Predvodi ih bivši selektor Srbije i žele kao takozvano Kosovo: "Hoćemo u FIFA i UEFA!"

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 17.12.2020.
18:23
Izvor: Sportske.net

Hoće li uspeti u svojoj nameri?

© Pedja Milosavljevic ® 2006
© Pedja Milosavljevic ® 2006

Povezane vesti

Fudbalski savez Baskije, španske pokrajine, poslao je zahtev Svetskoj i Evropskoj fudbalskoj federaciji, FIFA i UEFA, u kome traži priznanje i registraciju, kako bi reprezentacija mogla da učestvuje u međunarodnim takmičenja.

Kako je obvjavljeno na sajtu Fudbalske asocijacije Baskije, a prenosi Rojters, ovaj zahtev predstavlja većinsku želju baskijskog društva.

"Članstvo u FIFA i UEFA je legitiman cilj sa pravnog stanovišta, pošto su ove dve organizacije ranije primile u članstvo evropsku teritoriju koje nije nezavisna država", izjavio je advokat Saveza David Salinas-Armendariz mislivši na Gibraltar, britansku prekomorsku teritoriju, koja je UEFA primila u članstvo 2013. a FIFA tri godine kasnije.

U saopštenju se ne spominje primer tzv. Kosova, koji je primljen 2016. godine, isključivo kao fudbalski savez.

Takođe, u okviru UEFA i FIFA fudbalsku samostalnost imaju i Engleska, Škotska, Severna Irska i Vels, zvanično u sastavu Velike Britanije.

Baner

Baskija ima Savez od 1915. godine, igraju prijateljske utakmice, uglavnom oko Nove godine, a aktuelni selektor je Havijer Klemente, bivši strateg Srbije.

Kratko se oglasio i predsednik FSS!

Posted by Sportske.net on Четвртак, 17. децембар 2020.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Saturday, 19.12.2020
11:15

Doduse, u ovom kontekstu mozda i moze sa velikim S i E jer su to zvanicni nazivi organizacija.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Thursday, 17.12.2020
19:32

Joj, Revolte, opet smaras ljude:-D Nije Svetskoj i Evropskoj nego svetskoj i evropskoj, a samostalnost imaju i Farska ostrva. Problem je u tome sto bi onda i Katalonija odmah trazila samostalnost, mozda cak i Galicija, a to bi vec dobrano oslabilo Spaniju cak i ako bi im mnogi Katalonci ostali lojalni i nastavili da igraju za ''Crvenu furiju''. Inace, luda Farska ostrva pripadaju Danskoj.