''Postrojavanje'' u Darmštatu – Da se ''ljiljani'' pretvore u ''ramondu''

Autor: Nemanja Janošev
subota 09.03.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

U Nemačkoj se ovakva ''šok-terapija'' retko viđa...

Beta/Uwe Anspach/dpa via AP
Beta/Uwe Anspach/dpa via AP

Povezane vesti

  

Aktuelna sezona u Bundesligi protiče u znaku sjajne ekipe Leverkuzena koja nezadrživo grabi ka osvajanju svoje prve titule u šampionatu Nemačke, ali je proteklog vikenda velika pažnja javnosti bila usmerena i na ''fenjeraša'', ekipu Darmštata, pa ćemo se u susret 25. kolu ovde pozabaviti tim klubom.

 

Darmštat je u prošlom kolu doživeo ponižavajući poraz na svom terenu od čak 0:6 u duelu sa Augsburgom, a koliko je bio nemoćan u tom duelu pokazuje i podatak da su gosti već u prvih pola sata utakmice stekli čak pet golova prednosti. Takav debakl je bio neočekivan imajući u vidu da je Darmštat u poslednje vreme pokazivao blagi uspon forme, remijima na gostovanjima u Bremenu i Menhengladbahu.

 

Navijači su verovali da bi duel sa Augsburgom mogao da vrati nadu u opstanak, ali su umesto toga doživeli veliko razočaranje i osećaj poniženja. Sve je kulminiralo po završetku te utakmice, kada je jedan od vođa navijača sišao na teren i vrlo energično ''očitao bukvicu'' fudbalerima Darmštata koji su ga pažljivo slušali, uz zvižduke koji su se čuli sa drugih delova tribina. Scene koje nisu tako retke u našem superligaškom fudbalu, ali u Nemačkoj je tako nešto velika novina.

 

"Bilo je jasnih i nedvosmislenih reči, ali uopšte nije bilo agresivno. To je bilo sasvim u redu. Posle takvog poraza nismo zaslužili poštovanja ljudi. Mogli su da nam dobacuju i da nas vređaju, ja bih sve to podneo, jer nismo bili dostojni da nosimo ovaj dres'', rekao je golman Marsel Šuen.

 

Kako je to uticalo na ekipu Darmštata videćemo u subotu kada će imati teško gostovanje u Lajpcigu. Mnogo veća borbenost i energija je ono što se od njih sada očekuje, ali nije realno očekivati da mogu da se vrate sa bodovima kući. Darmštat zaostaje čak 12 bodova za Bohumom koji je prvi iznad zone ispadanja, pa je jasno da je baraž jedina nada za spas, s obzirom da 16-plasirani Keln ima samo četiri boda više.

 

Istorija ovog kluba traje 126 godina, osnovan je još krajem 19. veka, davne 1898. godine, ali Darmštatu je ovo tek peta sezona u najvišem rangu takmičenja u Nemačkoj. Prvi put mu je to uspelo 1978. godine, čak je te sezone uspeo da remizira 1-1 u gostima kod Bajerna u Minhenu, ali se ekspresno vratio u drugoligašku konkurenciju, kao poslednjeplasirani u Bundesligi.

 

Sam plasman u elitu bio je ogroman uspeh za taj tim koji se još uvek takmičio po amaterskom prinipu – igrači Darmštata su imali poslove van fudbala i mogli su da treniraju samo u večernjim satima na Belenfaltor stadionu, izgrađenom još 1921. godine. U Bundesligu su se vratili posle dve sezone, ali su opet potrajali ''samo jedno leto'', doduše uz blagi napredak, s obzirom da su ovoga puta završili kao pretposlednji na tabeli, ispred Duizburga.

 

Njihovi naredni pokušaji da se domognu Bundeslige su u nekoliko navrata bili neuspešni, a zatim su usledili i sve veći finansijski problemi koji su kulminirali ispadanjem iz profesionalnih divizija 1993. godine. ''Ljiljani'', tako nazvani po cvetu na gradskim i klupskim grbovima, proveli su šest sezona u četvrtom rangu, a na novi veliki uspon su čekali do sezone 2010/11, kada su iz Regionalne lige krenuli uzlaznom linijom sve do Bundeslige, 2015. godine.

 

Bio je to njihov povratak u elitu posle 33 godine, pa možete i da zamislite kakva je fudbalska euforija zahvatila Darmštat posle pobede u poslednjem kolu ''Cvajte'' nad Sent Paulijem od 1:0, što mu je bilo dovoljno da se kao drugoplasirani na tabeli iza Ingolštata plasira u Bundesligu. Taj uspeh je bio utoliko veći ako se ima u vidu da je pre početka sezone Darmštatu predviđana borba za opstanak.

 

Naredna sezona, 2015/16, bila je najuspešnija u istoriji kluba. To je bila jedina sezona u kojoj je Darmštat uspeo da izbori opstanak u elitnom rangu takmičenja i pod vođstvom Dirka Šustera završio ju je na 14. mestu na tabeli, sa dva boda iznad zone ispadanja. Velike zasluge za taj istorijski uspeh Darmštata imao je nekadašnji član Bajerna, Verdera, Herte... Sandro Vagner, koji je u pomenutoj sezoni u Bundesligi postigao 14 golova za Darmštat i bio je ubedljivo najbolji strelac svog tima.

 

Međutim, u sledećoj sezoni su se ponovo našli na dnu tabele i vratili se u drugoligško društvo. Narednih pet godina su bili stabilan drugoligaš, a prošlog proleća su pod vođstvom Torstena Libernehta izborili peti po redu plasman u Bundesligu. Nažalost, kako sada stoje stvari, opet neće uspeti da se nešto duže zadrže u eliti. Ili će, poput ramonde, i ''ljiljani'' procvetati kad je najteže?

Autor: Darko Mitrović

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke