EP (kval) - Ronaldo i Portugal se raspucali u Luksemburgu, Bosna pala u Slovačkoj!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 26.03.2023.
22:40
Izvor: Sportske.net

Favorit se već izdvojio, sledi velika borba za drugo mesto.

EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES
EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Povezane vesti

Kompletirano je drugo kolo grupe J u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Fudbaleri Portugala deklasirali su Luksemburg u gostima sa 6:0, dok je Bosna i Hercegovina poražena u Bratislavi od Slovačke rezultatom 2:0. Ranije danas je Island demolirao Lihtenštajn u gostima sa 7:0.

Portugalci su uhvatili ritam pod vođstvom novog selektora Roberta Martineza, pa su posle četiri komada Lihtenštajnu, večeras spakovali još šest Luksemburgu.

Kristijano Ronaldo je nastavio da pomera granice u reprezentativnom fudbalu i otvorio je seriju golova u devetom minutu, kada je pogodio na asistenciju Mendeša.

Drugi gol je stigao šest minuta kasnije. Bernardo Silva je sjajno centrirao sa desne strane i pogodio Žoaa Feliksa u "trepavicu", a ovaj je sa linije peterca udarcem glavom rutinski matirao golmana Morisa.

Već u 18. minutu bilo je 0:3, a Bernardo Silva se nakon asistencije, sada upisao i u listu strelaca. Palinja ga je savršeno proigrao, a omaleni Silva je utrčao u prazan prostor između dvojice domaćih defanzivaca i glavom poslao loptu u mrežu.

Savršeno prvo poluvreme je Portugal kompletirao u 31. minutu, kada je Bruno Fernandeš gurnuo loptu u prazan prostor za Ronalda, ovaj uspeo da izbegne ofsajd zamku, a potom je izašao sam pred Morisa i izvršio rutinsku egzekuciju, za 0:4 i svoj drugi gol na meču.

Bilo je mirno do 75. minuta, a onda je Martinez na teren poslao Rafu Leaa i Otavija, koji su posle samo 120 sekundi učestvovali u akciji kod petog gola. Mendeš je napravio najveći posao, kada je u punom sprintu pretrčao skoro 50 metara, odložio je zatim loptu levo za Leaa, ovaj je ubacio u kazneni prostor, a tamo je Otavio odlično skočio i glavom pogodio metu, za 0:5.

I Leao se upisao večeras, pošto je u 89. minutu postavio konačnih 0:6. Dobio je dugačak pas od Rubena Neveša, protutnjao po levom boku, poigrao se sa čuvarima, ušao u šesnaesterac i na lep način smestio loptu u mrežu.

Bosna i Hercegovina je pre tri dana blistala u Zenici protiv Islanda, a večeras je ispoljila onaj pravi "balkanski mentalitet" i bez ikakvog žara i otpora izgubila od Slovačke, koja u četvrtak nije uspela da pobedi Luksemburg.

Domaćin je poveo u 13. minutu, kada se Robert Mak na nedopustiv način za defanzivce Bosne, "prošetao" sa loptom do 20 metara od gola, a onda je neometan uputio silovit udarac i savladao Šehića, za 1:0.

Slovaci su utakmicu rešili u 40. minutu. Haraslin je iskoristio još jednu očajnu reakciju bosanske odbrane, dokopao se lopte u opasnoj zoni i poslao je u mrežu preciznim udarcem sa 15 metara, za 2:0.

U nastavku je ekipa Faruka Hadžibegića imala jalovu inicijativu, u igru je ušao i roviti Edin Džeko, ali do šanse nije mogla, a kamoli do gola.

Favorit Portugal se očekivano izdvojio na prvom mestu na tabeli, a za drugo, koje takođe vodi direktno na EURO, će se očigledno voditi velika i ravnopravna bitka između tri selekcije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke