Premijer liga ima nezakonita pravila, Siti "pobednik" u suđenju veka, da li je fudbal najveći gubitnik?

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 07.10.2024.
19:31
Izvor: Sportske.net

Pravila je da pravila nema i da će uvek biti rupa u zakonu kada neko ima da ih zakrpi džakovima para...

mancity.com
mancity.com

Povezane vesti

Danas je, izgleda, završeno suđenje veka u Englekskoj, pravno, možda je pobednik Mančester siti, možda Premijer liga uspe da promeni propise, ali je najveći gubitnik - fudbal. 

Da krenemo redom. Englesko fudbalsko takmičenje Premijer liga proglasilo je danas pobedu nakon spora sa Mančester sitijem u vezi zakonitosti finansijskih propisa lige, dok engleski klub tvrdi da je arbitražni panel ukazao da su određeni propisi Premijer lige nezakoniti.

Mančester siti pozdravlja odluku arbitražnog panela i tvrdi da su propisi proglašeni neregularnim, i da je Premijer liga "zloupotrebila svoju dominantnu poziciju".

Premijer liga tvrdi da je tribunal doneo zaključak da je većina propisa neophodno i da su odbacili većinu žalbi Mančester sitija.

Propisi koji su bili predmet spora, pravila Transakcija povezanih lica, osmišljeni su kako bi se obezbedilo pravedno tržište i odnosi se na komercijalne ugovore sa organizacijama blisko povezanim sa vlasnicima klubova, i da očuvaju "kompetetivni balans" Premijer lige.

Mančester siti je naveo da je tribunal zaključio da su propisi "strukturalno nepravedni" i da je Premijer liga bila "izuzetno nepravedna" kad ih je sprovodila nad njima.

U korist Mančester sitija ide odluka suda da akcionarski zajmovi, koji mogu da se ponude uz nižu kamatnu stopu ili bez kamatne stope, ne smeju da se isključe iz pravila Transkacija povezanih lica.

Mančester siti tvrdi da je odluka o mogućnosti da engleski klub potpiše dva velika sponzorska ugovora sada na čekanju, nakon odluke tribunala.

Premijer liga tvrdi da "mali broj diskretnih elemenata u vezi pravila nije bio u saglasnosti sa standardima zakona konkurencije i javnog zakona", ali da je tribunal odbacio većinu žalbi Mančester sitija i utvrdio da su ta pravila neophodna radi efektivne finansijske kontrole lige.

Šta sve ovo znači u prevedenom značenju?

Pa, najpre, strahuje se da finanskijski fer-plej, koji je UEFA izmislila za kontrolu bogatih vlasnika klubova, neće moći da kontroliše situaciju.

Konkretno, u Engleskoj najviše strahuju zbog Njukasla i njegovih najbogatijih vlasnika iz Saudijske Arabije. Ako se u ovom slučaju ustanovilo da su regulative Premijer lige nezakonite, klubovi će naći rupe i način da upumpavaju novac.

Sada je na udaru bio Siti, zbog šeika iz UAE, ali to samo može da razotkrije sve buduće probleme, a ne i rešenja.

Veliku zabrinutost pokazali su klubovi Arsenal, Mančester junajted, Liverpul uz pomoć Vest Hema, Brentforda, Bornmuta, Fulama i Vulverhemptona, koji takođe imaju bogate strane vlasnike, ali ni blizu kao Njukasl, pa i Mančester siti. 

Jer, niko ne može da upumpa novac kao državni PIF fond iz Saudijske Arabije koji praktično upumpava svoj novac u Njukasl. 

Dejli mejl zaključuje da bi ovo moglo da ostavi posledice na budućnost Premijer lige i engleskih klubova, odnosno da će bogati vlasnici pronaći rupu u zakonu da upumpavaju novac protiv čega nema "leka". 

Kako će reagovati UEFA i da li će finansijski-fer plej imati smisla?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke