Gospodar titula - Povratak "kralja"!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 01.06.2024.
22:57
Izvor: Sportske.net

Dortmund bio bolji u prvom poluvremenu, u nastavku pao.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Povezane vesti

Sasvim zasluženo, uprkos slabijem prvom poluvremenu, Real Madrid je na vrhu Evrope, ponovo posle godinu dana pauze. Šesti put u poslednjih deset godina. 

Ekipa Karla Anćelotija je uspela da slavi u večerašnjem meču sa 2:0 (0:0) i da stigne do svog 15. trofeja koji je namenjen najboljem timu Evrope. 

U prvom poluvremenu Dortmund daleko bolji, u nastavku Real je bio taj koji je preuzeo konce igre i koji je imao više snage da stigne do pobede, na kraju slobodno možemo reći i zaslužene. 

Fantastično je igrao Dortmund u prvom poluvremenu, falila je samo dobra završnica i verovatno malo sreće, dok je Real bio u podređenom položaju, očigledno su nadmudreni i uvek kada bi krenuli malo ofanzivnije, usledila bi oduzeta lopta i potom kontra Nemaca. 

Nakon jednog šuta Valverdea koji je otišao preko gola, usledila je dominacija Dortmunda, posebno u periodu od 20-30. minuta utakmice. 

Fulkrug i Brant su prvi pripretili, a onda u 21. minutu velika šansa, Humels je poslao idealnu loptu Adejemiju koji je izašao 1 na 1 sa Kurtoom, obišao ga, ali je otišao previše u stranu i nije uspeo da uputi dobar udarac. Loš izbor, morao je da reši ovu situaciju. 

Dva minuta kasnije, Real na teškim mukama, posle dobrog prodora Matsena lopta dolazi do Fulkruga, moguće da je bio u ofsajdu, ali on nije dosuđen i napadač Borusije je pogodio stativu!

Novu šansu za Dortmund propustio je Adejemi kada je posle kontre uspeo da šutira, ali je Kurtoa odlično reagovao. Igrao se 28. minut, a par minuta kasnije smo videli čak šestoricu igrača Dortmunda koji istrčavaju kontru.

Usledio je period igre sa dosta taktičkih i tehničkih grešaka i jednih i drugih, a Real Madrid jednostavno nije ličio na tim koji treba da osvoji Ligu šampiona i navijači tog tima su se nadali da će se situacija naglo promeniti početkom drugog dela.

Valja istaći i šut Zabicera na samom kraju prvog poluvremena kada je Kurtoa ponovo odlično odbranio udarac. 

Toni Kros je bio taj koji je briljirao na startu drugog poluvremena, prvi je pripretio i naterao Kobela da interveniše po prvi put na ovoj utakmici, a odmah potom je Real bio opasan i posle kornera i činilo se da je sa Dortmundovom dominacijom iz prvog poluvremena završeno. 

Dani Karvahal je bio sledeći koji je pripretio u prvih 10 minuta drugog poluvremena, Real je definitivno bolje ušao u drugo poluvreme, a Dortmund je do prve ozbiljne šanse stigao preko danas veoma dobrog Fulkruga u 63. minutu utakmice posle centaršuta Matsena sa leve strane, šutirao je glavom, ali je ponovo Kurtoa bio na mestu. 

U 69. minutu Vinisius šalje loptu pred gol, Kobel totalno nesiguran u duelu sa Belingemom, lopta na kraju prolazi tik pored stative. 

Tek u 72. minutu smo videli prvu izmenu, ušao je Marko Rojs umesto Adejemija.

U 74. minutu Real je poveo. 

Dani Karvahal je bio čovek koji je doneo prednost Real Madridu, napao je prvu stativu, skočio i pogodio mrežu! Asistencija iz kornera piše se legendi ove igre, Toniju Krosu. 

Samo tri minuta kasnije velika šansa posle prodora Vinisijusa po levoj strani, lopta dolazi do Belingema koji šalje loptu malo pored gola. 

Delovalo je da je Dortmund pao fizički posle odličnog prvog poluvremena, Real je pojačavao ritam kako je utakmica išla ka završetku. Probao je Toni Kros ponovo iz slobodnog udarca, ali je ponovo Kobel bio odličan. U 81. minutu udarac i Kamavinge, Kobel je ponovo odbranio. I opet je golman Dortmunda bio sjajan posle pokušaja Naća...

Šanse su se ređale kao na traci. 

U 83. minutu sve je bilo gotovo. Vinisius Žunior je postigao gol, sve se desilo posle greške Matsena, Belingem mu je oduzeo loptu, a Vinisius je pogodio iz izgledne situacije.

Tek u 85. minutu Karlo Anćeloti pravi prve izmene, zamenio je i Tonija Krosa koji je završio svoju klupsku karijeru. 

U 87. minutu lopta u mreži Real Madrida. Posle centaršuta sa leve strane, Fulkrug je pogodio mrežu, ali se ispostavilo, kao što je i sudija u prvi mah dosudio, da je bio u ofsajdu. 

Nije bilo vremena da Borusija napravi nešto više do kraja utakmice, pa je Real stigao do zaslužene pobede. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke