Portugal - Iznenađenje zabranjeno!

Autor: Sportske Net
petak 06.08.2021.
21:00
Izvor: Sportske.net

Sporting će teško odbraniti titulu...

EPA-EFE/ANTONIO COTRIM
EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Povezane vesti

Nakon gotovo 20 godina titula je u čeljusti "Lavova", potpuno neočekivano Sporting je uspeo fantastičnim igrama tokom sezone da ostavi iza sebe rivale, ali i da promoviše, uz Ajaksovu, verovatno najbolju fudbalsku školu u Evropi. Tako je titula sada na "Alvalade", klub slavi Rubena Amorima bez obzira na njegovu igračku prošlost u ekipi Benfike. Platili su za njega rekordno obeštećenje u ligi, kada su treneri u pitanju, i to Bragi i očigledno povukli dobar potez.

Sporting je do sada uzeo Esgaja, desnog beka Brage koji je i najveće ulgaganje, a stigao je i Vinagre, Mendešov igrač iz Vulverhemptona. Dosta igrača se vratilo sa pozajmica, ali realno, iako ima dosta poznatih imena poput Batalje, Dumbije, Pedra Mendeša, većina njih je već otišla u druge klubove na nove pozajmice, dok je Žoao Mario bio preskup, pa se iz Sportinga preselio u Benfiku i čeka ga pakao u derbiju Lisabona. Za sada nisu prodali najvažnije fudbalere, ostaju pri svome da fantastični klinac, levi bek Nunjo Mendeš ne može iz kluba, ukoliko Siti ne plati 60 miliona (ili neko drugi) klauzulu, a ostaće i strašni Pedro Gonkalveš, naslednik Bruna Fernandeša koji je, iako vezni igrač prošle godine dao 23 gola za klub. Sigurno da će dovesti još nekoliko igrača, verovatno iz Južne Amerike, ali i promovisati par fudbalera iz svoje škole.

Biće teže nego prošle godine, čak Sporting je tek treći favorit, iza Portoa i Benfike, mnogi veruju da je ovo izuzetak i da će se dva veća, uspešnija i bogatija kluba oporaviti.

Benfika je prošlog leta vratila Žuana Žesusa koji je napravio čudo sa Flamengom, ali nije uspeo da vrati titulu na "La Luž". Zbog mahinacija je uhapšen predsednik Luis Vieira, na dušu mu stavljaju utaju poreza, mahinacije sa novcem, sumnjive transfere i poslove sa menadžerima, pa je legendarni Rui Košta preuzeo privremeno mesto prvog čoveka kluba.

"Orlovi" su lepo popunili kasu prodajom Pedrinja Šahtjoru, a otišli su i mladi Nunjo Tavareš u Arsenal, Ćeevi u Seltu, Hrvat Krovinović i Semedo, do sada je od transfera Benfika ovog leta zaradila 30 miliona. Ali, troše novac, ukrajinski napadač Jaremčuk je stigao iz Genta za 17 miliona, Meite koji je bio na pozajmici u Milanu je kupljen od Torina, a novo lice je i Žil Dias bek Monaka. Na kraju oteli su kako rekosmo Žoao Marija iod Sportinga, stigao je Pinko iz Maritima, videćemo par igrača iz drugog tima, otišao je legendarni štoper Žardel, a videćemo gde će igraći poput Žote, Vinisijusa koji se vratio iz Totenhema i hoće li ga Žesus koristiti ove sezone. Benfika je više manje zadržala najboljwe, Grimalda, Picija, Darvina Nunjeza, tu su i dalje veterani Otamendi i Vertongem pa Vejgl, Tarabt, naš golman Svilar, koji će imati prednosti. Benfika pokušava da proda Grka Vlahodimosa Lilu. Takođe ostao je Seferović, ako se pogleda roster, čini se da su prvi kandidati za prvaka.

Ali, kako otpisati u toj trci Porto?

Prošle godine su bili drugi, Konseisao je i dalje na klupi, nokautirali su Juve u Ligi šampiona, imaju iskusan tim predvođen večnim Pepeom, Marko Grujić je ostao, otkupili su njegov ugovor. Stigao je jop jedan Pepe, brazilski vezista iz Gremija, ali tek će doći Brazilci. Kupili su Bruna Koštu koji se istakao u Portimomenseu i štopera Santa Klare Fabija Kardoza. PSŽ im je uneo pare u kasu, otkupili su Danila Pereiru, moćni Musa Marega je otišao da unovči ime u Saudi Arabiji, Malang Sar se vratio u Čelsi. Porto ima iskusan tim, kao i Benfika, Markana, Uribea, Čansela Membu, Koronu, Otavija, da ne nabrajamo, dakle nukleus ekipe je tu i oni su dugo zajedno i sigurno neće prepustiti tako lako krunu ekipi Benfike, niti dozvoliti da se Sporting odlepi kao prošle sezone.

Večna četvrta je, pogađate Braga, i tu nema ništa novo. Jurišaće na kupove, prošle su izgubili finale Liga kupa, ostali bez trofeja, Karlos Karvahal je opet morao da se pomiri sa prodajama Esgaja i Košte, vratili su Jurija Medeiroša, stigao je Španac Gonzales iz Vijareala, Mineiro iz Brazila, vratio se i Fabio Martins iz Al-Šababa. Braga ima solidan tim kao i uvek, pametno kupuju, Orta, Tijago Sa, Nunjo. kapiten Franseržo su i dalje tu, možda garancija da su bolji od ostalih, ne mislimo na veliku trojku. Možda iznenade, ali čini se da bi opet bili zadovoljni plasmanom u LE. Pet od poslednjih šest godina igrali su u grupnoj fazi ovog takmičenja.

Gde je Braga tu je i večiti rival Vitorija iz Gimaraeša. Derbi Minja i ove godine će biti priča za sebe, "crno-beli" su bili sedmi prošle godine, razočarali, bilo je dosta promena, ali oni najbolji su ostali. Na klupi je Pepa koji je bio odličan prethodne godine sa Pakoš Fereirom, pa je otišao u veći klub.

Kad smo kod Pakoš Fereire oni su odigrali neverovatnu sezonu, bili peti, novi trener je Žorge Simao koji se vratio iz Belgije, vodio je pre nekih pet godina Bragu. Kako to obično biva, napustilo ih je nekoliko igrača koji su stekli afirmaciju, neki su se vratili u svoje klubove posle pozajmica, deluju slabije, niko naravno ne očekuje da ponove uspeh, ali bili bi srećni da izbegnu borbu za opstanak. Oni i Žil Visente koji se solidno pojačao su verovatno timovi za top 10, tu je i Morerirense koji je sačuvao ekipu i doveo par igrača na pozajmicu iz jačih klubova. Oni rade dobro, bili su osmi i tu bi u zlatnoj sredini trebalo da ostanu.

Ostali?

Vizela je prvi put u ligi posle 36 godina, u euforiji su, odmah idu šampionu Sportingu, doveli su veliki broj igrača, ali treba to spakovati. Uz njih ušao je Estoril posle tri godine su opet u eliti, nemaju novca dovode slobodne igrače. Ni ostali klubovi za sada nemaju šta da potroše, mada je Famalikao, "menadžerski" klub vratio u zemlju legendu Bruna Alveša, a doveli su i Tavareša iz Bresta, Tavareša iz drugog tima Benfike. Ovde upravlja Mendeš, otišlo je nekoliko igrača, Babić nije izborio ugovor, Luković je otišao u Belenenses, prodali su dobro brazilskog špica Silvu. Santa Klara sa Azora igra Ligu Konferencija ubiće ih ako prođu putovanja, Tondela se uvek volšebno izvuče, Maritomo je ostao jedini tim sa Madeire, Belenenses je pustio dosta igrača, Petit bivši reprezentativac je na klupi, za njih je misaona imenica da daju gol. Bili su deseti prošle godine, dali 25 golova koliko i Rio Ave koji je ispao. Ali i primili su najmanje od svih timova u donjem domu. Vratila se i Aruka, posle baraža sa Rio Aveom, ovaj klub sa severa ima bukvalno milion Brazilaca, Portugalci su zaista retkost u timu, dominiraju fudbaleri iz Afrike i Latinske Amerike, pa videćemo šta može legija stranaca.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke