Posledica invazije? Pretnja za Romanov Čelsi?

Autor: Boris Jovanović
petak 25.02.2022.
10:09
Izvor: Sportske.net

Da li bi ovo bilo izvodljivo, priča lansirana juče u britanskom parlamentu...

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Povezane vesti

Hoće li se desiti nezamislivo?

Iako Roman Abramovič nije bio među oligarsima koje su juče neposredno pogodile engleske sankcije zbog invazije na Ukrajinu, izgubio je na padu deonica oko 350 miliona evra.

Ali, bio je tema u parlamentu. Laburisti su pokazali dokument Houm Ofisa, odosno ministarstva unutrašnjih poslova koji povezuje Abramoviča sa Putinovim režimom i korupcijom u Rusiji.

Laburistički poslanik Kris Brajant je išao toliko daleko da je tražio da mu se zamrznu svi finansijski interesi u Rusiji, uključujući i vlasništo nad Čelsijem. 

Ibnače Abramovič je izgubio mnogo u padu deonica Evraza i Polimetala, rudarskih kompanija, one danas vrede 30% nego juče. 

Što se tiče dokumenta on je iz 2019. pitanje u parlamentu je bilo zbog čega iako izveštaj postoji ništa nije urađeno po tom pitanju.

Uz to, pomenuti Brajant se založio i za oduzimanje nekretnina Abramoviču na ostrvu koje vrede oko 200 miliona evra. 

Abramovič je još pre deset godina priznao korupciju kada je rekao da je zbog reči i koda časti platio svoj političkom ocu Berezovskom 1.3 milijardi  funti, odnosno dao mu je kako bi podržao njegov "skupi životni stil", kako je izjavio tada.

Abramovič je inače praktično proteran iz Engleske, ne može da živi na ostrvu, a retko dolazi u London. On je još 2018. povukao svoj zahtev za boravišnu dozvolu nakon kritika na račun Rusije u čuvenom slučaju trovanja u Solsberiju. Medijima je iz ministarstva signalizirano da nikada više neće dobiti dozvolu da živi u Britaniji. 

Engleska vlada nije želela da komentariše, ali se priča da su imigracioni zvaničnici dobili smernice da ne dozvole Abramoviču koji ima zamak od 150 miliona evra blizu Kensington palate da se naseli u Engleskoj.

Posle 2018. on je dobio na bazi svog porekla izraelski pasoš koji mu omogućava da boravi neprekidno u UK šest meseci. On to koristi da dolazi na kratka putovanja u London gde je poslednji put bio u oktobru. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke