Porto protiv Čelsija - Zajednički imenitelj, Murinjo

Autor: Milovan Longinov
sreda 07.04.2021.
15:25
Izvor: Sportske.net

Sudbina dva kluba u ovom veku je nekako vezana za Portugalca

Povezane vesti

Ta 2004. bila je turbulentna za Žoze Murinja. Pokorio je Evropu sa Portom, klizao kraj aut linije na "Old Trafordu" pred zaprepašćenim Fergusonom, a finale i pobedu protiv Monaka, gledao stalno se osvrćući u prvi red tribina.

Ova priča je manje poznata, naime zbog navodne afere sa ženom vođe navijača "Zmajeva" po jednoj priči, ili zbog toga što je odbio da plati "reket" po drugoj, Žozeu su stigle smrtne pretnje. U finalnom meču na novoj "Šalke Areni" porodica je sedela tik uz klupu, okružena telohraniteljima. Slika Žoze Murinja koji stoji sa strane, dok igrači slave, obišla je svet, a istina je tek kasnije oktrivena.

Odmah posle toga je napustio Nemačku, brzo se dogovorio sa Čelsijem koji je novcem Romana Abramoviča stvarao strašan tim. Murinjo je svim silama želeo u PL, prepun samopouzdanja, na danu promocije je sebe proglasio "Posebnim", a preuzeo je klupu od Ranijerija koji je izborio plasman u Ligu šampiona, ali se znalo da će biti smenjen.

Upravo navijače Čelsija za taj prvi boravak Murinja u Zapadnom Londonu vežu najlepše uspomene. Dvanaest meseci ranije, Italijan je doveo Džoa Kola, Damijena Dafa, Kloda Makalelea između ostalih. Tim je bio dobar, ali ne i veliki, ocenio je Murinjo. 

Za više je bilo potrebno novo otvaranje novčanika i to kakvo. Sa sobom je poveo Karvalja i Paula Fereiru, doveo još dvojicu zemljaka, Tijaga iz Benfike i Nunja Moraiša iz Penafijela, iz Marseja je stigao Drogba, iz Strazbura Petr Čeh, iz PSV Ajndhovena Roben i naš Mateja Kežman.

Bogarde koji je primao ogromne pare da ne igra je otpušten, ekspedovao je Desaija, Verona, Flojda Haselbanka, Melkiota, Stanića, Gronkjera koji je samo godinu dana ranije dao gol koji je Čelsi uveo u LŠ i naterao Abramoviča da kupi klub. Otiša je i Krespo, otpušten Petit, nije bilo mesta ni za Zendena, Stanića. Klub je potrošio preko 100 miliona evra tog leta, zaeadio je 2.2, koliko je za pomenutog Gronkjera platio Birmingem.

To je bila strašna sezona, Murinjo je posle 50 godina vratio titulu na "Stamford Bridž", imali su 12 bodova više od "nepobedivog" Arsenala, +57 gol razliku. Promenio je sve, ali i odustao od prvobitnog plana da igra defanzivniju formaciju 4-4-2, takozvani dijamant sa Lampardom iza dvojice napadača (to je igrao u Portu sa Dekom). Zadnji vezni bi bio Makalele, a planirao je da upari Gudjonsena i Drogbu. Zanimljivo da u prvom planu nisu bili ni Roben, ni još par pojačanja, ali je uvideo da tako konzervativnom igrom neće pridobiti Abramoviča koji je želeo spektakl. 

I dobio ga je, u 4-3-3, uz Terija i Karvalja, Galas i Fereira su bili na bekovima, Makalelea je okružio Lampsom i Tijagom. a po bokovima u napadu iskoristio Dafa i Robena, iza Drogbe ili Gudjonsena (od meča do meča).

Nakon poraza od Sitija u oktobru, do proslave titule kod Boltona krajem aprila 2005. izgubili su još samo deset bodova. Zanimljivo, te godine su igrali protiv Porta u grupnoj fazi, dobili su 3:1 u Londonu, a onda izgubili poslednji meč na "Dragau" čime je Porto prošao dalje. Postoji teorija zavere koja kaže da je Murinjo pustio bivši klub, ali su se Portugalci borili sa ruskim CSKA što ipak baca sumnju. Tačno je, Čelsi je vodio golom Dafa, ali onda iz "dvojke u keca", Dijego i Beni MekKarti su okrenuli pa je Porto kao drugi prošao dalje.

Te godine Murinjo je izbacio Barsu i Bajern u Ligi šampiona, ali ga je eliminisao Benitez u mitskom polufinalu koje je odlučio "gol duhova", Luisa Garsije o kome smo pisali. Murinjo nikada nije priznao taj poraz. Za utehu osvojio je protiv Liverpula nakon produžetaka Liga kup, ali to je bila slaba nagrada u odnosu na propušteno u Evropi. 

Dve godine kasnije neke sličnost, Murinjo je bio drugi u PL, osvojio Liga kup, i opet naišao na Porto, u osmini finala. Bilo je 1:1 u Portugalu, onda se spremio da parkira autobus, ali je Kvarežma šokirao "Stanford Bridž". Roben i Balak su okrenuli, i te godine je Murinjo stigao do polufinala Lige šampiona i bio eliminisan od Liverpula, odnosno Beniteza na penale.

Dve godine kasnije, Čelsi je dva puta u grupi tukao Porto sa po 1:0, a u oba meča Nikolas Anelka je bio strelac. 

Tada Murinjo nije bio na klupi, ali jeste 2015. kada se opet susreo sa Portom u grupnoj fazi. Andre-Andre je doneo pobedu "Zmajevima" u prvom meču kod kuće, u decembru 2015. bilo je 2:0 za Čelsi, golove su dali Vilijan i Ivan Markano koji je pogodio sopstvenu mrežu. Osam dana kasnije, Murinjo je dobio otkaz u svom drugom mandatu među "Plavcima".

Od tada nisu igrali, oba kluba neće osvojiti titulu za razliku od nekih ranijih dana, ali oba tima će sve snage baciti na Ligu šampiona. Na kraju krajeva, Porto je nokautirao Juventus, Čelsi se preporodio pod Tuhelom, verovatno je da su želeli neke druge. Iako Englezi ulaze kao favoriti, samo jedan podatak. Porto je i sa manjim budžetom i stalnom prodajom igrača u poslednjih šest godina dva puta igrao četvrtfinale. Čelsi posle velikih uspeha u prvoj polovini prošle decenije, nijednom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke