Ponuda iz snova - Ovo ne smete da propustite!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 24.10.2021.
11:32
Izvor: Sportske.net

Još malo o derbijima širom Evrope.

EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN
EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Povezane vesti

Derbi vikend u Evropi. Odavno se nije desilo da imamo na programu oako dobre mečeve, a svakako da će najviše pažnje biti usmereno na "El Klasiko", "Derbi Italije" i "Bitku za Engelsku" u kojoj će se sudariti ogorčeni rivali Mančester - Junajted i Liverpul.

Ajaks - PSV

"Klassiker" jeste bio najveća utakmica u prošlom veku u Holandiji, ali na njega je pala prašina, jednostavno, Fejenord dugo nije konkurentan i na njegovo mesto stigao je PSV. Oni su bacili rukavicu Ajaksu, "Seljaci" kako ih potcenjivački nazivaju iz kosmopolitskog Amsterdama su na kraju krajeva, evropskom titulom sa kraja osamdesetih prešli u tešku kategoriju na kontinentu. PSV je klub koji je u poslednjih 35 godina osvojio 17 titula prvaka, gotovo svake druge godine. Imali su strašne serije na prelazu osamdesetih u devedesete, ali i u prvoj deceniji našeg veka. I mada krunu čekaju četiri godine, "Kopljanici" se mnogo više plaše njih nego Fejenorda. Ove sezone dva kluba su se ponovo odvojila, šampion ima bod više, ali stvari u holandskim derbijima nisu uvek takve kako izgleda. Uostalom, u duelu Superkupa koji je otvorio holandsku sezonu "Filipsovci" su napunili Amsterdamerse, bilo je 4:0. Ali i sami su osetili da u derbiju nema favorita kada ih je istim rezultatom ponizio Fejenord. Pa, kada pogledate kvote, bolje je kladiti se na golove nego slabo plaćenu pobedu domaćina.

 

Marsej - PSŽ 

"Velodrom" kuva, u sudaru Marseja i Pariza je praktično sve na talonu. Fudbal i najmanje, rivalstvo dva grada u svim sferama, teret lošeg života u luci za koji krive prestonicu, čak i verske podele su ono što se u Francuskoj smatra politički nekorektnim, ali postoji. PSŽ dominira od dolaska Arapa u klub, zanimljivo da njihovi navijači Olimpikove zovu "Arapi" i to nije nimalo pohvalno. Deluje sada bizarno, tek "Sveci" se ne okreću iza sebe. Smrt Bernara Tapija pre desetak dana je vratila priču u devedesete i ogromno rivalstvo u kome je sve bilo dozvoljeno. Moćni "Tele plus" sponzor Pariza u to vreme nije mogao da izađe na kraju sa najbogatijim čovekom Francuske koji nije birao sredstva da dobije trku. U devedesetim je svaki sudar Marseja i PSŽ bio rat, neretko su mečevi završavali sa nekoliko crvenih kartona, a kada je Marsej izbačen iz lige zbog nameštanja utakmica to nije bila velika uteha za glavni grad jer je titula prvaka Evrope priznata Tapijevom timu. Oni su pobedom protiv Milana stigli do "Klempavka" i ostali jedini francuski klub kome je to pošlo za rukom do dana današnjeg. PSŽ vodi na tabeli i niko ne sumnja da će vratiti titulu prvaka, posle iznenađenja koje je priredio Lil, ali ih na jugu čeka pakao. Sampaolijev tim je treći, imaju deset bodova manje od lidera, ali njihov cilj je povratak u Ligu šampiona. Titula je misaona imenica poslednji put su je osvojili pre deceniju. U stvari i to je jedina kruna u post-Tapijevom vremenu. PSŽ je kvalitetniji, u to nema nikakve sumnje i uglavnom su na ovom gostovanju naplaćivali sve Marseju za razmirice iz prošlosti. Verovatno će tako biti i ovog puta.

 

 

Olimpijakos - PAOK 

Jasno je da su Pirejci posle propasti odnosno opadanja moći Panatinaikosa morali da nađu novu tačku oslonca u rivalstvu. Jer, dominacija Olimpijakosa traje praktično od druge polovine devedesetih, a PAO je u ovom veku bio te dva puta prvak. No, pojavio se neočekivani rival, i to podržan ruskim novcem. Ivan Savidis je kupio praktično solunsku luku i sve ostalo u grčkoj Makedoniji tokom velike krize, postao idol grada, a njegova ulaganja u PAOK su se isplatila, na "Tumbi" su slavili duplu krunu 2019. a u prethodnih pet godina u grad su doneli četiri kupa. Tako su crno-beli ostavili iza sebe atinske velikane AEK i PAO. Ove sezone priča je ista, Olimpijakos vodi, imaju bod više od Solunjana, videćemo koliko će potrajati trka, jer Olimpijakos ima kvalitetniji tim. No, PAOK je tukao u maju Pirejce u finalu kupa i dobio ih u prvenstvu na "Tumbi". U poslednjih devet mečeva, računajući sva takmičenja timovi su potpuno izjednačeni, po četiri pobede i remi. Tako nešto pre Savidisa je bilo nezamislivo. No, domaći teren je obično prednost, Olimpijakos je favorit, no u grčkim derbijima obično nedostaju golovi. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke