Priča godine počela da se piše još 2010! Šta sve (ni)je radio i zašto Edina Terzića večeras slavi i Jirgen Klop?!

Autor: Milovan Longinov
utorak 07.05.2024.
23:14
Izvor: Sportske.net

Neverovatan skok u karijeri...

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Povezane vesti

Borusija Dortmund je u finalu Lige šampiona. 

Neki će reći da su imali sreće, da je PSŽ mogao da ih pobedi vrlo lako, ali na kraju, ako ne primiš gol u dvomeču sa ovakvom ekipom, koja je prethodno dala šest Barseloni, ko može da kaže da ne zaslužuješ finale?

Glavni akter i tihi heroj ove priče je Edin Terzić. Ovaj 41-godišnji stručnjak je do mesta prvog trenera Borusije Dortmund, prošao sve stepenike u ovom klubu. 

Još davne 2010. godine, kao 28-godišnjak, počeo je da radi kao skaut i pomoćni trener u mlađim kategorijama Dortmunda. Takođe, svoje analize rivala pripremao je i za tadašnjeg trenera - Jirgena Klopa, koji je baš tada osvojio dve vezane titule sa Borusijom Dortmund.

Ali, njegov trenerski dar prepoznao je i Slaven Bilić, koji ga je testirao tokom Evropskog prvenstva 2012. pred utakmicu sa Republikom Irskom u grupnoj fazi. Bilić se oduševio Terzićem i od 2013. do 2015. godine zajedno su radili u Bešiktašu, potom i od 2015. do 2017. u Vest Hemu. 

Međutim, 2018. godine pozvao ga je tadašnji trener Borusije Dortmund Lusijen Favr da bude njegova desna ruka i tako se vratio u svoj klub. Kada je decembra 2020. Favr dobio otkaz, Terzić je dobio mesto "privremenog" trenera do kraja sezone, a na tom poslu ostao je do danas i sada je odveo Borusiju do finala Lige šampiona. 

Usput, osvojio je u prvoj sezoni, kao v.d. trenera Kup Nemačke, a onda je klub ipak stigao Marko Roze, dok je Terzić ostao tehnički direktor.

Nakon što su Borusija i Roze sporazumno raskinuli ugovor, Terzić je dobio posao stalnog trenera. 

Istina, ispustio je titulu Bundeslige u poslednjem kolu prošle sezone, ali sada mu se nekako sve vratilo, i sada je učesnik finala Lige šampiona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke