Potencijal u Kataloniji, božanstvo u Napulju

Autor: Milovan Longinov
sreda 21.02.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Dueli Napolija i Barselone bude sećanje na Maradonu

Povezane vesti

Još otkad je voljom žreba u decembru odlučeno da se Napoli i Barselona sastanu u osmini finala Lige šampiona, ime Dijega Maradone je dodalo romantičarsku crtu pred predstojeće utakmice. Jedan od najvećih asova koji su igrali fudbal na zelenom tepihu zajednički je imenilac za oba kluba, koji ne blistaju ove sezone kao prethodne.

Napoli je zakucan na sredini tabele Serije A posle remija protiv Đenove 1:1, dok je Barselona pobedom na gostovanju Selti u Vigu 2:1, golovima dvostrukog strelce Roberta Levandovskog, najavila buđenje posle šokantnog januarskog poraza od Viljareala od kojeg se još oporavlja.

Sve ovo je u drugom planu ako se ima u vidu zajednička prošlost oličena u Maradoninom liku po kojem se i zove stadion u najvećem gradu na jugu Italije.

Spektakularnim prelaskom iz Barselone u Napoli na leto 1984. godine, Maradona je promenio istoriju kluba iz Napulja kojem je doneo dva Skudeta. Naročito će se pamtiti onaj iz 1987. godine i čuveni natpis navijača na napuljskom groblju gde mrtvima poručuju da ne znaju šta su propustili.

Prethodno je proveo dve sezone u Barseloni u koju je stigao na leto 1982. godine iz Boke Juniors za rekordno obeštećenje. Bilo je to posle Svetskog prvenstva u Španiji, prvog koje je u dresu „Gaučosa“ odigrao Maradona.

Kao da je sudbina umešala prste toga leta pa je Maradona debi na prvenstvu sveta upravo imao na stadionu „Kamp Nou“ u porazu protiv Belgije.  Uprkos tome što je njegov tim razočarao naciju ostavši bez ozbiljnijeg rezultata, Dijegova stopala kao da tog leta nisu htela da mrdnu iz Španije, pa je ovaj 22-godišnjak posle Mundijala stigao u Barselonu kao velika nada katalonskog kluba.

Videvši partije mlađanog Dijega u dresu Argentine na stadionima u Barseloni, tadašnji potpredsednik katalonskog kluba Nikolau Kasaus se sastao sa fudbalerom i utanačio najveći transfer toga leta.

Da će biti čudo od igrača, Dijego je pokazao već u debitantskoj sezoni pošto je sa 23 gola bio najbolji strelac u katalonskom klubu, ali čari Evrope i noćni život koji je nudila Barselona nisu naišli na snažan otpor porocima sklonog Argentinca.

Uprkos solidnom utisku i velikom talentu koji je pokazivao kad god bi se našao na terenu, Maradona je dobar deo debitantske sezone pauzirao zbog hepatitisa. Priča se da se u Barseloni zbližio sa lošim ljudima i da je baš u to vreme krenuo sa konzumacijom narkotika.

To nikako nije odgovaralo disciplinovanom nemačkom stručnjaku Udu Lateku, koji je bio prvi Dijagov trener u Barseloni. Nemca je živciralo neodgovorno ponašanje Maradone, a da je sve uzelo previše maha svedoči i trenutak kada je fudbaler zakasnio na klupski autobus prilikom polaska na jedno gostovanje.

Iz Dijegove prve sezone u Barseloni pamte se i mečevi protiv Crvene zvezde u osmini finala Kupa pobednika kupova. Fudbalski nostalgičari se sećaju tog 20. oktobar 1982. godine po dolasku nove zvezde svetskog fudbala. I danas po društvenim mrežama kruži fotografija kako Dijego pozira pred fotoreporterima čitajući popularni sportski list „Tempo“, a da mu velika pažnja nije omela koncentraciju svedoči i bravurozna partija na „Marakani.“

Barselona je slavila 4:2, a vodeći gol već u 10. minutu dao je Maradona nakon sjajnog udarca glavom na prvoj stativi posle ubačene lopte iz kornera. Već početkom drugog poluvremena sjajno je lobovao Stojanovića za velikih 2:0, što je jedan od najlepših golova u istoriji fudbala.  Početkom novembra, katalonski tim je pobedom u revanšu 2:1 overio plasman u četvrtfinale gde će usled Maradoninog odsustva zbog bolesti biti eliminisani od Austrije iz Beča.

Eliminacija Zvezde bila je osveta Barselone za poraz nekoliko meseci ranije na turniru „Zelena obala“ kada su crveno-beli u meču prijateljskog karaktera slavili 1:0 zahvaljujući golu Boška Đurovskog. Maradona se tog avgustovskog dana u Hihonu nije naigrao fudbala.

Nešto bolji dani za Maradonu u Barseloni usledili su dolaskom argentinskog trenera Cezara Menotija nakon odlaska Lateka početkom marta. Kruna njihove saradnje bilo je osvajanje Kupa kralja pobedom u finalu protiv Real Madrida 2:1, a priča se da je Menoti našao žicu Maradoni tako što je treninge pomerao za popodne i uveče kako bi Dijego mogao da se naspava.

Barselona je toga juna pobedila istog protivnika u finalu Liga kupa a ovaj turnir je kasnije promenio naziv u Superkup Španije. Posebno će se pamtiti duel dva tima u Madridu kada je Maradona ponizio odbranu Reala postigavši jedan od najlepših golova ikada viđenih u Španiji. Dijego je najpre predriblao golmana, a zatim je umesto da rutinski zatrese mrežu sačekao da Realov štoper ukliza ne bi li lucidnim potezom postigao gol. Majstorija za sva vremena!

Iz Dijegovog boravka u Španiji pamti se i ljuto rivalstvo sa Atletik Bilbaom, šampionom iz njegove debitantske sezone na Pirinejskom poluostrvu. Činjenica da su Baski bili najbolji te sezone u Španiji naterela je Dijaga da u njima vidi ljute rivale.

Barselona je krajem septembra dočekala šampionski sastav iz Bilbaa i slavila sa ubedljivih 4:0. Fudbal je ostao u drugom planu nakon što je štoper Atletika Andoni Gojkočea krvnički startovao s leđa na Maradonu povredivši mu članak. “Mesar iz Bilbaoa”, kako mu je glasio nadimak, napravio je jedan od najgorih prekršaja u istoriji fudbala i Maradonu odvojio od terena nekoliko meseci. Dijego je na nosilima i suzama na licu napustio teren. Sudbina je odredila da se oporavi do sledeće prvenstvene utakmice dva tima u Bilbau i postigne dva gola za pobedu Barselone 2:1.

To nije bio kraj Maradoninog obračuna sa baskijskim klubom pošto su se sastali 5. maja u finalu Kupa kralja koji je završen trijumfom Atletika od 1:0. Meč je odigran na stadionu „Santjago Bernabeu“ u Madridu, a tenzije su bile prisutne od starta susreta. Sve je kulminiralo na kraju susreta kada je Maradona udario jednog od igrača Atletika i počela je sveopšta tuča na terenu. Lično pred očima kralja i milionskog auditorijuma u Španiji.

Dijego je zbog iniciranja incidenta dobio tromesečnu suspenziju od Fudbalskog saveza Španije koju nikad nije odslužio pošto je tog leta prešao u Napoli.

Sve ono što se dešavalo kasnije u Napulju priča je za istoriju, a mi se nadamo da će predstojeći meč na stadionu koji se zove po argentinskom asu biti dostojan traga koji je ostavio igrajući za oba kluba.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke