Praško fudbalsko proleće - Fiorentina uvek dobra protiv Engleza!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 07.06.2023.
10:00
Izvor: Sportske.net

Vest Hem kroz istoriju odustao od lepote, da li će biti dovoljno za pobedu?

EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI
EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Povezane vesti

 "Que sera sera, idemo u Prag bejbi", pevali su navijači Vest Hema posle poraza u poslednjem kolu od Lestera. Nije da im je mnogo značio meč, ali ovo je zavesa na lošu sezonu u šampionatu. Opstanak su obezbedili početkom maja i to je jedina dobra vest. Mojes je preživeo, ili tako tvrde izvori iz kluba, bez obzira da li će "Čekićari" doneti drugi evropskih pehar u London.

Škot je potrošio ogroman novac prošlog leta, uložili su 160 miliona funti, 14. mesto nije očekivao niko. Mojesa je spasila Liga Konferencija odnosno igre tokom proleća u Evropi. "Hamersi" su eliminisali posle šest jesenjih pobeda, AEK Larnaku, Gent, AZ. Ove sezone u Evropi ekipa iz istočnog Londona je računajući i dve pobede protiv danskog Viborga, pobedila u 13 od 14 mečeva, jedino im je odoleo Gent u četvrtfinalu u prvom meču u Belgiji. Englezi su dali 33 gola, takva dominacija nije viđena ove sezone u takmičenju, čak ni Fiorentina nije tako punila rivale. Poređenja radi, Murinjova Roma je inauguralnom takmičenju prošle godine, do finala u Tirani pobedila u pet mečeva manje nego Mojesov tim.

Vest Hem ima evropski trofej, dugo ga čeka, ali slavili su u KPK 1965. Ta generacija u kojoj su igrali svetski prvaci godinu dana kasnije, Bobi Mur, Marton Peters i Džof Hirst je u finalu na Vembliju savladala dva puta našeg Petra Radenkovića na golu minhenskih "Lavova". Do finala Vest Hem je eliminisao Gent, Spartak Sokolovi iz Praga, Lozanu i špansku Saragosu.

Pisali smo o tom uspehu koji je došao na Vest Hemov način, lepom igrom. Oni jednostavno odbijaju kroz istoriju da zapostave igru kako bi imali rezultat i njihovi navijači su u tom smislu jasni, najvažnije je igrati dopadljivo. Time i pravdaju malo trofeja kroz istoriju. Vest Hem je osvojio tri FA Kupa i pomenuti KPK. Generacija iz polovine sedamdesetih u kojoj su bili Lampsov tata Frank Lampard, Bruking, legende Bili Bonds i Pat Holand je posle trijumfa golovima Alana Tejlora u finalu protiv Fulama sledeće godine stigla do finala KPK gde ih je tukao moćni Anderleht na Hejselu.

U priču o lepoti koja će spasiti svet ne uklapaju se Slaven Bilić koji je bio kao igrač ljubimac navijača, pogotovo Sem Alardajs i sada Mojes. Ali, Vest Hem neguje svoje menadžere. Prvi, Sid King nije osvojio ništa u prvih tridesetak godina prošlog veka, a opet je bio na klupi 31 godinu. Hari Rednap je vlada sedam, Pardju tri, Alardajs čak četiri, Mojes je u dva navrata sakupio četiri sezone, izgleda da će i petu voditi tim. Zaboravili smo da pomenemo Džona Lajla, čoveka koji je 14 godina bio na klupi, osim FA kupa i finala KPK bio treći u šampionatu 1986. godine, što je najbolji plasman u istoriji u elitnom takmičenju. Vest Hem je ispadao i vraćao se, sećate se verovatno generacije kada je tim sa Dejvidom Džejmsom, Glenom Džonsonom, Li Bojerom, Karikom, Sinklerom, Džo Klom, Defoom, Di Kaniom i Kanuteom uspeo da ispadne iz lige. Vratili su se posle dve godine, golovima Tedija Šeringema i Marlon Harvuda. Ponovo su ispali 2010. kada je veći deo sezone Avram Grant bio na klupi, pa ih je Alardajs u narednoj godini kroz plej-of u Čempionšipu vratio u elitu. Od tada su standardni. Od početka ove decenije, šesto i sedmo mesto pre loših partija u ovom šampionatu. Ali, ima Mojes kredit, prošle godine je Vest Hem igrao polufinale LE. Uspeli su nemoguće, da izbace Sevilju, ali su pali u polufinalu od Ajntrahta.

Ako dobiju Fiorentinu, opet će u EL, što će biti uspešna sezona. Mojes ima šansu da izbori Evropu, proda Deklana Rajsa, kako je rekao kupovaće Engleze za razliku od prošlog leta kada je promašio sa Skamakom, Korneom, a nisu blistali ni Emerson Palmijeri, pa ni Tilo Kerer, mada je Nemac imao solidne periode.

Zanimljivo, samo jednom u istoriji su igrali protiv Italijana. Bili su to oni čuveni mečevi 2006. u Kupu UEFA protiv Palerma koje su izgubili sa 4:0 ukupno.

Zašto čuveni?

Pa Perdjua je javnost optužila da je namerno izveo oslabljeni tim kako bi ispao odmah na startu i ne bi kompromitovao šanse za opstanak u eliti. To jeste bilo čudno, u pitanju je sezona u kojoj su stigli Tevez i Maskerano. Pardju je smenjen u decembru, Alan Kurbišli ga je zamenio, a Tevez i Bobi Zamora su ih nekako ostavili u ligi.

O Fiorentini smo pisali, čekaju više od šest decenija trofej. Imali su fantastičan start u Evropi, već u drugoj sezoni igrali finale KEŠ i izgubili od nadmoćnog Reala, a osvojili su uvodni KPK, preko Lucerna, Dinama iz Zagreba i Rendžersa, to je generacija legendarnog Šveđanina Hamrina i Brazilca Dina Da Košte koga im je pozajmila Roma. Dve godine kasnije "Ljubičasti" nisu odbranili trofej, tukao ih je madridski Atletiko, i tu je počeo niz. Toskanci su gubili polufinale 1997. protiv Barse sa Ronaldom, prethodno finale Kupa UEFA od Juventusa 1990. a izgubili su i polufinale Kupa UEFA od Rendžersa na penale 2007. U istoriji, Fiorentina je igrala 12 puta protiv Engleza i ima odličan skor, čak šest pobeda. Italijani su tukli u Ligi šampiona i Arsenal i Liverpul dva puta, odoleli protiv najjačeg Junajteda, pobeđivali i Totenhem. To ih hrabri pred ovo finale jer izgubili su meč za trofej u kupu Italije od Intera, ali bolju priliku za prvi trofej od kupa 2001. neće imati. Ovaj tim je prošao mnogo toga poslednjih godina, od odlaska najboljih poput Vlahovića, velikih ulaganja američkog Kalabreza Roka Komisa koja se nisu isplatila u prvenstvu (mada su bili sedmi prošle sezone) do evo plasmana u dva finala sa Vićencom Italijanom koji bi lako mogao da postane trener šampiona Napolija posle meča u Pragu.

Teško je videti konačan ishod, Vest Hem dolazi iz jače lige, samo Fiorentina je baš opasna, ne treba zanemariti da Italijani umeju protiv Engleza. Remi je najverovatniji ishod, mi bismo probali i malo golova u Pragu, jednostavno, biće dosta opreza kako meč bude odmicao. Takođe, probajte sa malim ulogom pobedu Fiorentine na penale. To smo pogodili u slučaju Sevilje protiv Rome, možda nam se ponovo posreći.  

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke