Povratak romantike ili potvrda dominacije?

Autor: Milovan Longinov
subota 25.05.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Lion i Pari Sen Žermen igraju u finalu Kupa Francuske.

EPA-EFE/Teresa Suarez
EPA-EFE/Teresa Suarez

Povezane vesti

Stadion “Pjer Moroa” u Lilu u subotu će biti poprište finalnog duela Kupa Francuske između Liona i Pari Sen Žermena, kojim će biti “spuštena zavesa” na fudbalsku sezonu u ovoj zemlji.

Biće to ujedno i okršaj dva najdominantija francuska tima 21. veka.

Lion je harao u prvoj deceniji ovog veka, a Pari Sen Žermen je potpuni primat preuzeo u poslednjoj deceniji, usled ogromnih ulaganja iz Katara.

Ta ulaganja Parižanima su donela status nedodirljivih u svojoj zemlji, ali nisu ono glavno – trofej u Ligi šampiona.

Ekipa koju predvodi Luis Enrike je ove sezone sebe već videla u finalu elitnog takmičenja, ali je šokantno zaustavljena u polufinalu od Borusije iz Dortmunda.

Titula je u Ligi 1 ponovo osvojena bez većih problema, a sada je red da se “duplom krunom” još jednom “kamuflira” evropski neuspeh.

Neće biti lako “svecima”, jer će preko puta sebe imati ekipu koja ima “to nešto” i koja je u onoj svojoj dominaciji u prvoj deceniji ovog veka pokupila simpatije ljubitelja fudbala širom planete.

Lion je prvi deo ove sezone odigrao katastrofalno loše, u januaru je bio čak u situaciji da strepi za opstanak, ali je u drugom delu sezone bio blistav i čak se domogao šeste pozicije i plasmana u Ligu Evrope. Sada sve može da začini i trofejom.

Nekako su se te dobre partije poklopile i sa dolaskom našeg Nemanje Matića u klub. On je svojim iskustvom na sredini terena stabilizovao Lion, uneo je sigurnost u ovu ekipu i prema svemu onom što je pokazala u poslednje vreme, ona ima čemu da se nada u ovom finalu.

Ipak, treba naglasiti da je PSŽ u oba ovosezonska međusobna duela u Ligi 1 deklasirao Lion rezultatom 4:1.

I dok Lion nema kadrovskih problema i treba ga očekivati u najjačem sastavu, sa Pari Sen Žermenom to nije slučaj.

Kilijan Empabe je povređen i pod velikim je znakom pitanja, čak je mnogo bliže da on ne igra ovo finale i da je sa nastupima za ovaj klub završio.

Neće biti ni Lukasa Ernandeza i Kurzave, ali i pored svega toga Luis Enrike u svom rosteru ima dovoljno aduta koji PSŽ čine ozbiljnim favoritom u ovom finalu.

I za kraj, da napomenemo da je PSŽ najuspešniji klub u Kupu Francuske sa 14 pehara u svojim vitrinama. Ipak, poslednji je osvojio pre tri godine, što je baš veliki post za jedan ovakav tim.

Lion je pet puta osvajao Kup, a poslednji put je najbolji bio sada već davne 2012. godine. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke