Premijer liga - Ima li ko da bude četvrti?

Autor: Milovan Longinov
subota 19.02.2022.
12:50
Izvor: Sportske.net

Možda i najzanimljivije do kraja sezone…

 EPA-EFE/Andy Rain
EPA-EFE/Andy Rain

Povezane vesti

Da li bi se moglo reći, pet timova, jedno mesto?

Ako uzmemo kao činjenicu da su Siti, Liverpul, pa i Čelsi jači od ostatka lige, ostalo je još jedno mesto za Ligu šampiona.

Engleski mediji ne bez poente, ukazuju da niko nije dovoljno dobar da bude četvrti, jasno, neko će se dokopati ovog mesta, ali pomenutih pet timova je zaista pokazalo da se o nekom kontinuitetu, planu, izvesnosti ne može govoriti.

Da krenemo sa Junajtedom.

Oni rasipaju bodove, pisali smo da ih tresu unutrašnji sukobi, da u svlačionici svako vuče na svoju stranu, da dosta igrača ne smatra da je Ragnik rešenje, ali i da on treba da izabere novog trenera. Dok Nemac gura Ten Katea iz Ajaksa, većina bi da vidi Maurisija Poketina u ulozi menadžera. Postoji i manjina, kojoj je svejedno, Pogba će otići, Lingard ima iste planove, klub napušta i Kavani, Ronaldo navodno ne želi da gubi vreme. Ako je suditi po tome, klub čeka nova, ko zna koja po redu revolucija od silaska sa prestola Ser Aleksa.Ipak, dobili su Brajton na jedvite jade, pogodio je posle dugog posta Kristijano, pa su uspeli da posle trijumfa u utorak ponovo zasednu na četvrto mesto. 

Ali, dosta o "Đavolima". 

Gde su ostali? 

Zanimljivo je da kada se gledaju odbrane, jedino je poslednja linija Vulverhemptona dovoljno dobra, oni su jedini tim koji je primio manje golova od ekipa koje su od 2010. naovamo završavale kao četvrte. Kada se pogledaju ti podaci, još jedino je Arsenal blizu tih defanzivnih standarda, ali jasno "Vukovi" su izrazito neefikasni, pa iako imaju uz neizbežni Siti najbolju poslednju liniju, oni imaju i najmanje šanse za top 4.

Ako sada obrnemo priču, najefikasniji od svih timova koji se bore za ulazak u evropsku elitu je Vest Hem. Recimo, oni su jedini tim koji ima takav prosek golova koji u poslednjih nešto više od decenije može da se uporedi sa četvrtoplasiranim timovima. Ako Džarod Boven nastavi da daje golove, a Vest Hem konsoliduje odbranu, možda bi mogli do istorijskog uspeha. Ali, i ovde brojke opominju, samo jedan tim, Lampsov Čelsi od pre dve godine je kao četvrtoplasirani u proseku primao više golova po meču.

U Arsenalu ponavljaju da treba da verujemo u "proces". Ali, nekako ne možemo da se otmemo utisku da su propustili šansu da se pojačaju tokom zime, odnosno da dovedu igrača čiji bi golovi garantovali top 4. Taj pik je bio Dušan Vlahović, ali sa obzirom na namere Srbina, meta nije realna. Ako se pogleda prosek bodova Arsenala, 1.67 po meču, on je najbolji od svih timova u trci, ali moraće da se oslone na defanzivu, jer u suprotnom teško da će sa ovakvim napadom moći da se nadigravaju. I ovde pozivamo u pomoć brojke, samo jedan tim koji se kvalifikovao za Ligu šampiona u poslednjih 11 godina, dao je manje golova u proseku od Arsenala ove sezone, bio je to Čelsi prošle.

Totenhem ima samo jednu nadu, Antonija Kontea. Ali, poraz kod kuće od Vulvsa je pokazao da taj efekat menadžera pobednika "curi".

"Nisam navikao da se borim za četvrto mesto", reći će Konte u prvoj, gorkoj reakciji posle poraza, uz neizbežnu konstataciju da njegov tim nema šanse za ulazak u Ligu šampiona.

Od njega je ovakav stav očekivan, jednostavno, prevaren je kada su u pitanju zimska pojačanja, nije dobio željene igrače i šanse da odšteta posle samo osam meseci rastu. Kada se uporede brojevi, Totenhem ima loš procenat datih i primljenih golova, neuporediv sa pomenuta četiri tima koji su im konkurenti i iako je Konte doživeo tek prvi poraz u prvenstvu, rupa napravljena u vreme Nunja Ešpirita Santa je prevelika, iskreno čudo bi bilo da ovakvi "Pevci" završe u top 4.

Raspored? 

Direktni duel ćemo videti u poslednjoj nedelji februara kada će Arsenal ugostiti Vulvse koje su nedavno dobili u gostima. Dan ranije Totenhem će u Barnli gostovanje koje je Pep Gvardiola opisao kao "odlazak kod zubara". Totenhem mora i kod Junajteda gde su po tradiciji očajni, dočekuju i Vest Hem, idu Vili, ali i Liverpulu, ne držite nas za reč, ali oni zaista ne liče na tim spreman da pretekne rivale.

Posle duela sa Brajtonom, Junajted igra za vikend derbi u Lidsu, ali ma koliko to prošlost prizivalo, Bijelsin tim igra ispod svih očekivanja. Ragnikova ekipa do kraja igra na "Etihadu" protiv Sitija, kako rekosmo čeka Totenhem, moraće i na "Enfild", "Gudison", "Emirejts", dočekuju Čelsi, to je zaista košmar.

Vest Hem definitivno ima priliku. Jer, tri od četiri naredna meča igraju kod kuće, gostuju do kraja Liverpulu, Čelsiju, Totenhemu, ali i nekim slabijim timovima poput Brentforda, Noriča...

Ono što Mojesa može da raduje je da u Londonu, kod kuće, nema mečeva u kojima neće biti favoriti, izuzev duela sa Sitijem u pretposlednjem kolu, ali pretpostavite kakav će tim Pep izvoditi ako u tim trenucima bude u trci za Ligu šampiona, a izvesno je da će do tada osvojiti titulu.

I na kraju Arsenal. Narednih pet kola su bez derbija, neki od protivnika su opasni, ali imaju šanse da uđu u seriju. Arsenal tek u poslednja četiri kola u mečevima sa Junajtedom kod kuće, gostovanjem Vest Hemu, utakmici sa Liverpulom koja će biti odložena poslednjeg vikenda februara ima teži posao.

Sve ovo nas navodi na prognozu koja ne mora da bude tačna da bi Arsenal ili Vest Hem na kraju mogli da budu četvrti, u slučaju da Junajted nastavi da igra ovako (ipak imaju najbolji tim na papiru),, a po nama Vulvsi i Totenhem nemaju nade u mesto u Ligi šampiona.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke