Poslastica u kupu - Derbi dela Kapitale!

Autor: Milovan Longinov
utorak 09.01.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Četvrtfinale kupa na Apeninima…

Povezane vesti

Pisali smo jednom o Senadu Luliću, jedinom balkanskom kapitenu u istoriji Lacija, Bosancu koji je prerastao u mit. Jednog ga je navijač Lacija zaustavio na ulici i poljubio u levu nogu. Priznao je da je bio u čudu, ali pobediti Romu i to u meču za trofej, nije li to san svakog igrača? Još da date jedini gol na utakmici, pa to se desilo Luliću.

Ovaj levi bek je jednog 26. maja na krcatom "Olimpiku" savladao Rumuna Bogdana Lobonta i doneo peti kup "Orlovima" u istoriji. To što je osvojen protiv Rome ga čini besmrtnim, jer nekoliko puta smo na ovim stranama primetili, rimski derbi je utakmica za sebe, pobedite i sve će vam biti oprošteno.

Lacio i Roma će sredinom nedelje opet igrati u kupu. Ovoga puta je četvrtfinale u pitanju, takmičenje gde Lacio ima više uspeha u međusobnim duelima. Posle tog Lulićevog trijumfa, nekih pet godina kasnije rimski klubovi su igrali u polufinalu, kada su na programu dva meča. Pobedom od 2:0 uslovno rečeno kod kuće, Lacio je prošao dalje i pored poraza u revanšu od 3:2. Naš Sergej Milinković Savić i Imobile koji je i danas u klubu su obezbedili prednost pred revanš, pa iako je Roma dobila sa 3:2 drugu utakmicu, nije bilo dovoljno, "Nebesko- plavi" su izborili završni meč gde ih je na istom stadionu u borbi za pehar dobio Juve.

Roma je, 2011. tukla Lacio u kupu, a "Vučica" je 2003. dobila oba meča i izgubila finale od Milana. U prošlom veku Lacio je dobio četvrtfinale (oba meča, tada su se igrala dva u ovoj rundi, a Vlada Jugović u obe utakmice dao po gol), i osvojio kasnije kup protiv Milana.

Pre toga osamdesetih je mnogo kvalitetnija Roma izbacila gradskog rivala, a u daljioj prošlosti bilo je promenjivo, prvi meč ikada dobio je Lacio 1936. u osmini finala, Silvio Piola predratna zvezda i jedan od najboljih napadača u italijanskom fudbalu. Kada se sve sabere u kupu, po devet pobeda, ali je Lacio jednom više izbacio Romu. Bilo je i godina kada je igran kup po grupnoj fazi, obično bi tada završavalo remijem.

Lacio je osmini finala LŠ, sa nikakvim šansama protiv Bajerna, Roma je u plej-ofu LŠ protiv Fejenorda. Upravo je Lacio iza sebe ostavio Fejenord u elitnom evropskom takmičenju. Jedini derbi ove sezone u prvenstvu završio je razočaravajućih 0:0, a u prethodne dve godine kada su Sari, odnosno Murinjo sleteli na rimske klupe, Toskanac ima bolji skor 3:1 je za Italijana. Odnos je dobar, nije da su imali neke sukobe. Doduše, bilo je problema, kada je jedan od članova stručnog štaba Italijana slavio neprimereno izjednačenje Čelsija protiv Junajteda, bilo je 2:2, došlo je do bliskog kontakta, Sari se izvinio u ime pomoćnika Janija, kada su "Plavci" izjednačili u nadoknadi.

U rimskim derbijima, Murinjo je po običaju sugerisao da sa 40 miliona uloženoh u pojačanja, Lacio mora da se bori za titulu, a Sari je uz osmeh odgovorio da toliko ceni Murinja, da bi "drugo mesto za Romu bilo neuspeh".

Inače, pre derbija jesenas je Murinjo komentarišući Sarijevu izjavu da je Roma igrala "prijateljski meč protiv Slavije", dok je Lacio imao meč "na život ili smrt" protiv Fejenorda, izjavio:

"To pokazuje razliku između trenera koji je osvojio 26 trofeja i onog koji nije osvojio ništa, jednostavno, mentalitet nas pobednika se razlikuje, nema prijateljskih mečeva".

Ali, to im neće smetati da se zagrle pre četvrtfinala koje je potpuno otvoreno, i čini nam se predodređeno da bude tesno i bez mnogo golova. 

Sredinom nedelje na programu su i ostala četvrtfinala.

Najveći favorit je svakako Juventus, mada će morati da se nauče na iskustvu Napolija. Frozinone je održao čas fudbala na "Maradoni", spakovali su poker šampionu i zaista nemaju šta da izgube na gostovanju u Pijemontu. Nedavno su timovi igrali u prvenstvu u okolini Rima, sećate se verovatno, Vlahović je poleteo nebu pod oblake i doneo pobedu u poslednjih desetak minuta. I tada, a i sada smo savetovali pobedu Juventusa uz golove u obe mreže. Neće se Lacijali samo braniti, ekipa iz šire okoline prestonice igra dopadljiv fudbal. Oni su na svom premijernom gostovanju protiv Juventusa 2015. izvukli bod, tu utakmicu najbolje pamti Leonardo Blanšard koji je već pet godina u penziji.

On je tada postigao gol u nadoknadi za istorijski remi, i kasnije se rasplakao.

Razlog?

Par meseci pre toga, ovaj štoper je sa šalom bio na tribinama stadiona u Berlinu protiv Barselone u finalu Lige šampiona bodreći Juventus. U timu Frozinonea sada su Barečea, Sule, Kajo Žorge, svi Južnoamerikanci na pozajmici iz Juventusa, kao i Španac Lirola koji je takođe igrao bio u mlađim kategorijama Juventusa.

Mali derbi Lombardije igraće Atalanta i Milan. Naravno da je "Boginji" veći rival Inter, Atalanta je u drugoj nedelji decembra dobila Milan u prvenstvu, odlučio je genijalni gol Mjuriela petom u finišu. Posebno srećan bio je Belgijanac De Ketelare, koji je u Milanu dobio etiketu "promašene investicije" i letos je otišao u obližnji Bergamo. Atalanta je jedini trofej u istoriji osvojila šezdesetih u kupu, a u ovom takmičenju, od Milana su ispadali na prelazu vekova. Naime 1999. i 2000. su dva puta eliminisani, u oba navrata gubili su na "San Siro" i pobeđivali kod kuće. Samo sada je sve na talonu u jednoj utakmici, ona obećava golove. Čini nam se da je to najbolja ideja.

I naposletku, duel koji u utorak otvara program. Prošlogodišnji finalista Fiorentina dočekuje opasnu Bolonju. Domaći teren jeste prednost, ali teško Emiijani gube. Doduše jesu ove sezone nedavno poraženi na "Frankiju" sa 2:1. Poslednji put ove dve ekipe su se sastale u kupu 1999. tada je mnogo kvalitetnija Fiorentina dobila polufinale. Ali, to je bio neverovatan dvomeč. Sve je izgledalo lako sa Toskance, kada je na "Dal'Ari" tim "Ljubičastih" slavio sa 2:0. Ali, Đonatan Binoto je sa dva gola šokirao Fiorentinu u revanšu, pa je usledio produžetak u kome su Sandro Kois i legendarni Rui Košta doneli ipak finale. Malesanijeva Fiorentina je protiv favorizovane Parme osvojila kup, što je jedan od najvećih uspeha u novijoj istoriji.

Kako rekosmo, igra se jedan meč, polufinalisti će biti poznati sredinom nedelje. Za one koji vole da se klade na pobednika, Juventus je na kvoti 3.45, s obzirom da ne igraju Evropu.Oni su i favoriti za osvajanje trofeja ispred Milana...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke