Portugalski kup – Amorimov prekidač za gašenje Porta

Autor: Milovan Longinov
nedelja 26.05.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Trener Sportinga bi pobedom u Oeirasu ostavio „Zmajeve“ bez izjednog trofeja ove sezone.

EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Povezane vesti

Deceniju pošto je kao fudbaler Benfike osvojio jedini trofej Kupa Portugala u igračkoj karijeri, perspektivni trener Sportinga Ruben Amorim vratiće se ove nedelje na čuveni stadion u Oeirasu nadomak Lisabona.

Sa sveže prišivenom drugom zvezdicom na grbu Sportinga, Amorim će sa lisabonskim „Lavovima“ pokušati da u finalu kupa savlada Porto i osvoji prvi prvu duplu krunu sa voljenim klubom.

Posao mu neće biti nimalo lak pošto će ove nedelje na Nacionalnom stadionu u Oeirasu od 18:15 naspram sebe imati dvostrukog uzastopnog osvajača kupa i ekipu kojoj teško pada što je drugu sezonu zaredom ostala bez šampionske titule.

Prethodni put Sporting je osvojio kup u sezoni 2018/19 kada je Amorim tek načinio prve trenerske korake vodeći trećeligaša Kaza Piju. Već nekoliko meseci kasnije prelaskom u Bragu steći će potpunu afirmaciju.

U međuvremenu postao je jedan od najtraženijih trenera današnjice i samo je pitanje trenutka kada će stići poziv koji se ne odbija, a Amorim spakovati kofere ostavivši iza sebe izuzetne rezultate sa Sportingom.

Vrlo je moguće da će predstojeći okršaj u Oeirasu biti prilika za poslednji Amorimov trofej sa Sportingom, klubom kojem je sa dve titule u četiri sezone omogućio da izađe iz duboke senke Benfike i Porta.

I dok su se na „Dragau“ tokom sezone pomirili da nemaju šanse da ozbiljnije ugroze Amorimom Sporting, predstojeće finale kupa prilika je za nastavak dominacije Porta u ovom takmičenju i slatku osvetu Amorimu.

Mada je to i dalje na nivou spekulacije (da ne upotrebimo neku težu reč), upućeniji u zbivanja u portugalskom fudbalu reći će vam da je u temelje Portovog uspeha utkana žrtva Sportinga kao nepotrebnog trećeg.

I dok je Portu prošlosezonski trijumf u kupu bio uteha za krah u tesnoj šampionskoj trci sa Benfikom, tim Serhija Konseisaa se suočava sa situacijom da sezonu završi bez trofeja sa gorčinom da će prvi put nakon osam godina završiti kao treći.

Sve to alarmiraće „Zmajeve“ da naročito naoštreni stignu u Oeiras gde će težiti da drugi put u istoriji stignu do tri uzastopna trofeja u kupu.

Prethodno su to činili na prelazu prve dve decenije ovoga veka, slaveći u finalima protiv daleko slabijih ekipa, a eventualni trijumf nad Sportingom omogućio bi im osvajanje jubilarnog 20. trofeja u kupu.

Porto bi i dalje gledao u leđa neprikosnovenoj Benfiki kada je reč o trofejima u kupu, ali bi mogao da se pohvali da je porazio jednu od najdominantnijih ekipa u istoriji portugalskog fudbala.

I dok će Amorim biti u prilici da prvi put vodi Sporting u finalu kupa, nasuprot sebe imaće prekaljenog kolegu koji je iza sebe ima tri trofeja u ovom takmičenju.

Uspesi Serhija Konseisaa sa Portom u kupu došli su nakon bolnog poraza na penale od Sportinga u finalu za sezonu 2018/19. Bilo je to drugo uzastopno finale koje lisabonski velikan dobija boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Sporting je i 2008. godine bio bolji od Porta u finalu, a poslednji trijumf „Zmajeva“ viđen je osam godina ranije kada su Deko i Klejton rešili pitanje pobednika u ponovljenom meču.

Kratak osvrt na tradiciju međusobnih duela u finalima kupa ukazuje na veliku neizvesnost kada se na suprotnim stranama nađu Sporting i Porto. Prethodni duel s kraja aprila na „Dragau“ završen je nerešenim rezultatom 2:2.

Porto je do dubokog finiša utakmice imao 2:0, ali je izvanredni Viktor Jekeres sa dva gola doneo izjednačenje Sportingu.

Sve navedeno uticaće na pravi spektakl u Oeirasu, a videćemo da li će se Sporting radovati prvoj duploj kruni nakon 22 godine ili će Porto zaustaviti Amorimov tim koji izgleda nezaustavljivo.

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke