Port Vejl - Hoće li se radovati Robi Vilijams?

Autor: Aleksandar Golubović
nedelja 15.05.2022.
12:25
Izvor: Sportske.net

Baraž za plasman u treću englesku ligu…

Povezane vesti

Kada se pomene Port Vale, za neke će asocijacija biti Robi Vilijams. Slavni muzičar je veliki navijač kluba iz Stouka, jednom je čak zaigrao za njih, doduše u prijateljskom meču.

"Valijanti"su samo u ovom veku dva puta bili u administraciji. Nikada nisu bili u eliti, pre 90 godina je zabeležen najveći uspeh, peto mesto u drugoj diviziji, a par decenija kasnije igrali su polufinale FA kupa.

Vratimo se Robiju koji je odrastao u gradu, pre administracije on je bio najveći deoničar, dao je oko 300 000 evra da spasi klub, a zanimljivo da restoran na stadionu "Vejl Park" nosi ime po njemu. Pre dvadesetak godina pristao je da napiše i otpeva pesmu za FIFA 2000 izdanje virtualnog fudbala, nije tražio novac, već da Port Vejl bude uvršten u igricu. Otišao je i korak
dalje, u Los Anđelesu gde žovo, osnovao je EL-Ej Vejl koji se takmiči amaterski...

Ali, dosta o njemu.

Klub iz Stouka je cele sezone uspešno leteo ispod radara. Oni su odbijali svaku priču o ambicijama, ali onda su u martu i aprilu igrali sjajno, naređali sedam pobeda u osam mečeva i stvari su postale ozbiljne.

Najbolje od svega je da su pobeđivali bez menadžera Darela Klarka koji je bio na odsustvu zbog porodičnih problema. Sjajna serija je okupljala desetak hiljada ljudi na domaćim mečevima, a činilo se u jednom trenutku da Vejl može u ligu direktno, bili su drugi iza Forest Grina, no, nisu izdržali. Na kraju se Eksiter dokopao drugog mesta, a ušao je i Bristol Rovers poslednjeg dana sezone pošto je utrpao sedam komada Skantorpu i na osnovu gol-razlike otišao direktno u ligu, rasplakavši već viđeni Nortempton koji će u baraž.

Port Vejl je završio sa dva boda manje od trećeg i četvrtog, ali su zadovoljni šansom da se bore za elitu. Pobedili su u 22 mečeva ove sezone, prošle su bili 13, a pre četiri, odnosno tri godine, nakon ispadanja iz treće lige Port Vejl je bio na korak od ispadanja iz engleske ligaške piramide, u petu ligu, ali su na kraju bili 20. i oba puta se spasili u finišu.

Ovu sezonu je obeležio iskusni napadač Džejmi Proktor koji je zablistao tokom proleća, postigao je 12 golova, među njima i fantastičan pogodak makazicama protiv Saton Junajteda, a doneo je bodove u nadoknadi protiv Oldama, kada je Port Vejl osetio da ima šansu. Ovaj ofanzivac je pred deset godina kao talentovani mladi igrač potpisao ugovor sa tada premijerligašom Svonsijem, ali nikada nije dobio šansu, pa se šetao po nižim ligama, probao i u Boltonu, ali se nije dugo zadržao.

Svejedno, ovo je njegova najbolja sezona u karijeri, igrao je odlično u tandemu sa Vilsonom, igračem koji je svojevremeno važio za nadu Mančester Junajteda, ali je posle nekoliko pozajmica, mladi fudbaler zablistao u rodnom Stafordšajru.

Posle pet godina Vejl će imati šansu, rival u polufinalu je Svindon koga su dobili u gostima, ali izgubili kod kuće. Čini nam se da je Vejl bolji tim, ali da je možda najbolja opklada GG jer su u pitanju napadački timovi, Svindon je najefikasniji tim četvrte lige, ali odbrana nije bila
dobra u većem delu sezone.

U drugom polufinalu igraće Mensfild i Nortempton, videćemo kako će se gosti oporaviti od šoka, odnosno izgubljene direktne promocije zbog manjeg broja golova od Bristol Roversa u poslednjih 90 minuta sezone.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke