Lođ biti poprište duela između LKS-a i Viđeva. Meč 21. kola Ekstraklase, drugog nakon zimske pauze, počinje od 17:30. Domaćin će biti poslednjeplasirani LKS koji je ostvario samo dva trijumfa ove sezone.

Činjenica da će se tim iz zapadnog dela Lođa izvesno preseliti u niži rang takmičenja Poljske predstojećem derbiju daje veliki značaj. To što će fenjeraš biti domaćin derbija nikako ne bi trebalo da zavara javnost pošto je i Viđev u katastrofalnoj formi budući da je na poslednje četiri utakmice ostvario isto toliko poraza.

Prvi meč dva kluba odigrala su još davne 1911. godine kada je Viđev slavio sa 2:1, ali veliko rivalstvo kreće tokom dvadesetih godina prošlog veka kada je formiran šampionat Poljske.

Sa tim u vezi, prvu zvaničnu utakmicu odigrali su u Kupu Poljske u martu 1926. godine kada je LKS slavio sa ubedljivih 3:0. Iste godine u prvenstvu ljuti rivali su odigrali dve uzbudljive utakmice. Oba puta je LKS bio dominantan. U prvom meču odigranom 9. marta bilo je 5:2, dok je u drugom tim iz zapadnog dela grada bio još ubedljiviji i pobedio je sa 7:1.

Uprkos inferiornosti u odnosu na gradskog rivala u prvim godinama postojanja, Viđev je u poljskom i evropskom fudbalu klub sa većom reputacijom u odnosu na LKS. Fudbaleri „Crvene armije“, kako im je nadenut nadimak zbog boje dresova i prošlosti, osvojili su četiri prvenstva Poljske naspram upola manje u vitrinama LSK-a.

Posebno će se pamtiti uspešne devedesete godina Viđeva i dve uzastopne titule 1996. i 1997. godine, a isto toliko puta bili su i vicešampioni Poljske u tom periodu. Tih godina Viđev je običeno rešavao derbije Lođa u svoju korist, ali LSK će naročito pamtiti pobedu u gostima nad šampionskim sastavom Viđeva 1:0 tokom proleća 1997. godine.

Viđev se može pohvaliti i velikim uspehom na međunarodnoj sceni pošto su u sezoni 1982/83 igrali polufinale Kupa šampiona gde su poraženi od Juventusa ukupnim rezultatom 4:2. Bila je to zlatna era „Stare dame“, a za anale Viđeva bio je revanš u Lođu kada je bilo 2:2 protiv Platinija, Rosija i ostalih vedeta Juventusa.

Sa druge strane, LSK je dvaput bio šampion Poljske. Poslednju put još 1998. godine uprkos porazu od gradskog rivala u šampionskoj sezoni 3:2 u meču odigranom 8. novembra. „Vitezovi proleća“ kako ih zovu u Poljskoj prošle sezone su izborili povratak u Ekstraklasu, ali se već od starta aktuelnog izdanja lige videlo da tu ni po čemu ne pripadaju.

Neobičan podatak je da je derbi Lođa jedini od tri najveća u Poljskoj koji se igra u najvišem rangu fudbala u ovoj zemlji pošto to nije slučaj sa varšavskim i krakovskim jer Visla i Polonija igraju u drugoj ligi.

Prethodne utakmice dva tima na stadionu Lođa obično su završavale nerešenim rezultatom, a u poslednjem okršaju na stadionu LSK-a pobedio je Viđev 1:0. Obe ekipe su poražene u prvom kolu prolećnog dela sezone pa predstojeći derbi neće rešavati pitanje ko je jači, već manje slabiji.

Dan ranije u istom terminu veliki derbi Ekstraklase odigraće lider šampionata Jagelonija protiv trećeplasiranog Leha na svom terenu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke