Poslednji dan - Ovo su kandidati za novog vlasnika Čelsija, ko ima najveće šanse?

Autor: Boris Jovanović
petak 18.03.2022.
08:28
Izvor: Sportske.net

Trka stigla do kraja...

NEIL HALL
NEIL HALL

Povezane vesti

Petak je poslednji dan za prikupljanje ponuda za prodaju Čelsija. Naravno, Abramoviču se žuri, jasno je, on u ovom trenutku čini sve kako bi se oslobodio balasta, ali i izbegao sankcije, odnosno oduzimanje kontrole nad "Plavcima". 

Trgovačka banka "Rejn Grupa" rukovodi čitavim procesom prodaje, do večeras će zatvoriti čitavu priču, a potom svesti listu kupaca na četiri ponude.

Poslednji koji su se oglasili su Rikets Grupa, vlasnici bejzbol kluba Čikago Kabsa, ali tu postoji problem sa vlasnikom Džoom Riketsom. Ovaj milijarder je u jednom od svojih mejlova Muslimane označio kao neprijatelje. On se izvinio, ali priča se da bi Čelsijevi Muslimani, pre svih Kante koji je veoma pobožan, kao i Zijeh i Ridiger kome ističe ugovor odmah tražili da odu.

Međutim, Džo Rikets i njegov sin Pit ne bi bili deo upravljačke strukture, što bi moglo da odobrovolji igrače i navijače.

Juče je procurelo da se pojavila londonska investiciona foirme Etel Partners i da je jedan od njenih vlasnika Rikardo Silva potvrdio da je poslao ponudu od oko 2 milijarde funti, kao i da su spremni da odmah upumpaju još novca da ne bude problema do kraja sezone.

Ipak kao najozbiljniji kandidati se pominju Švajcarac Hansjorg Vus, koji zajednom sa Todom Belijem i Džonatanom Goldštajnom ima navodno najbolju ponudu, od oko 2.5 milijarde funti. Prvi Vus je švajcarski milijarder, on je "Bliku" potvdio namere. Ted Beli dolazi iz bejzbola (El-Ej Dodžersa) njegovu ponudu od 2.2 milijarde je Abramovič odbio pre par godina, a treći od investitora, Goldštajn nije uspeo da kupi Totenhem pre osam godina. 

Vudi Džonson vlasnik Njujork Džetsa je navodno ponudio oko 2 milijarde, on je blizan trampu, naslednik je čuvene firme Džonson&Džonson, bio je ambasador u Trampovoj administraciji i to u Londonu. 

Ser Martin Broton je autsajder u trci, on je bivši predsednik Britiš Eirvejza, a uz sebe ima i legendarnog Sebastijana Koua. Lord Kou je slavni atletićar, sada u politici, odličan je prijatelj sa predsednikom Čelsija Brusom Bakom koji bi mogao da bude spona ka Abramoviču. Ali, priča se da je ova ponuda ipak slabija od američkih.

Na kraju Saudijci, imaju i najveću ponudu od 2.7 milijardi funti, ali biće im potrebno mnogo sreće i podrške spolja da bi uspeli. Pre svega zbog pozadine, mada Saudijci iz Njukasla jesu na kraju dobili bitku, problem je tajming. Iza ove ponude je zvanični Rijad, mada je ona upakovana u Saudijsku Medijsku Grupi, čelni čovek je Muhamek Alkereji koji tvrdi da je počeo da navija za Čelsi kada je radio u Dojče Banci u Londonu gde se školovao. Ako imamo u vidu da su vlasnici Njukasla čekali 17 nedelja, teško da će Abramovič tako rizikovati u ovoj žurbi. 

Videćemo kada ponude budu otvorene i spisak sveden ko bi na kraju mogao da izbije u prvi plan, ali ostaje u svakom slučaju bojazan navijača, da ponuda koja bude prihvaćena (nekako ne verujemo da će Saudijci uspeti), znači kraj trošenja, jer su svi američki vlasnici u PL, ali i u drugim ligama okrenuti profitu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke